Adventní recepty i odlehčené vánoční dobroty

Užijte si tento voňavý a láskyplný adventní čas i s dobrým pokrmem na stole. V článku na vás čeká recept na polévku, hlavní chod, sladká tečka, zázvorový voňavý čaj a nechybí ani oblíbená vláčná bezlepková vánočka.

Obrázek: 467245e64054e78ae0bd1de9b0161aaba6000d41
Zdroj: freepik.com

Adventní čas byl časem rozjímáním a půstu. Lidé se připravovali na hodování i tím, že dali volno svému trávení. Postili se nejen na Štědrý den, ale již od počátku adventu. Uvádím několik tipů na postní jídla a přidávám i recept na vánoční odlehčené dobroty.

Kapustová polévka

(uvedené množství je na cca 1,5 litru až 2 litry polévky)

  • menší kapusta (1 ks)
  • pískavice
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 1 hrnek červené čočky
  • ghí
  • sůl
  • ochucovadlo bez glutamanu sodného
  • zelená petrželka, saturejka, tymián
  • jemné kari, mleté hořčičné semínko, koriandr, mletý kmín, dobromysl

Nakrájenou kapustu orestujeme na ghí, zalijeme vodou, přidáme ostatní ingredience a vaříme do změknutí. Tato polévka uklidňuje a napomáhá správnému vyprazdňování, obnovuje vnitřní sliznice, lze ji po uvaření rozmixovat. Polévka je rychle hotová a dobře stravitelná. Možnou plynatost sníží použití saturejky.

Zapečené ječné kroupy se zelím a pohankou

(recept je asi na 3-4 porce)

  • 2 hrnky ječných krup
  • 1 hrnek pohanky
  •  sůl
  • 2 hrnky domácího kysaného zelí
  • ghí
  • olivový olej
  • sůl
  • dle potřeby - kmín, pískavice, cayenský pepř, dobromysl nebo majoránka

Ječné kroupy a pohanku namočíme a uvaříme. Zelí, pohanku a ječné kroupy zamícháme, dochutíme a dáme zapéct do trouby v předem vymaštěném pekáčku. Zelí je vždy dobré zbavit vody. Zejména v zimě je toto jídlo velmi vhodný pokrm. Výborně čistí střeva a krev.

Do receptu je možné přidat kvalitní uzený sýr, nebo brynzu (nadrolit či nastrouhat na hotové jídlo).

Ječmen byl na středním východě používán jako lék na srdce, snižuje hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá správné funkci jater. Známé je i vaření kroupové polévky, jako prevence při horečnatých onemocněních, dokonce i při očekávání morové pohromy. Doporučuji je zejména v zimním, nebo chladném čase ve spojení s kvašeným zelím.

Kvašené zelí bývalo součástí vánočního stolu nejen jako úcta k jeho léčivým a podpůrným možnostem pro vitalitu člověka, ale také jako první pomoc při zapíchnuté rybí kosti v krku.

Dietky - když si chceme zdravěji zamlsat

  • 2 hrnky ovesné mouky
  • 2 rovné lžíce ghí
  • 1 vejce
  • kardamom
  • vanilkový cukr
  • skořice
  • 4 lžíce třtinového cukru (upravte dle svého), lze použít i javorový sirup
  • 1 vrchovatá lžíce bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku teplé vody

Vše smícháme, tekutinu přidáváme postupně, pokud by těsto bylo příliš řídké, přidáme mouku, pokud husté přidáme tekutinu. Necháme asi 10 minut odpočinout, a poté lžící tvarujeme piškotky na pečicí papír, který si položíme na plech. Pečeme asi na 200 ºC dozlatova.

Zázvorový voňavý čaj

Asi 4cm čerstvého zázvorového kořene oloupeme, nastrouháme a s jedním badyánem a 1 litrem vody dáme vařit (cca 5 minut). Poté směs přecedíme. Do vzniklého čaje přidáme čerstvou citrónovou šťávu, osladíme javorovým sirupem, či melasou a pijeme teplé.

Tento čaj je velmi vhodný v chladném počasí, nebo když je nám zima, cítíme zimnici, jsme nastydlí. Výsledná chuť by neměla být příliš ostrá, sladká a ani kyselá.

Badyán je voňavé koření, které nám pomůže při bolestech v krku, kašli, revmatických obtížích. Působí močopudně a provoní naší kuchyni.

Vánočka bezlepek

(tato vánočka je určena do formy)

  • 1 hrnek šlehačky
  • 1/3 až 1/2 tř. cukru
  • špetka kurkumy
  • citr. kůra z nestříkaného citrónu
  • kardamom 1/4 lžičky
  • skořice 1/2 lžičky
  • 3 lžíce nasekaných oloupaných mandlí
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 2 vrchovaté lžíce kaštanové mouky nebo slunečnicové mouky
  • 1,5 až 2 hrnky vody
  • 1 hrnek rýžové mouky
  • 1 vrchovatá lžíce bezfosfátového prášku do pečiva

Místo šlehačky a vody je možné použít mandlové, nebo kokosové mléko.

Suroviny postupně spojíme, tekutinu přidáváme zvolna. Pokud by těsto bylo příliš řídké, přidáme mouku, pokud husté, přidáme tekutinu. Vlijeme do vymazané formy. Pečeme na cca 200 ºC.

Místo vánočky je možné během roku upéci muffinky. Po upečení je moučník těžší, hutný, ale velmi chutný. Do těsta je možné přidat trošku rumu.

Aktualizováno: 30.11.2021

Reklama

Podobné články

Obrázek: 2e9411444b7b666871e7dfbce92181a0a1713f93
Obrázek: d92d76ea25840961097d05570e5ae37ccaf216f9
Obrázek: 53c6887079758c2347b71ca911236674407bd7c4
Obrázek: 700d08614d49f54b21565ef7cc3b65917d098fdb
Obrázek: 619fab98ffe793430830a3931f436b83bca6d083