Gleidshop
Hlavní baner

Marcipánové čtverečky - rodinný recept

O víkendu jsme se s maminkou daly do pečení vánočního cukroví a já si uvědomila, že se nemůžu nepodělit o recept na moje nejoblíbenější - marcipánové čtverečky. Jsou křehoučké, voní jako Vánoce a když je uděláte dostatečně malinké, vlastně se ani nepočítají do denního kalorického příjmu (že ne?).

Michaela Červenková

 

Ingredience:

- těsto: 

  • 350 g mouky
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky kakaa
  • 50 g mletých vlašských ořechů

 

- náplň: 

  • 150 g marcipánu
  • 125 g másla 
  • 50 g cukru moučka
  • 50 g rozpuštěné hořké čokolády

 

- navrch:

  • trochu čokoládové polevy
  • zdobení dle výběru

 

Postup:

Umícháme všechny sypké ingredience, přidáme vajíčko a máslo a zpracujeme v hladké těsto. Podle potřeby přidáváme či ubíráme množství mletých ořechů tak, aby nám vznikla tvárná, ale ne příliš lepivá konzistence. Z mojí maminky je totiž složité dostat přesné ingredience - maminky pečou vždycky tak nějak "od oka" a dávají všeho "tak akorát" (jeden můj známý dokonce vtipkuje o tom, že jeden "takakorát" je měrná jednotka). Vykrajujeme malé čtverečky, které dáme péct na plech vyložený pečicím papírem, a pečeme cca 7-10 minut na 180 stupňů - musíme je opravdu hlídat, protože každá trouba peče jinak rychle a malé čtverečky se rychle a rády pálí.  

V míse smícháme celý balíček marcipánu, máslo, cukr a potom přidáme rozpuštěnou horkou čokoládu. Směsí potíráme vychladlé čtverečky a slepujeme je k sobě. Náplně dáváme tolik, aby byla mezi dvěma kousky cukroví cítit, ale aby zároveň nepřetékala po stranách. Nakonec slepené čtverečky pokapeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a posypeme zdobením.

Pokud chceme dělat světlou variantu, místo oříšků přidáme stejné množství kokosu, nedáváme kakao a do náplně místo tmavé čokolády dáme bílou. 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Michaela Červenková

milovnice jídla

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Tapioka je škrobová moučka z kořene manioku jedlého. Neobsahuje lepek, tudíž je vhodná pro celiaky. Je cenným zdrojem mnoha vitamínů a minerálů a vyniká také nízkým obsahem cholesterolu.

7.4.2018
Hodnocení:
Chcete udělat dětem radost a při společné tvorbě si užít spoustu zábavy? Vyzkoušejte jednoduchý recept na čokoládová lízatka, která sklidí velký úspěch.
24.6.2016
Hodnocení:

Léto se ještě v plné síle neozvalo a grilovací sezóna se rozjíždí. Dávno už je pryč trend, že pořádná grilovačka musí být jen o mase. Naučím vás tři druhy veganských omáček, které vám budou ujídat i masožrouti!

1.7.2020
Hodnocení:

V ledu je skvělé dát si tzv. "Den tekutin" a ulevit tak svému tělu, pročisti ho a nechat chvilku odpočinout. Jak na to podle praktické ayurvédy radí naše redaktorka Iva Georgievová. 

22.1.2019
Hodnocení: