Čím potěšit svoje chuťové buňky, ochladit se v horkém počasí a zároveň potěšit svoje tělo? Letní snadné a rychlé recepty podle praktické ayurvédy od Ivy Georgievové.
Užijte si tento voňavý a láskyplný adventní čas i s dobrým pokrmem na stole. V článku na vás čeká recept na polévku, hlavní chod, sladká tečka, zázvorový voňavý čaj a nechybí ani oblíbená vláčná bezlepková vánočka.
Adventní čas byl časem rozjímáním a půstu. Lidé se připravovali na hodování i tím, že dali volno svému trávení. Postili se nejen na Štědrý den, ale již od počátku adventu. Uvádím několik tipů na postní jídla a přidávám i recept na vánoční odlehčené dobroty.
(uvedené množství je na cca 1,5 litru až 2 litry polévky)
Nakrájenou kapustu orestujeme na ghí, zalijeme vodou, přidáme ostatní ingredience a vaříme do změknutí. Tato polévka uklidňuje a napomáhá správnému vyprazdňování, obnovuje vnitřní sliznice, lze ji po uvaření rozmixovat. Polévka je rychle hotová a dobře stravitelná. Možnou plynatost sníží použití saturejky.
(recept je asi na 3-4 porce)
Ječné kroupy a pohanku namočíme a uvaříme. Zelí, pohanku a ječné kroupy zamícháme, dochutíme a dáme zapéct do trouby v předem vymaštěném pekáčku. Zelí je vždy dobré zbavit vody. Zejména v zimě je toto jídlo velmi vhodný pokrm. Výborně čistí střeva a krev.
Do receptu je možné přidat kvalitní uzený sýr, nebo brynzu (nadrolit či nastrouhat na hotové jídlo).
Ječmen byl na středním východě používán jako lék na srdce, snižuje hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá správné funkci jater. Známé je i vaření kroupové polévky, jako prevence při horečnatých onemocněních, dokonce i při očekávání morové pohromy. Doporučuji je zejména v zimním, nebo chladném čase ve spojení s kvašeným zelím.
Kvašené zelí bývalo součástí vánočního stolu nejen jako úcta k jeho léčivým a podpůrným možnostem pro vitalitu člověka, ale také jako první pomoc při zapíchnuté rybí kosti v krku.
Vše smícháme, tekutinu přidáváme postupně, pokud by těsto bylo příliš řídké, přidáme mouku, pokud husté přidáme tekutinu. Necháme asi 10 minut odpočinout, a poté lžící tvarujeme piškotky na pečicí papír, který si položíme na plech. Pečeme asi na 200 ºC dozlatova.
Asi 4cm čerstvého zázvorového kořene oloupeme, nastrouháme a s jedním badyánem a 1 litrem vody dáme vařit (cca 5 minut). Poté směs přecedíme. Do vzniklého čaje přidáme čerstvou citrónovou šťávu, osladíme javorovým sirupem, či melasou a pijeme teplé.
Tento čaj je velmi vhodný v chladném počasí, nebo když je nám zima, cítíme zimnici, jsme nastydlí. Výsledná chuť by neměla být příliš ostrá, sladká a ani kyselá.
Badyán je voňavé koření, které nám pomůže při bolestech v krku, kašli, revmatických obtížích. Působí močopudně a provoní naší kuchyni.
(tato vánočka je určena do formy)
Místo šlehačky a vody je možné použít mandlové, nebo kokosové mléko.
Suroviny postupně spojíme, tekutinu přidáváme zvolna. Pokud by těsto bylo příliš řídké, přidáme mouku, pokud husté, přidáme tekutinu. Vlijeme do vymazané formy. Pečeme na cca 200 ºC.
Místo vánočky je možné během roku upéci muffinky. Po upečení je moučník těžší, hutný, ale velmi chutný. Do těsta je možné přidat trošku rumu.
![]() |
Ivana GeorgievováAyurvéda a zdravé stravováníIva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích. Profil |
Zaujal vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli |
Čím potěšit svoje chuťové buňky, ochladit se v horkém počasí a zároveň potěšit svoje tělo? Letní snadné a rychlé recepty podle praktické ayurvédy od Ivy Georgievové.
Jistě to každý znáte - jedete na hory a není čas na pořádné stravování, stánky překupují rychlojídly jako párky v rohlíku a smaženým sýrem v housce. To zrovna vyčerpanému tělu po lyžovačce nesvědčí. Přináším vám pár rad, jak se jim vyhnout a jak nabrat znovu sílu na sport.
Užijte si tento voňavý a láskyplný adventní čas i s dobrým pokrmem na stole. V článku na vás čeká recept na polévku, hlavní chod, sladká tečka, zázvorový voňavý čaj a nechybí ani oblíbená vláčná bezlepková vánočka.
Vyrostla jsem v rodině milovníků masa, myslivců, požitkářů... a diabetiků. Nad jídlem jsem prakticky nepřemýšlela, dokud v mých pouhých dvaceti letech nenastaly zdravotní potíže. Po několika vyšetřeních, která nic nezjistila, a rozhovorech s lékařem, který mi poradil, ať jím více tmavého pečiva a piji méně čaje, mi došlo, že tudy cesta nevede...