Marocká cizrnová polévka na zahřátí

Jakmile začnou být rána chladná a dny se krátí, dostávám obrovskou chuť na teplá a kořeněná jídla. Tahle polévka má všechno, co by taková podzimní polévka měla mít – je exotická, hřejivá, voňavá a lehce pálivá. Prostě dokonalá na zahřátí.

Obrázek: 0adfd19e601c4d36e233e2c5e9e4752ef9f66785
Zdroj: Michaela Červenková

Co budete potřebovat:

·         1 velká cibule

·         4 stroužky česneku

·         2 menší mrkve

·         1 petržel

·         1 plechovka loupaných rajčat

·         1 plechovka cizrny

·         1 PL kokosového oleje

·         1 litr zeleninového vývaru

·         2 PL citrónové šťávy

·         1 ČL strouhaného zázvoru

·         50 g Red Curry pasty (seženete téměř všude, v regálu s asijským jídlem)

·         2 PL sušené petrželky

·         1 PL kurkumy

·         1 PL římského kmínu

·         1 PL papriky (možno i uzené)

·         1 velká plechovka kokosového mléka (volitelné)

·         čerstvý koriandr na ozdobu

Jak na to:

Ve větším hrnci rozpálíme kokosový olej a zprudka na něm osmahneme nakrájenou cibulku. U téhle polévky není třeba dělat si velkou hlavu s krájením, stejně se pak všechno rozmixuje. Po chvilce přidáme česnek a zázvor. Dále všechno sypké koření, trochu vše opečeme (pozor, nespálit, ať polévka nezhořkne). Přidáme Red Curry pastu a nakrájenou mrkev a petržel, vše pěkně osmahneme a obalíme ve směsi koření. Potom přidáme plechovku loupaných rajčat a vše zalijeme vývarem. Polévku necháme 20 minut vařit na mírném plameni. Koření krásně pustí chuť a polévka získá barvu.

Po dvaceti minutách přidáme celou plechovku cizrny i s nálevem a citronovou šťávu. Já osobně polévku vůbec nesolím – zeleninový vývar společně s pastou a obsahem plechovky s rajčaty a s cizrnou osolí polévku dostatečně. Necháme ještě tři minuty povařit. Potom už přidáme jenom kokosové mléko dle chuti – já miluji, když je polévka krémová, proto jsem tam nalila celou velkou plechovku (tím také doporučuji zachránit polévku v případě, že jste ji přesolili). Ještě za tepla polévku rozmixujeme ručním ponorným mixérem. Ozdobíme čerstvým koriandrem, který je přesně tou poslední tečkou, co polévce chyběla.

Dobrou chuť!

Reklama

Podobné články

Obrázek: bfecaf2977f98f7de25a2ecf116c989297b73474
Obrázek: 0b236c46801942967e9112c5d87f9cd1c8f91197
Obrázek: 7f6e3f7170ccc23bf352925792f73a2be748a235
Obrázek: 182693e726afe922d1087cf3c835178ebb78ec22
Obrázek: 71c9b8092b2932479918bf43d08bbd3f71554a54