Gleidshop
Hlavní baner

Únorové odlehčené recepty aneb jarní postní období už je skoro tady

Další dávka receptů, tentokrát na měsíc únor, od Ivy Georgievové.
pixabay.com

 

 V českých zemích se na jarní půst používaly zejména ječné kroupy, a protože za chvilku nám toto období začíná, přináším několik bezmasých receptů, kde jsou ječné kroupy zastoupeny. Jarní postní čas je jedinečnou příležitostí, kdy můžeme lehčí stravou výrazně podpořit celkovou očistu těla.

Traduje se, že se na pročištění těla (zejména jater) po celý den jedly jen uvařené ječné kroupy a to několik dnů, dokonce i týdnů. I v současné době může tato dieta přispět ke snížení odpadu v těle (zvláště pokud nás zlobí játra). Jen je málo lidí, kteří vydrží jíst déle nežli jeden den pouze ječné kroupy.

 

Ječmen – na středním východě je používán jako lék na srdce, snižuje hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá správné funkci jater. V naší zemi se velmi často používaly ječné kroupy, zejména v jarním období, kdy se pomocí nich čistila játra. Známé je i vaření kroupové polévky, jako prevence při horečnatých onemocněních, dokonce i při očekávání morové pohromy. Doporučuji je zejména v zimním, nebo chladném čase, nejraději ve formě polévek ve spojení s kvašeným zelím, nebo česnekem, majoránkou a pepřem.

Pokud vás zatím ječné kroupy nadýmají, přidejte k vaření saturejku, popřípadě je možné i přes den popíjet saturejkový čaj. Po vyčištění střeva se snižuje nadýmání na minimum.

 

Překvapivě dobře chutnají i jako sladké jídlo.

 

Buchtička kroupová/ kroupový sladký nákyp

(recept je na pekáč)

Toto vše dáme rozvařit, kroupy nemusí být úplně měkké.

250g ječných krup, 15dkg sušených švestek (opláchnout a namočit), 4 lžíce třtinového cukru (dle sladkosti použitých švestek), 2 hrnky vody.

 

Po uvaření dáme zapéci do vymazaného pekáčku (ghí) a přidáme:

15dkg sušených švestek (opláchnout a namočit), 0,5kg kvalitního tučného tvarohu - ten na směs nadrobíme a ještě posypeme 4 lžícemi cukru.

Pečeme zvolna a dle potřeby přidáme ještě 1 hrnek vody. Lze jíst teplé, ale i vychladlé, kdy se krájí jako koláč. Dle našeho stavu je možné polít teplý nákyp ghí.

Tento recept je velmi dobrý na naše vnitřní sliznice, obnovuje přirozenou vlhkost, pomáhá správnému vyprazdňování, posiluje a uklidňuje. Hodí se do očistných kúr.

 

Kroupová polévka

(uvedené množství je na 1,5 až 2 litry polévky)

1/4 sáčku ječných krup, pokud si chcete ušetřit dobu vaření, tak je předem namočte,

pórek (1/5 kusu), kapusta (1/4 hlávky), ½ hrnku pohanky,

majoránka, pepř mletý, česnek, bobkový list, ghí, saturejka, Solčanka, sůl, kmín.

 

Na ghí dáme nakrájený pórek, česnek a kapustu, necháme chvilku zasmažit, poté zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience (kromě majoránky - tu dáváme až nakonec). Polévka krásně zahřívá, ječné kroupy čistí játra a jsou syté. Velmi dobře se tato polévka hodí v chladném počasí.

Polévka odlehčí našemu zažívání, a tím pomáhá očistit tělo od jedů a škodlivin. Suroviny v ní obsažené obsahují vyvážené a plnohodnotné živiny.

 

Kroupové rizoto

(recept je asi na dvě porce)

1 hrnek ječných krup, 6 středních žampionů nebo adekvátní množství hlívy ústřičné, bobkový list, mletý koriandr, kmín,sůl, Solčanka, ghí, troška kurkumy.

 

Ječné kroupy dobře propereme a uvaříme s bobkovým listem. Žampiony očistíme, nakrájíme a dáme osmahnout na ghí. Přidáme koření a trošku vody. Až jsou žampiony uvařené, přidáme ječné kroupy a chvilku mícháme. Vypneme sporák a zakryté necháme chvilku dojít. Toto jídlo velmi dobře chutná s mrkvovým salátem.

 

Zapečené ječné kroupy se zelím a bramborami

(recept je asi na 3 porce)

½ sáčku ječných krup, 6 brambor, 3 hrnky kvašeného zelí, olivový olej, sůl, kmín, cayenský pepř.

 

Ječné kroupy namočíme a uvaříme. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozšťoucháme. Zelí, brambory a ječné kroupy zamícháme a dáme zapéct do trouby. Pekáček je vymaštěný. Zelí je vždy zbavené vody. Podle chuti dosolíme nebo okořeníme. Pokud dáme méně brambor, výborně čistí střeva.

Pokud máte kloubní potíže, nejsou brambory vhodné.

 

Únorový čaj na dobrou náladu

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

 

Množství je na konvičku zhruba o obsahu 1 litr a více.

1 lžička bazalky posvátné (Tulsi), pokud neseženete, použijte bazalku,

na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku, 1/4 lžičky kardamomu, 1/5 lžičky skořice,

2 hřebíčky, 2 plátky čerstvého zázvoru, 1 nakrájené jablko.

 

Vše zalijte horkou vodou a chvilku povařte. Do vychladlého přidejte med, nebo přímo do horkého je možné přidat javorový sirup. V zimním čase tento čaj krásně voní, mírně zahřívá, uklidňuje a dodává pocit bezpečí.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Co se takhle blýsknout a připravit o víkendu pro rodinu nebo pro návštěvu něco nového, neotřelého a našim jazýčkům nepoznaného?! Zkuste quiche (slaný koláč) připravený se sezónní surovinou jakou je fenykl v kombinaci s kozím sýrem a sušenými rajčaty.

5.1.2018
Hodnocení:

Inspirace není nikdy dost. Jsem zastáncem nenáročného vaření z jednoduchých a základních surovin, které nezruinuje naše peněženky, ani naše postavy. Pokud už delší dobu přemýšlíte, čím byste obohatili zajetý jídelníček, mrkněte na pár dalších receptů, které mi prošly nedávno v kuchyni pod rukama. Navíc je švestková a cuketová sezona. Z těchto dvou podzimních hvězd tam na vás taky něco čeká... :)

15.10.2020
Hodnocení:

Co si doma upéct vlastní chléb? Takový, který bude mít chuť svátků a pohody. Nemusíte se bát, je to jednoduché.

26.12.2017
Hodnocení:
Plánujete narozeninovou oslavu nebo posezení s přáteli u grilu a nevíte co připravit na stůl? Rychlý recept na lososové jednohubky je téměř bez práce a výsledek všechny ohromí!
27.5.2016
Hodnocení: