Gleidshop
Eshop

Marcipánové čtverečky - rodinný recept

O víkendu jsme se s maminkou daly do pečení vánočního cukroví a já si uvědomila, že se nemůžu nepodělit o recept na moje nejoblíbenější - marcipánové čtverečky. Jsou křehoučké, voní jako Vánoce a když je uděláte dostatečně malinké, vlastně se ani nepočítají do denního kalorického příjmu (že ne?).

Michaela Červenková

 

Ingredience:

- těsto: 

  • 350 g mouky
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky kakaa
  • 50 g mletých vlašských ořechů

 

- náplň: 

  • 150 g marcipánu
  • 125 g másla 
  • 50 g cukru moučka
  • 50 g rozpuštěné hořké čokolády

 

- navrch:

  • trochu čokoládové polevy
  • zdobení dle výběru

 

Postup:

Umícháme všechny sypké ingredience, přidáme vajíčko a máslo a zpracujeme v hladké těsto. Podle potřeby přidáváme či ubíráme množství mletých ořechů tak, aby nám vznikla tvárná, ale ne příliš lepivá konzistence. Z mojí maminky je totiž složité dostat přesné ingredience - maminky pečou vždycky tak nějak "od oka" a dávají všeho "tak akorát" (jeden můj známý dokonce vtipkuje o tom, že jeden "takakorát" je měrná jednotka). Vykrajujeme malé čtverečky, které dáme péct na plech vyložený pečicím papírem, a pečeme cca 7-10 minut na 180 stupňů - musíme je opravdu hlídat, protože každá trouba peče jinak rychle a malé čtverečky se rychle a rády pálí.  

V míse smícháme celý balíček marcipánu, máslo, cukr a potom přidáme rozpuštěnou horkou čokoládu. Směsí potíráme vychladlé čtverečky a slepujeme je k sobě. Náplně dáváme tolik, aby byla mezi dvěma kousky cukroví cítit, ale aby zároveň nepřetékala po stranách. Nakonec slepené čtverečky pokapeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a posypeme zdobením.

Pokud chceme dělat světlou variantu, místo oříšků přidáme stejné množství kokosu, nedáváme kakao a do náplně místo tmavé čokolády dáme bílou. 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Michaela Červenková

milovnice jídla

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

K narozeninám patří dort s plápolajícími svíčkami. Přání, které si přejeme při jejich sfouknutí, se totiž určitě vyplní...

1.8.2019
Hodnocení:

Tento moučník se statečně přibližuje k našemu biskupskému chlebíčku. Pokud si jej se mnou upečete, zjistíte proč. Chlebíček, který je křupavý, protože jsou v něm ořechy, propojuje se v něm vůně čokolády a banánů, je kyprý i vláčný. Bude mu slušet pořádná porce kokosové šlehačky nebo lžíce arašídového másla.

26.4.2021
Hodnocení:

Venku je stále ještě pořádná zima a sluníčka není mnoho. V dnešním článku vám proto představím recepty plné železa a suroviny, které v tomto období tělo podpoří. 

 

12.2.2019
Hodnocení:

Jak docílit bohatého kvetení? Kdy provádět řez a kdy a jak správně sklízet květy na čaj? Už je to tady. Stačí trochu sluníčka a téměř z každé zahrady se nám do nosu bude vkrádat omamná vůně šeříku. Každý rok lituji, že nekvetou aspoň tři měsíce, ale pak si řeknu, že by nám nejspíš nebyli tak vzácný. 

14.5.2021
Hodnocení: