Únorové odlehčené recepty aneb jarní postní období už je skoro tady

Další dávka receptů, tentokrát na měsíc únor, od Ivy Georgievové.

Obrázek: 8a6cb0e4e60a5adc213b07014f18e45dd1025c5b
Zdroj: pixabay.com

 V českých zemích se na jarní půst používaly zejména ječné kroupy, a protože za chvilku nám toto období začíná, přináším několik bezmasých receptů, kde jsou ječné kroupy zastoupeny. Jarní postní čas je jedinečnou příležitostí, kdy můžeme lehčí stravou výrazně podpořit celkovou očistu těla.

Traduje se, že se na pročištění těla (zejména jater) po celý den jedly jen uvařené ječné kroupy a to několik dnů, dokonce i týdnů. I v současné době může tato dieta přispět ke snížení odpadu v těle (zvláště pokud nás zlobí játra). Jen je málo lidí, kteří vydrží jíst déle nežli jeden den pouze ječné kroupy.

Ječmen – na středním východě je používán jako lék na srdce, snižuje hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá správné funkci jater. V naší zemi se velmi často používaly ječné kroupy, zejména v jarním období, kdy se pomocí nich čistila játra. Známé je i vaření kroupové polévky, jako prevence při horečnatých onemocněních, dokonce i při očekávání morové pohromy. Doporučuji je zejména v zimním, nebo chladném čase, nejraději ve formě polévek ve spojení s kvašeným zelím, nebo česnekem, majoránkou a pepřem.

Pokud vás zatím ječné kroupy nadýmají, přidejte k vaření saturejku, popřípadě je možné i přes den popíjet saturejkový čaj. Po vyčištění střeva se snižuje nadýmání na minimum.

Překvapivě dobře chutnají i jako sladké jídlo.

Buchtička kroupová/ kroupový sladký nákyp

(recept je na pekáč)

Toto vše dáme rozvařit, kroupy nemusí být úplně měkké.

250g ječných krup, 15dkg sušených švestek (opláchnout a namočit), 4 lžíce třtinového cukru (dle sladkosti použitých švestek), 2 hrnky vody.

Po uvaření dáme zapéci do vymazaného pekáčku (ghí) a přidáme:

15dkg sušených švestek (opláchnout a namočit), 0,5kg kvalitního tučného tvarohu - ten na směs nadrobíme a ještě posypeme 4 lžícemi cukru.

Pečeme zvolna a dle potřeby přidáme ještě 1 hrnek vody. Lze jíst teplé, ale i vychladlé, kdy se krájí jako koláč. Dle našeho stavu je možné polít teplý nákyp ghí.

Tento recept je velmi dobrý na naše vnitřní sliznice, obnovuje přirozenou vlhkost, pomáhá správnému vyprazdňování, posiluje a uklidňuje. Hodí se do očistných kúr.

Kroupová polévka

(uvedené množství je na 1,5 až 2 litry polévky)

1/4 sáčku ječných krup, pokud si chcete ušetřit dobu vaření, tak je předem namočte,

pórek (1/5 kusu), kapusta (1/4 hlávky), ½ hrnku pohanky,

majoránka, pepř mletý, česnek, bobkový list, ghí, saturejka, Solčanka, sůl, kmín.

Na ghí dáme nakrájený pórek, česnek a kapustu, necháme chvilku zasmažit, poté zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience (kromě majoránky - tu dáváme až nakonec). Polévka krásně zahřívá, ječné kroupy čistí játra a jsou syté. Velmi dobře se tato polévka hodí v chladném počasí.

Polévka odlehčí našemu zažívání, a tím pomáhá očistit tělo od jedů a škodlivin. Suroviny v ní obsažené obsahují vyvážené a plnohodnotné živiny.

Kroupové rizoto

(recept je asi na dvě porce)

1 hrnek ječných krup, 6 středních žampionů nebo adekvátní množství hlívy ústřičné, bobkový list, mletý koriandr, kmín,sůl, Solčanka, ghí, troška kurkumy.

Ječné kroupy dobře propereme a uvaříme s bobkovým listem. Žampiony očistíme, nakrájíme a dáme osmahnout na ghí. Přidáme koření a trošku vody. Až jsou žampiony uvařené, přidáme ječné kroupy a chvilku mícháme. Vypneme sporák a zakryté necháme chvilku dojít. Toto jídlo velmi dobře chutná s mrkvovým salátem.

Zapečené ječné kroupy se zelím a bramborami

(recept je asi na 3 porce)

½ sáčku ječných krup, 6 brambor, 3 hrnky kvašeného zelí, olivový olej, sůl, kmín, cayenský pepř.

Ječné kroupy namočíme a uvaříme. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozšťoucháme. Zelí, brambory a ječné kroupy zamícháme a dáme zapéct do trouby. Pekáček je vymaštěný. Zelí je vždy zbavené vody. Podle chuti dosolíme nebo okořeníme. Pokud dáme méně brambor, výborně čistí střeva.

Pokud máte kloubní potíže, nejsou brambory vhodné.

Únorový čaj na dobrou náladu

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

 

Množství je na konvičku zhruba o obsahu 1 litr a více.

1 lžička bazalky posvátné (Tulsi), pokud neseženete, použijte bazalku,

na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku, 1/4 lžičky kardamomu, 1/5 lžičky skořice,

2 hřebíčky, 2 plátky čerstvého zázvoru, 1 nakrájené jablko.

Vše zalijte horkou vodou a chvilku povařte. Do vychladlého přidejte med, nebo přímo do horkého je možné přidat javorový sirup. V zimním čase tento čaj krásně voní, mírně zahřívá, uklidňuje a dodává pocit bezpečí.

Reklama

Podobné články

Recept na makronky
Obrázek: 91b65778a5dee336b700dc025cc381910785d8dd
Obrázek: 3eb5d767d00da1ce38c0be552ee055297939f749
Obrázek: 9687f66533e59e9f7320c62f1918e147bfc0e63a
Obrázek: 007159d87368798c43041ed789f55fa29ee25828