Strach z porodu – proč se bojíme a jak strach zmírnit?

Každá žena, která někdy pomyslela na porod, aspoň trošku někdy znejistila. Je to velká věc, z mnoha příběhů maminek náročná a bolestivá. Respekt z tohoto přirozeného prožitku máme asi prostě v sobě. To ale neznamená, že se s tím strachem musíte pouze smířit. Lze nějak zmenšit obavy z porodu?

Obrázek: jak překonat strach z porodu
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Strach z porodu má své příčiny

Strach z porodu je v podstatě oprávněný. Z různých vyprávění nebo televizních či knižních příběhů známe popis této mimořádně silné události plné emocí a málokdy zní příjemně nebo poklidně. Proto už samotná myšlenka nás může děsit. Bohužel některé ženy může tento strach paralyzovat natolik, že překonání tohoto mezníku, porodu, jim brání stát se maminkami a žít svůj sen o rodině.

 

Předchozí generace to měly těžší

Možná ještě větší roli hrají zkušenosti předchozích generací žen, které rodily v šílených podmínkách, doktoři i sestry bývali necitliví a suroví, hygiena nebyla zrovna prvotřídní a z vyprávění o tom, jak to dříve chodilo, jde mráz po zádech, až má člověk pocit, že šlo o doslova živočišnou záležitost.

 

Mysleme na to, díky čemu strach roste

Jak se nenechat odradit a s klidným svědomím založit rodinu i s vědomím, že podstoupíme porod? Podstatným způsobem, jak zmírnit strach, je uvědomit si, jak vzniká. Že jde o generacemi přenášené zkušenosti, z čehož každá žena to prožije úplně jinak. Stejně tak i my můžeme mít jiný zážitek. A třeba nebude až tak náročný, zdlouhavý nebo bolestivý.

 

Pro zklidnění zhluboka dýchejme

Být připraveni nám pomůže. Víme, co náš čeká a nemine. Víme, že se tomu nemůžeme vyhnout, pokud už otěhotníme a děťátko chceme. Můžeme se tedy zaměřit na to, co můžeme ovlivnit. Například se můžeme naučit ovládat svůj dech tak, abychom zmírnily své úzkosti nyní i v období porodu, kdykoliv na něj pomyslíme.

Dlouhý a pomalý nádech a pomalý výdech, ideálně se zavřenýma očima, zklidní náš tep a odvede naši pozornost do našeho těla, na naše dýchání. Tato velmi jednoduchá a důležitá technika nás dokáže zklidnit, kdykoliv budeme potřebovat.

 

Obrázek: Mám strach z porodu
Zdroj: Freepik.com


Buďme informované o tom, co náš čeká a co můžeme ovlivnit

Jděme na předporodní kurz a nebojme se vyhledat pomoc tzv. duly. Jak předporodní kurz, tak služby duly nám pomohou se ujistit, že cokoliv nás může potkat, zvládneme to, protože budeme dostatečně informované a budeme tušit, co v danou chvíli dělat. Připravenost a informovanost nám silně zvedne sebedůvěru, protože strach bývá často živen nejistotou, co nás vlastně přesně čeká, jelikož s tím nemáme osobní zkušenost.

 

Všeho s mírou

Pokud v knihách nebo u internetu budeme sedět denně hodiny, můžeme se do úzkostí dostat o to více, protože budeme mít najednou pocit, že existuje nepřeberné množství informací, které musíme znát, jinak to nedopadne dobře. Nemusíme vědět všechno. Na internetu najdeme opravdu mnoho zdrojů, takže hledejme ty důvěryhodné a s mírou, ať to není kontraproduktivní.

 

Svěřte se kamarádce, přítelovi nebo někomu jinému blízkému

Strach je asi jako smutek – slábne, když se s někým sdílí. Nejsme první ani poslední budoucí maminky, které se bojí porodu. Když o tom ale budeme s někým mluvit, uleví se nám. Vylijeme své emoce ze sebe a ucítíme porozumění. Pokud se chceme vyhnout nevyžádaným radám, předem dotyčného upozorněme, že se jen potřebujeme svěřit a uklidnit. 

 

Ať vás čeká jakýkoliv průběh, věřte, že to zvládnete. Nic jiného vám ani nezbývá. Každý velký přínos vyžaduje i větší oběť. A vaše miminko, velký zázrak v malém těle, za to přeci stojí. Pomyslně každá žena vám věří a přeje, ať svůj strach zmírníte, ať toho docílíte jakkoliv. Jsme v tom všechny spolu!

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: a061b235e7a8f41f051888253aaa26ce7554ec05
Obrázek: ecebccde0273e21b6f4313952be5c332b6ab5430
Obrázek: 2a029a2cce6facbb2cbfcbcd6233c08807288e97
Obrázek: jak změnit práci
Obrázek: 68e603083ba9a8ade41b17614022856aabe91783