Gleidshop
Eshop

Paříž s vůní kari

Dhal z červené čočky vás zahřeje nejen vnitřně, ale rozjasní váš den svými teplými barvami.

Alena Hilšerová

 

Jak jste na tom s cizokrajnými kuchyněmi?

Máte rádi klasiku a nikdy, v žádném případě byste neochutnali jiné jídlo, než na které jste zvyklí? Nebo rádi experimentujete a necháte si doporučit v restauraci něco jiného, zajímavého, vzrušujícího?

Před několika lety jsem navštívila svojí oblíbenou Paříž. Bylo to tehdy poprvé. Začala jsem chodila na hodiny francouzštiny, abych si uměla říct o espresso pod Eiffelovkou. Nakonec se mi to podařilo. Jen mě trochu mrzelo, že když číšník zjistil, že francouzština není můj rodný jazyk, okamžitě přešel do angličtiny.

V té době jsem ještě jedla maso. A v jedné restauraci na břehu Seiny jsem si objednala hovězí po burgundsku a k tomu skleničku červeného vína. Jak tradiční. U vedlejšího stolu seděli Američané a objednali si hamburger, kolu a hranolky. Vnitřně jsem byla pobouřena a říkala si, jak to mohou udělat? Letět za velkou louži a objednat si něco tak triviálního?Každý máme chutě trochu jiné a dáváme přednost něčemu jinému. Tak proč by i oni si nemohli vychutnat své jídlo a být spokojení? Stejně jako já, se svým "francouzským" jídlem. Přistihla jsem se, že cizí lidi příliš hodnotím.

O několik let později mě do Francie zavál pobyt s jógou. Několik podobně naladěných lidí se sešlo, aby se prošlo po Paříži, zacvičilo si v parku několik pozdravů slunce mezi kapkami deště. Následně jsme se přesunuli na pobřeží Bretaně, kde jsme strávili úžasných několik dní.

S kamarádkou jsme si prohlédly rozsvícenou dominantu Paříže v půlnočním hávu. Něco tak krásného jsem dlouho neviděla. Lehnout si do trávy a prohlížet si Eiffelovu věž v celé její kráse.

 

Gleid, Paříž, Francie, Eiffelova věž

 

Před cestou na pobřeží Bretaně jsme se zastavily s kamarádkou na oběd v indické restauraci. Zkusila jsem si objednat Aloo Gobi, které si dávám doma v Českých Budějovicích. Chutnalo přesně jako u nás. 

Patřím mezi ty, kteří rádi ochutnají něco netradičního. Indická kuchyně mě neustále překvapuje svými chutěmi a vůněmi.

Dnešní jídlo je tedy inspirované Indií. Tak zkuste do své kuchyně pozvat trochu té indické vůně.

 

Dhal z červené čočky

 

Co budeme potřebovat?

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce garam masaly
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 hrnek červené čočky
  • čerstvý zázvor
  • čerstvé bylinky
  • 1 větší mrkev
  • 1/4 bulvy celeru

 

Jak dhal připravíme?

Červenou čočku propláchneme vodou a necháme deset minut namočenou ve vodě. Vodu slijeme. Na olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek na plátky, mrkev a celer na malé kostičky. Necháme rozvonět. Zasypeme garam masalou a kurkumou, promícháme, opékáme, zalijeme rajčaty. Přidáme čočku, přilijeme vodu, tak aby bylo vše ponořené. A vaříme do změknutí čočky. Osolíme. Vypneme, přidáme čerstvé bylinky a zázvor. Podáváme s rýží nebo s typickými indickými plackami.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Vezla jsem na Šumavu meruňky a dovezla si borůvky. Je jich spousta a ještě dozrávají. Samozřejmě jsem musela pro holky udělat borůvkové knedlíky, já dělám tvarohové, jsou rychlé a výborné, recept je šumavský.

14.8.2016
Hodnocení:

Tradiční recepty z praktické Ayurvédy od Ive Georgievové. Jak jinak než ze sezónní zeleniny a ovoce, které v kombinaci s ostatními potravinami vytvoří lahodný a podpůrný pokrm pro náš organismus.  

16.9.2019
Hodnocení:
Mrkev je zdravá zelenina, bohatá na beta karoten, který v těle působí jako antioxidant a chrání pokožku před poškozením. Zařaďme ji proto do jídelníčku ještě před první opalovačkou! Vaše kůže to rozhodně ocení.
20.5.2016
Hodnocení:

Vyrostla jsem v rodině milovníků masa, myslivců, požitkářů... a diabetiků. Nad jídlem jsem prakticky nepřemýšlela, dokud v mých pouhých dvaceti letech nenastaly zdravotní potíže. Po několika vyšetřeních, která nic nezjistila, a rozhovorech s lékařem, který mi poradil, ať jím více tmavého pečiva a piji méně čaje, mi došlo, že tudy cesta nevede...

19.9.2017
Hodnocení: