Uvařte si lahodné jahodové knedlíky a užívejte nostalgii

Šťavnaté voňavé jahody schované v tenkém těstě. Díky tomuto jídlu si vzpomeneme na dětství. Je báječné, že si také s jejich pomocí můžeme prodloužit léto. Vlastně proč nemít prázdniny celých dvanáct měsíců?

Obrázek: 724d03e24d31cce91c576a0d522040f251fed317
Zdroj: Alena Hilšerová

Troufám si říct, že ovocné knedlíky jsou v oblíbenosti ve sladkých jídlech hned za palačinkami. Je to pokrm, který nám dělávaly naše babičky, když jsme byly u nich na prázdninách. Díky tomuto jídlu cítíme nostalgii. V každé roční době najdeme nějaké ovoce, které lze na tuto božskou manu použít.
 

Šťavnaté voňavé jahody schované v tenkém těstě? Hm. Ty už snad předčí jen domácí jahodová marmeláda od babičky, třešně nebo zajímavě pikantní višně. Proč ne. Ale mým favoritem jsou meruňky. Miluji jejich lehkou nakyslost a zároveň sladkost. Borůvky vnímám jako modré zlato, pro které chodíme do lesa a máme z nich krásně barevné pusy. S příchodem podzimu balíme do těsta švestky, kterým lahodí mák. Čarovat můžeme s jablky a skořicí, když už vystřídáme všechno sezónní ovoce.
 

Co člověk, to jiná chuť. Někdo preferuje schované ovoce uvnitř těsta. Bez překvapení uvnitř mu to přijde, jako bychom ho chtěli o něco ošidit. Další je zase zvyklý, že knedlíky krásně plavou na ovocné omáčce jako lekníny na jezeře. Ať dáváte přednost jedné nebo druhé variantě, já jsem skloubila oba způsoby dohromady. Zkuste si všední den změnit v nevšední a buďte na chvilku Alenkou.

Jaké potraviny potřebujeme?

  • 200 g bílého tofu natural,
  • špetku soli,
  • 1 dl vody,
  • 200 g pohankové hladké mouky,
  • 500 g čerstvých jahod,
  • 50 g kokosového oleje.
     

Jak připravit jahodové knedlíky?

Tofu nakrájíme na menší kousky, vložíme do mixéru a rozmělníme. Přidáme špetku soli a vodu. Mixujeme do hladkého hustšího krému. Poté přisypeme mouku a vypracujeme do kompaktního nelepivého těsta. Pokud by těsto lepilo, přidáme více mouky. Z těsta vytvoříme hada, kterého rozkrájíme na 12 kousků. Každý kousek zploštíme na placku. Omytou a očištěnou jahodu zabalíme do těsta a vyválíme z ní kulatý knedlík. Přivedeme vodu k varu a do vařící vody vložíme připravené knedlíčky. Nezapomeneme je promíchat v hrnci, aby se nepřichytily ke dnu. Přiklopíme poklicí a vaříme přibližně 10 minut. Až knedlíčky vyplavou, jsou uvařené.
 

Mezitím rozvaříme zbylé jahody na omáčku. Očištěné, omyté jahody nakrájíme na čtvrtky. Trochu podlijeme vodou a rozvaříme na omáčku. Můžeme mít omáčku buď takto přírodní nebo zahuštěnou. U druhé varianty rozmícháme 1 lžíci pudinkového prášku v 1 dl studené vody. Vlijeme rozmíchaný pudinkový prášek do rozvařených jahod a ještě přibližně 3 minuty provařujeme, aby se rozložila chuť škrobu.


Na talíř nalijeme jahodovou omáčku, na ní položíme rozkrojené knedlíky a dozdobíme snítkami máty.  Já jsem ve svém receptu záměrně nepoužila ani lžičku cukru. Každý má ale jiné chutě, a proto si můžete tento pokrm dochutit podle svého. Politím výsledného jídla rozpuštěným veganským máslem nebo kokosovým olejem docílíme zachování veganské varianty. Díky použité pohankové mouce a tofu se řadí mezi bezlepkové recepty a obsahuje mnoho bílkovin. Pohanka obsahuje navíc rutin, který pomáhá zvyšovat pružnost cév.


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 6bf149de69061de0da4b20444ab192d45dac965b
Obrázek: 7b606bccf535fe49505b24a8458c5f14311d0b5f
Obrázek: f15c8cb07f32c1d14610b259a43d40f0ffcd6869
Obrázek: b5f58bc326bb26f99857f06d8b38eb1b9fcabd3a
Obrázek: 1138c986381a9bd46efc31842ee9474de93be051