Moravské koláčky - chutnají jako od maminky

Každý si určitě z dětství pamatuje, co dobrého mu maminka uvařila nebo upekla. V některých rodinách mají dokonce recepty, které se dědí z generace na generaci. Já si pamatuji, jak nám všem vždycky chutnaly maminčiny moravské koláčky. Mladší generace si někdy netroufá na kynuté těsto, ale stačí dodržet postup a vše se podaří. Takže pusťme se do toho.

Obrázek: 7ae7d0d7ed529a166f5d8f7bde799ea11f402292
Zdroj: Hana Korbičková

Jaké ingredience využijeme na moravské koláčky?

Nejdříve si vyrobíme kvásek. Na něj budeme potřebovat:

  • 3/4 kostky droždí,
  • lžičku hladké mouky,
  • lžičku cukru,
  • 1 dl vlažného mléka.

Vše smícháme v hrnečku a necháme vzejít, až je hrnek plný.


K vytvoření těsta si nachystáme:

  • 750 g hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 2 dcl rostlinného oleje,
  • 3 lžíce cukru,
  • špetku soli,
  • asi 400 ml vlažné vody nebo mléka,
  • hotový kvásek.


Těsto dochutí náplň uvnitř koláčku a navrchu. Náplň vnitřní vyhotovíme z:

  • 1 tvarohu (kostky, ne z vaničky),
  • 2 lžic cukru,
  • 1 vejce.


Navrch se nám bude hodit marmeláda, trocha rostlinného oleje na omaštění a moučkový cukr na posypání.

Jaký je recept na moravské koláčky?

Všechny ingredience na těsto smícháme. Vodu nebo mléko přidáváme při zadělávání postupně, aby se těsto nesrazilo. Zaděláme hladké těsto, které se nelepí na mísu a dělají se na něm tzv. puchýře. Zlehka ho posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme ho jednu hodinu v teple kynout. Zatím si připravíme vnitřní náplň z tvarohu, cukru a vajíčka. Vše smícháme.
 

Vykynuté těsto vyklopíme na vál posypaný moukou, odkrojíme z něj kousky na jednotlivé koláčky, naplníme tvarohem a zabalíme. Spodní (pěknou) stranou otočíme navrch a položíme na plech s pečicím papírem. Necháme ještě chvilku kynout, asi 10 minut. Pak v každém bochánku uděláme opatrně dolík, do kterého dáme kousek marmelády. Okolní těsto omastíme rostlinným olejem. Dáme do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme přibližně 15 - 18 minut dozlatova. Když plech s upečenými koláčky vyndáme z trouby, okolo marmelády těsto znovu omastíme. Po vychladnutí koláčky zlehka posypeme moučkovým cukrem.

 

Na tyhle koláčky mi vždy mladší dcera a její partner říkají: „Mami, jsou moc dobré, ale je jich málo." Ať se i u vás ztrácejí jako pára nad hrncem. Dobrou chuť!


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: b9647ed6de3dd2862d1b17f5cdb2999fa190a8dc
Obrázek: ec4ce2ee2ce14f8cb7ce99b8ca6005a9672353b3
Obrázek: 7997ebef8de9f9bff62d3b5cdf528915cfd4a0b8
Obrázek: 8c464c59753b7ef193f822c7e021fb4b9c80ff5e
Obrázek: 84d39975a7f27e1d02c48a5e5398f4949450737d