Gleidshop
Eshop

Marocká cizrnová polévka na zahřátí

Jakmile začnou být rána chladná a dny se krátí, dostávám obrovskou chuť na teplá a kořeněná jídla. Tahle polévka má všechno, co by taková podzimní polévka měla mít – je exotická, hřejivá, voňavá a lehce pálivá. Prostě dokonalá na zahřátí.

Michaela Červenková

 

Co budete potřebovat:

·         1 velká cibule

·         4 stroužky česneku

·         2 menší mrkve

·         1 petržel

·         1 plechovka loupaných rajčat

·         1 plechovka cizrny

·         1 PL kokosového oleje

·         1 litr zeleninového vývaru

·         2 PL citrónové šťávy

·         1 ČL strouhaného zázvoru

·         50 g Red Curry pasty (seženete téměř všude, v regálu s asijským jídlem)

·         2 PL sušené petrželky

·         1 PL kurkumy

·         1 PL římského kmínu

·         1 PL papriky (možno i uzené)

·         1 velká plechovka kokosového mléka (volitelné)

·         čerstvý koriandr na ozdobu

 

Jak na to:

Ve větším hrnci rozpálíme kokosový olej a zprudka na něm osmahneme nakrájenou cibulku. U téhle polévky není třeba dělat si velkou hlavu s krájením, stejně se pak všechno rozmixuje. Po chvilce přidáme česnek a zázvor. Dále všechno sypké koření, trochu vše opečeme (pozor, nespálit, ať polévka nezhořkne). Přidáme Red Curry pastu a nakrájenou mrkev a petržel, vše pěkně osmahneme a obalíme ve směsi koření. Potom přidáme plechovku loupaných rajčat a vše zalijeme vývarem. Polévku necháme 20 minut vařit na mírném plameni. Koření krásně pustí chuť a polévka získá barvu.

Po dvaceti minutách přidáme celou plechovku cizrny i s nálevem a citronovou šťávu. Já osobně polévku vůbec nesolím – zeleninový vývar společně s pastou a obsahem plechovky s rajčaty a s cizrnou osolí polévku dostatečně. Necháme ještě tři minuty povařit. Potom už přidáme jenom kokosové mléko dle chuti – já miluji, když je polévka krémová, proto jsem tam nalila celou velkou plechovku (tím také doporučuji zachránit polévku v případě, že jste ji přesolili). Ještě za tepla polévku rozmixujeme ručním ponorným mixérem. Ozdobíme čerstvým koriandrem, který je přesně tou poslední tečkou, co polévce chyběla.

Dobrou chuť!

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Michaela Červenková

milovnice jídla

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Máte rádi ovocné knedlíky? To je taková milá vzpomínka na dětství. Ať už jsou to ty ze školní jídelny nebo od babičky, když jste u ní jako děti trávily prázdniny.

12.11.2018
Hodnocení:

Rodinná oslava. Noční můra a zároveň příležitost k prohloubení kulinářského cítění. A tak jsem, v rámci druhého bodu, vytvořila tuto pomazánku a bochánky jako drobnost k vínu.

21.10.2017
Hodnocení:

Letos jsem vyzkoušela jahodový sirup, je skvělý a dlouho u nás nevydrží. Tak jestli máte dlouho plodící jahody a už nevíte co s úrodou, tak nezapomeňte na sirup. V zimě se bude hodit.

5.8.2016
Hodnocení:

Využití sezónních potravin je pro náš organismus přesně to pravé. Právě v sezónních potravinách se ukrývají cenné a potřebné látky, které máme do těla dodávat. Proto vzdáváme hold dýním, cuketám, patizonu, červenému zelí, jablkům a vlašským ořechům.

17.10.2019
Hodnocení: