Gleidshop
Eshop

Moravské koláčky - chutnají jako od maminky

Každý si určitě z dětství pamatuje, co dobrého mu maminka uvařila nebo upekla. V některých rodinách mají dokonce recepty, které se dědí z generace na generaci. Já si pamatuji, jak nám všem vždycky chutnaly maminčiny moravské koláčky. Mladší generace si někdy netroufá na kynuté těsto, ale stačí dodržet postup a vše se podaří. Takže pusťme se do toho.

Hana Korbičková

 

Jaké ingredience využijeme na moravské koláčky?

Nejdříve si vyrobíme kvásek. Na něj budeme potřebovat:

  • 3/4 kostky droždí,
  • lžičku hladké mouky,
  • lžičku cukru,
  • 1 dl vlažného mléka.

Vše smícháme v hrnečku a necháme vzejít, až je hrnek plný.


K vytvoření těsta si nachystáme:

  • 750 g hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 2 dcl rostlinného oleje,
  • 3 lžíce cukru,
  • špetku soli,
  • asi 400 ml vlažné vody nebo mléka,
  • hotový kvásek.


Těsto dochutí náplň uvnitř koláčku a navrchu. Náplň vnitřní vyhotovíme z:

  • 1 tvarohu (kostky, ne z vaničky),
  • 2 lžic cukru,
  • 1 vejce.


Navrch se nám bude hodit marmeláda, trocha rostlinného oleje na omaštění a moučkový cukr na posypání.

 

Jaký je recept na moravské koláčky?

Všechny ingredience na těsto smícháme. Vodu nebo mléko přidáváme při zadělávání postupně, aby se těsto nesrazilo. Zaděláme hladké těsto, které se nelepí na mísu a dělají se na něm tzv. puchýře. Zlehka ho posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme ho jednu hodinu v teple kynout. Zatím si připravíme vnitřní náplň z tvarohu, cukru a vajíčka. Vše smícháme.
 

Vykynuté těsto vyklopíme na vál posypaný moukou, odkrojíme z něj kousky na jednotlivé koláčky, naplníme tvarohem a zabalíme. Spodní (pěknou) stranou otočíme navrch a položíme na plech s pečicím papírem. Necháme ještě chvilku kynout, asi 10 minut. Pak v každém bochánku uděláme opatrně dolík, do kterého dáme kousek marmelády. Okolní těsto omastíme rostlinným olejem. Dáme do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme přibližně 15 - 18 minut dozlatova. Když plech s upečenými koláčky vyndáme z trouby, okolo marmelády těsto znovu omastíme. Po vychladnutí koláčky zlehka posypeme moučkovým cukrem.

 

Na tyhle koláčky mi vždy mladší dcera a její partner říkají: „Mami, jsou moc dobré, ale je jich málo." Ať se i u vás ztrácejí jako pára nad hrncem. Dobrou chuť!


 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Hana Korbičková

spisovatelka

Miluji svoji rodinu – manžela, dvě dospělé dcery i kocoura a psa. Ráda píši příběhy ze života (ztvárnila jsem je ve čtyřech knížkách, pátá je v procesu). Nyní je můj a manželův životní úkol postarat se o jeho nemohoucí (ležící) rodiče a přitom nezapomínat na krásy života kolem nás.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Inspirace není nikdy dost. Jsem zastáncem nenáročného vaření z jednoduchých a základních surovin, které nezruinuje naše peněženky, ani naše postavy. Pokud už delší dobu přemýšlíte, čím byste obohatili zajetý jídelníček, mrkněte na pár dalších receptů, které mi prošly nedávno v kuchyni pod rukama. Navíc je švestková a cuketová sezona. Z těchto dvou podzimních hvězd tam na vás taky něco čeká... :)

15.10.2020
Hodnocení:

Každý si určitě z dětství pamatuje, co dobrého mu maminka uvařila nebo upekla. V některých rodinách mají dokonce recepty, které se dědí z generace na generaci. Já si pamatuji, jak nám všem vždycky chutnaly maminčiny moravské koláčky. Mladší generace si někdy netroufá na kynuté těsto, ale stačí dodržet postup a vše se podaří. Takže pusťme se do toho.

29.7.2020
Hodnocení:

Léto se nám pomalu chýlí ke konci, máme tu pro vás opět dávku receptů. Tentokrát například třídenní pročišťující kúru na odplavení škodlivin (z období léta) a podporu podzimní vitality.

7.9.2017
Hodnocení:

Chtěli byste ochutnat nápoj, který posiluje obranyschopnost, pomáhá při trávení, při boji proti rakovině a má protizánětlivé účinky? Tak jste tady správně.

31.3.2020
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Stáhněte si nás do telefonu

Stažení aplikace

Náš Facebook

Náš Instagram

Instagram