Adventní recepty i odlehčené vánoční dobroty

Užijte si tento voňavý a láskyplný adventní čas i s dobrým pokrmem na stole. V článku na vás čeká recept na polévku, hlavní chod, sladká tečka, zázvorový voňavý čaj a nechybí ani oblíbená vláčná bezlepková vánočka.

Obrázek: 467245e64054e78ae0bd1de9b0161aaba6000d41
Zdroj: freepik.com

 

Adventní čas byl časem rozjímáním a půstu. Lidé se připravovali na hodování i tím, že dali volno svému trávení. Postili se nejen na Štědrý den, ale již od počátku adventu. Uvádím několik tipů na postní jídla a přidávám i recept na vánoční odlehčené dobroty.
 

Kapustová polévka

(uvedené množství je na cca 1,5 litru až 2 litry polévky)

  • menší kapusta (1 ks)
  • pískavice
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 1 hrnek červené čočky
  • ghí
  • sůl
  • ochucovadlo bez glutamanu sodného
  • zelená petrželka, saturejka, tymián
  • jemné kari, mleté hořčičné semínko, koriandr, mletý kmín, dobromysl


Postup:
Nakrájenou kapustu orestujeme na ghí, zalijeme vodou, přidáme ostatní ingredience a vaříme do změknutí. Tato polévka uklidňuje a napomáhá správnému vyprazdňování, obnovuje vnitřní sliznice, lze ji po uvaření rozmixovat. Polévka je rychle hotová a dobře stravitelná. Možnou plynatost sníží použití saturejky.
 

Zapečené ječné kroupy se zelím a pohankou

(recept je asi na 3-4 porce)

  • 2 hrnky ječných krup
  • 1 hrnek pohanky
  •  sůl
  • 2 hrnky domácího kysaného zelí
  • ghí
  • olivový olej
  • sůl
  • dle potřeby - kmín, pískavice, cayenský pepř, dobromysl nebo majoránka


Postup:
Ječné kroupy a pohanku namočíme a uvaříme. Zelí, pohanku a ječné kroupy zamícháme, dochutíme a dáme zapéct do trouby v předem vymaštěném pekáčku. Zelí je vždy dobré zbavit vody. Zejména v zimě je toto jídlo velmi vhodný pokrm. Výborně čistí střeva a krev.

Do receptu je možné přidat kvalitní uzený sýr, nebo brynzu (nadrolit či nastrouhat na hotové jídlo).

Ječmen byl na středním východě používán jako lék na srdce, snižuje hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá správné funkci jater. Známé je i vaření kroupové polévky, jako prevence při horečnatých onemocněních, dokonce i při očekávání morové pohromy. Doporučuji je zejména v zimním, nebo chladném čase ve spojení s kvašeným zelím.

Kvašené zelí bývalo součástí vánočního stolu nejen jako úcta k jeho léčivým a podpůrným možnostem pro vitalitu člověka, ale také jako první pomoc při zapíchnuté rybí kosti v krku.
 

Dietky - když si chceme zdravěji zamlsat

  • 2 hrnky ovesné mouky
  • 2 rovné lžíce ghí
  • 1 vejce
  • kardamom
  • vanilkový cukr
  • skořice
  • 4 lžíce třtinového cukru (upravte dle svého), lze použít i javorový sirup
  • 1 vrchovatá lžíce bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku teplé vody


Postup:
Vše smícháme, tekutinu přidáváme postupně, pokud by těsto bylo příliš řídké, přidáme mouku, pokud husté přidáme tekutinu. Necháme asi 10 minut odpočinout, a poté lžící tvarujeme piškotky na pečicí papír, který si položíme na plech. Pečeme asi na 200 ºC dozlatova.
 

Zázvorový voňavý čaj

Asi 4cm čerstvého zázvorového kořene oloupeme, nastrouháme a s jedním badyánem a 1 litrem vody dáme vařit (cca 5 minut). Poté směs přecedíme. Do vzniklého čaje přidáme čerstvou citrónovou šťávu, osladíme javorovým sirupem, či melasou a pijeme teplé.

Tento čaj je velmi vhodný v chladném počasí, nebo když je nám zima, cítíme zimnici, jsme nastydlí. Výsledná chuť by neměla být příliš ostrá, sladká a ani kyselá.

Badyán je voňavé koření, které nám pomůže při bolestech v krku, kašli, revmatických obtížích. Působí močopudně a provoní naší kuchyni.
 

Vánočka bezlepek

(tato vánočka je určena do formy)

  • 1 hrnek šlehačky
  • 1/3 až 1/2 tř. cukru
  • špetka kurkumy
  • citr. kůra z nestříkaného citrónu
  • kardamom 1/4 lžičky
  • skořice 1/2 lžičky
  • 3 lžíce nasekaných oloupaných mandlí
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 2 vrchovaté lžíce kaštanové mouky nebo slunečnicové mouky
  • 1,5 až 2 hrnky vody
  • 1 hrnek rýžové mouky
  • 1 vrchovatá lžíce bezfosfátového prášku do pečiva


Postup:

Místo šlehačky a vody je možné použít mandlové, nebo kokosové mléko.

Suroviny postupně spojíme, tekutinu přidáváme zvolna. Pokud by těsto bylo příliš řídké, přidáme mouku, pokud husté, přidáme tekutinu. Vlijeme do vymazané formy. Pečeme na cca 200 ºC.

Místo vánočky je možné během roku upéci muffinky. Po upečení je moučník těžší, hutný, ale velmi chutný. Do těsta je možné přidat trošku rumu.

 

Aktualizováno: 15.12.2022

Reklama

Podobné články

Obrázek: fe85f931015c6b4f8d4a1050e00fc03d42bc13f6
Obrázek: 8ccab889a556b96b0cbe62ddbe9ff1dd6250e0e4
Obrázek: a74bb613915c01024467689a45e54df97688a6af
Obrázek: 76dd2cd43ce27e1e638f637a044c31fa752545d7
Obrázek: 5489e6cb784e1564474c47f6901bd7caec0b9f31