Gleidshop
Hlavní baner

Moravské koláčky - chutnají jako od maminky

Každý si určitě z dětství pamatuje, co dobrého mu maminka uvařila nebo upekla. V některých rodinách mají dokonce recepty, které se dědí z generace na generaci. Já si pamatuji, jak nám všem vždycky chutnaly maminčiny moravské koláčky. Mladší generace si někdy netroufá na kynuté těsto, ale stačí dodržet postup a vše se podaří. Takže pusťme se do toho.

Hana Korbičková

 

Jaké ingredience využijeme na moravské koláčky?

Nejdříve si vyrobíme kvásek. Na něj budeme potřebovat:

  • 3/4 kostky droždí,
  • lžičku hladké mouky,
  • lžičku cukru,
  • 1 dl vlažného mléka.

Vše smícháme v hrnečku a necháme vzejít, až je hrnek plný.


K vytvoření těsta si nachystáme:

  • 750 g hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 2 dcl rostlinného oleje,
  • 3 lžíce cukru,
  • špetku soli,
  • asi 400 ml vlažné vody nebo mléka,
  • hotový kvásek.


Těsto dochutí náplň uvnitř koláčku a navrchu. Náplň vnitřní vyhotovíme z:

  • 1 tvarohu (kostky, ne z vaničky),
  • 2 lžic cukru,
  • 1 vejce.


Navrch se nám bude hodit marmeláda, trocha rostlinného oleje na omaštění a moučkový cukr na posypání.

 

Jaký je recept na moravské koláčky?

Všechny ingredience na těsto smícháme. Vodu nebo mléko přidáváme při zadělávání postupně, aby se těsto nesrazilo. Zaděláme hladké těsto, které se nelepí na mísu a dělají se na něm tzv. puchýře. Zlehka ho posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme ho jednu hodinu v teple kynout. Zatím si připravíme vnitřní náplň z tvarohu, cukru a vajíčka. Vše smícháme.
 

Vykynuté těsto vyklopíme na vál posypaný moukou, odkrojíme z něj kousky na jednotlivé koláčky, naplníme tvarohem a zabalíme. Spodní (pěknou) stranou otočíme navrch a položíme na plech s pečicím papírem. Necháme ještě chvilku kynout, asi 10 minut. Pak v každém bochánku uděláme opatrně dolík, do kterého dáme kousek marmelády. Okolní těsto omastíme rostlinným olejem. Dáme do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme přibližně 15 - 18 minut dozlatova. Když plech s upečenými koláčky vyndáme z trouby, okolo marmelády těsto znovu omastíme. Po vychladnutí koláčky zlehka posypeme moučkovým cukrem.

 

Na tyhle koláčky mi vždy mladší dcera a její partner říkají: „Mami, jsou moc dobré, ale je jich málo." Ať se i u vás ztrácejí jako pára nad hrncem. Dobrou chuť!


 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Hana Korbičková

spisovatelka

Miluji svoji rodinu – manžela, dvě dospělé dcery i kocoura a psa. Ráda píši příběhy ze života (ztvárnila jsem je ve čtyřech knížkách, pátá je v procesu). Nyní je můj a manželův životní úkol postarat se o jeho nemohoucí (ležící) rodiče a přitom nezapomínat na krásy života kolem nás.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

I mlsat se dá zdravěji. Je mnoho druhů mouky než tak klasika, kterou dávno známe. Pojďme je objevit. Recept je jednoduchý a je vhodný pro vaření s dětmi.

12.5.2016
Hodnocení:

O fazolích koluje řada pomluv. Přitom si to, chudinky, vůbec nezaslouží. Jsou neuvěřitelně zdravé a při správné úpravě (a pravidelném jedení) vůbec nijak nenafukují. Sice se nikomu v létě nechce moc vařit, ale mít dostatek bílkovin se zrovna v tomhle počasí ohromně hodí – snáz se pak totiž bojuje s nezkrotnou chutí na zmrzku.

29.8.2018
Hodnocení:

Na podzim běžný člověk automaticky sáhne po aktuálně dostupných surovinách, jako jsou dýně, zázvor, mrkev a dále. Ale já si nikdy nepřipadala úplně normální a chtěla jsem vystřízlivět z dýňového opojení a maratonu dýňových polévek (byť na hokkaido nedám dopustit a brzy vám z ní něco vymyslím, těšte se), zašla jsem si pro inspiraci do thajské restaurace a poté do obchůdku s arabskými potravinami. A vzniklo toto.

14.10.2017
Hodnocení:

Podzimní čas a nástup zimy může pro některé z nás znamenat nástup únavy, bolesti zad a kloubů a psychickou nestabilitu. Dám vám několik tipů na podporu celkové vitality a zdraví.

16.11.2018
Hodnocení: