4 kroky ke svůdné barvě aneb Jak se správně opalovat

Začíná letní sezóna a s ní chytání bronzu mimo solárium, stejně tak obava ze spálení kůže, protože paprsky slunce nám mohou uškodit. Zajímá vás, jak se správně opalovat?

Obrázek: jak se správně opalovat
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Naštěstí máme k dispozici několik ověřených tipů, jak se chránit před škodlivými vlivy slunce ohrožujícími kůži, o které se rádi podělíme. Poradíme vám, jak si užívat kouzelnou atmosféru letního období a nechat si zlepšit náladu vitamínem D ze sluníčka, aniž by jeho záření ohrozilo vaše zdraví.
 

1. Ozbrojte se přípravky s ochranou proti UVA a UVB záření

Nejzákladnějším a nejspíš i nejdůležitějším způsobem, jak se chránit před nebezpečným zářením jak při opalování, tak při běžném pobytu na slunci, je bezpochyby nějaký přípravek určený na opalování. Je možné vybrat si z krémů, olejů, sprejů a podobně. Již zmíněné UVA a UVB záření může za stárnutí kůže, způsobuje pigmentaci a v nejhorším případě i rakovinu kůže. Proto je nezbytné si pořídit něco, co si poradí s oběma typy záření. Vsaďte i na vyšší SPF faktor, třeba 30.


Vyberte si účinný přípravek s podstatnými benefity navíc

Jistě se shodneme na tom, že každý si pořizuje opalovací krém, olej nebo sprej proto, aby zabránil poškození kůže, spálení nebo vzniku rakoviny kůže. Bezpečnost je na prvním místě. Zároveň při použití zjistíme, že ne každý nám vyhovuje. Může se nám stát, že zanáší póry na obličeji, tvoří nepříjemný mastný film, nedá se použít i na vlasy a podobně. Chtějte víc než jen ochranu, splní se vám to. Můžete mít pomocníka, který vás "zaštítí" před škodlivým zářením, ale zároveň:
 

  • ochrání i vaše vlasy, korunu krásy, před sluncem, slanou vodou a chlorem,
  • citlivější pleť na obličeji také,
  • bude plnit svou funkci i při koupání díky voděodolnosti,
  • nebude vytvářet mastný pocit (rychle se vstřebá) a zanechá pokožku zdravou, hydratovanou a rozjasněnou,
  • podpoří váš životní styl díky veganskému složení šetrnému k životnímu prostředí,
  • uchová a ochrání rovnováhu hydratace a pružnosti kůže a dostatečně ji vyživí díky vitamínům a olejům.


Vlastně úplně všechny výhody, které jsme zmínili, můžete očekávat od dánského zázraku, opalovacího oleje ZENZ NO.95 SUN, jehož další předností je opatření nordickou ekologickou značkou Severská labuť. Jeho složení je organického původu a příjemně voní po vanilce (tato drobnost vás při použití určitě potěší).


Nebojte se chránit i přes vaše specifické problémy

Jestli jste citliví na různé vůně a pachy, jste právě těhotná, chcete pořídit olej, krém či sprej i svým dětem nebo trpíte na různé alergie a ekzémy, doporučujeme vám antialergenní opalovací olej ZENZ NO.94 SUN, který splňuje vaše požadavky. Ten je kromě Severské labutě opatřen další značkou, konkrétně AllergyCertified, což znamená, že je zárukou minimálního rizika vzniku alergických reakcí po použití. Vsaďte na kvalitu, když je v hlavní roli zdraví.
 

Obrázek: kdy slunce nejvíce opaluje
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


2. Připravte své tělo doplňky stravy

Než ulehnete na lehátko nebo se vystavíte žáru slunce, pořiďte si betakaroten, doplněk stravy. Čím dřív začnete využívat jeho přednosti, tím lépe bude vaše tělo připravené na dávku paprsků. Pomůže zvýšit přirozenou obranyschopnost kůže, a tak udrží normální stav pokožky a postará se o získání a udržení krásné barvy pokožky po opalování. Je možné pořídit i kúry s různými vitamíny navíc, díky kterým zacílíte svou péči o kůži a vlasy o to víc.
 

3. Držte se tipů, jak se správně opalovat

Včas a chytře si rozvrhněte plány tak, abyste se vyhnuli nejintenzivnější dávce záření. Obvykle se doporučuje neslunit se od 11:00 do 15:00 hodin, kdy nejvíce riskujete spálení. Až si vyberete vhodný čas, kdy se vystavíte slunci, vnímejte, kdy dosáhnete takzvaného opalovacího cut-off bodu. Tak zjistíte, jak dlouho se opalovat. Jedná se o chvíli, kdy je už vhodné skončit, protože poté se výrazně zvyšuje riziko poškození pleti UV zářením.


U každého jedince se tento čas liší, ale obvykle se doporučuje skončit po 2 až 3 hodinách na sluníčku. Lidé se světlou pletí by měli tuto dobu výrazně zkrátit. Také hraje roli, kolik dnů se už takto snažíte o zdokonalení barvy. První den buďte nejopatrnější a připravte kůži na chytání bronzu jen po dobu zhruba 30 minut. Dalších pár dnů se snažte nepřevýšit dobu 2 hodin.


Čas na slunci zvyšujte postupně, aby si vaše tělo mohlo zvykat a nedocílili jste spíše okamžitého spálení než atraktivního opálení. Také přestávky během opalování sníží intenzitu UV záření a riziko úpalu. Díky tomu bude vaše opálení zdravější a jeho životnost se prodlouží. A to byste ráda, že?
 

4. Po opalování péče nekončí - regenerujte

To, že skončíte a zamíříte domů nebo někam do stínu, neznamená, že opatření proti negativním dopadům slunce právě končí. Důležitou součástí je regenerace kůže po náporu. Například použijte sprchový balzám a mléko po opalování. Doplní vláhu a zklidní pokožku, ale také zabrání jejímu loupání, které nepůsobí pěkně. Také mějte v zásobě chladivé pěny, hydratační gely či emulze. Nejenže zklidní, ale i zchladí horkou a bolavou kůži po zásahu slunce.

Nezapomínejte po celou dobu dostatečně pít, abyste neměli potíže se zrádným úžehem. Věnujte dostatečnou pozornost ochraně kůže v letním období a věřte, že vám to mile ráda vrátí i s úroky v podobě svůdné barvy vašeho těla.
 
 

Aktualizováno: 14.7.2022

Reklama

Podobné články

Obrázek: fba6708567e8276f1357d1d879c073fec9207077
Obrázek: d6a0ec3ce8893171af94730e19846716dfcfc02e
Obrázek: 48688aad2ced9a54b4b253d99ca92e2e5363456c
Obrázek: 686afcc020f3478a5bfbb2d9e9d1e3eac74cc422
Obrázek: e5c72098db81aa8dc0427065f47e47221a316918