Víkendové kváskové lívance

Jakou vůni má víkend? Víkend má vůni odpočinku a teplých snídaní s rodinou. Třeba palačinkovou nebo lívancovou vůni, která se mísí s aroma černé kávy nebo horké čokolády.

Obrázek: Jednoduché kváskové lívance
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

Při mých objevitelských cestách za vysněným kváskovým chlebem z žitné mouky vede dlouhá cesta, která si myslím, že nikdy nekončí.

Vím o tom, že můžeme mít kvásek od někoho z tzv. kváskové mapy nebo od kamarádky, která tento chléb peče a má kvásku víc. Čas od času mám, ale chuť si ten vlastní kvásek připravit sama ze svých ingrediencí. Možná si řeknete, že kvásek je „nesmrtelný“ a že vydrží roky a roky. Kvásek je, ale živý organismus a vstupují do hry o kvásek několik proměnných, které mohou dílo zhatit. Ač si nejsem vědoma, že bych udělala něco špatně, občas se kvásek prostě a jednoduše zkazí a je třeba udělat nový.

Můj recept na kvásek, který jsem převzala od jedné kuchařky je složitější na odvažování. Pěstuje se deset dní. Při tomto postupu se odebírá vždy jen část vzniklého kvásku pro další den a ten zbývající se vyhazuje. Zkusila jsem část toho, co se nevyužije přemisťovat do jedné skleničky a zkusit jej využít na další pečení. Podařilo se a vznikly kváskové lívance. A právě s tímto receptem bych se s Vámi chtěla podělit.

Kváskové lívance
 

Ingredience: 

  • 120 g vykynutého kvásku
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 200 g špaldové mouky
  • Špetka soli
  • Kokosový olej
  • Borůvky
  • Kokosový jogurt
  • Skořice
  • Mandlové máslo

Postup:

V pátek večer zaděláme těsto, aby mělo čas správně vykynout.

Do mísy dáme kvásek, přidáme rostlinné mléko a rozmícháme. Přidáme špetku soli a prosátou špaldovou mouku. Všechny ingredience promícháme, abychom měli kompaktní těsto bez hrudek. Konzistencí by mělo připomínat palačinkové těsto. Misku pokryjeme potravinářskou fólií nebo dáme do mikrotenového sáčku, abychom vytvořili dobré klima pro množení kvásku. Necháme do rána vykynout. Ráno bude těsto plné bublinek a bude mít jemně nakyslou kváskovou vůni.

Lívance můžeme péct na lívanečníku, kde lze péct čtyři lívance najednou. Pokud lívanečník nemáme postačí malá pánvička. V lívanečníku nebo pánvičce rozehřejeme kokosové mléko, vlijeme naběračkou těsto. Když bude jedna strana upečená otočíme a pečeme z druhé strany.

Lívance jsem potřela rozvařenými borůvkami, ozdobila kokosovým jogurtem a mandlovým máslem. Nakonec jsem je poprášila mletou skořicí.



Něco navíc:

  • Můžeme si všimnout, že jsem nepoužila ani lžičku cukru.
     
  • V zimním období bychom dáváme přednost tepelně upravené zelenině i ovoci. Pokud rozvaříme např. jablka, ochutíme jen skořicí, nemusíme je přislazovat.
     
  • Pokud nemáme kvásek můžeme udělat lívance z kvasnic.
     
  • Proč upřednostnit kvásek před kvasnicemi?
    Kvásek je pouze žitná mouka a voda, která prochází procesem fermentace. Kváskové pečivo musí kynout delší dobu. Díky tomuto procesu se stává pečivo lehčeji stravitelné a pomáhá posilovat střevní mikroflóru.




 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 3bc128815d79cd8e410a4be4d60ea6e311ec4ab6
Obrázek: 4c47454d1476170871ea55c28c5d73285f7b8528
Obrázek: vafle ve vaflovači, v troubě i na pánvičce
Obrázek: dc93d15ff9013dd6ac5d6f841e1a3ac7ad01e6c4
Obrázek: 0452ec286a3a800d0f2ac0d8e09f550fadfea953