Gleidshop
Hlavní baner

Marocká cizrnová polévka na zahřátí

Jakmile začnou být rána chladná a dny se krátí, dostávám obrovskou chuť na teplá a kořeněná jídla. Tahle polévka má všechno, co by taková podzimní polévka měla mít – je exotická, hřejivá, voňavá a lehce pálivá. Prostě dokonalá na zahřátí.

Michaela Červenková

 

Co budete potřebovat:

·         1 velká cibule

·         4 stroužky česneku

·         2 menší mrkve

·         1 petržel

·         1 plechovka loupaných rajčat

·         1 plechovka cizrny

·         1 PL kokosového oleje

·         1 litr zeleninového vývaru

·         2 PL citrónové šťávy

·         1 ČL strouhaného zázvoru

·         50 g Red Curry pasty (seženete téměř všude, v regálu s asijským jídlem)

·         2 PL sušené petrželky

·         1 PL kurkumy

·         1 PL římského kmínu

·         1 PL papriky (možno i uzené)

·         1 velká plechovka kokosového mléka (volitelné)

·         čerstvý koriandr na ozdobu

 

Jak na to:

Ve větším hrnci rozpálíme kokosový olej a zprudka na něm osmahneme nakrájenou cibulku. U téhle polévky není třeba dělat si velkou hlavu s krájením, stejně se pak všechno rozmixuje. Po chvilce přidáme česnek a zázvor. Dále všechno sypké koření, trochu vše opečeme (pozor, nespálit, ať polévka nezhořkne). Přidáme Red Curry pastu a nakrájenou mrkev a petržel, vše pěkně osmahneme a obalíme ve směsi koření. Potom přidáme plechovku loupaných rajčat a vše zalijeme vývarem. Polévku necháme 20 minut vařit na mírném plameni. Koření krásně pustí chuť a polévka získá barvu.

Po dvaceti minutách přidáme celou plechovku cizrny i s nálevem a citronovou šťávu. Já osobně polévku vůbec nesolím – zeleninový vývar společně s pastou a obsahem plechovky s rajčaty a s cizrnou osolí polévku dostatečně. Necháme ještě tři minuty povařit. Potom už přidáme jenom kokosové mléko dle chuti – já miluji, když je polévka krémová, proto jsem tam nalila celou velkou plechovku (tím také doporučuji zachránit polévku v případě, že jste ji přesolili). Ještě za tepla polévku rozmixujeme ručním ponorným mixérem. Ozdobíme čerstvým koriandrem, který je přesně tou poslední tečkou, co polévce chyběla.

Dobrou chuť!

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Michaela Červenková

milovnice jídla

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Co se takhle blýsknout a připravit o víkendu pro rodinu nebo pro návštěvu něco nového, neotřelého a našim jazýčkům nepoznaného?! Zkuste quiche (slaný koláč) připravený se sezónní surovinou jakou je fenykl v kombinaci s kozím sýrem a sušenými rajčaty.

5.1.2018
Hodnocení:

Už vás nenapadá co vařit? Vyzkoušejte jeden z mých receptů na oběd, večeři, svačinu a nechybí ani sladká hrušková tečka. Pokud si připravíte jakýkoli z těchto pokrmů, uděláte vašemu tělu dobře. Jsou totiž velmi vhodné do tohoto podzimního času.

27.11.2019
Hodnocení:

Máme tu opět přísun čerstvých a ověřených receptů od úžasné Ivy Georgievové, která se zabývá praktickou ayurvédou. Nejen, že jsou její recepty snadné a ze sezónních potravin... Jsou dokonce zdravé a a dokonale se hodí na podporu organismu v daném období. 

23.8.2019
Hodnocení:
Čas grilování a letních posezení je v plném proudu. Trpíte celiakií (alergii na lepek), a přesto byste si dali chutný burger? Přináším vám recept, na kterém si všichni pochutnají.
5.7.2016
Hodnocení: