Moravské koláčky - chutnají jako od maminky

Každý si určitě z dětství pamatuje, co dobrého mu maminka uvařila nebo upekla. V některých rodinách mají dokonce recepty, které se dědí z generace na generaci. Já si pamatuji, jak nám všem vždycky chutnaly maminčiny moravské koláčky. Mladší generace si někdy netroufá na kynuté těsto, ale stačí dodržet postup a vše se podaří. Takže pusťme se do toho.

Obrázek: 7ae7d0d7ed529a166f5d8f7bde799ea11f402292
Zdroj: Hana Korbičková

Jaké ingredience využijeme na moravské koláčky?

Nejdříve si vyrobíme kvásek. Na něj budeme potřebovat:

  • 3/4 kostky droždí,
  • lžičku hladké mouky,
  • lžičku cukru,
  • 1 dl vlažného mléka.

Vše smícháme v hrnečku a necháme vzejít, až je hrnek plný.


K vytvoření těsta si nachystáme:

  • 750 g hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 2 dcl rostlinného oleje,
  • 3 lžíce cukru,
  • špetku soli,
  • asi 400 ml vlažné vody nebo mléka,
  • hotový kvásek.


Těsto dochutí náplň uvnitř koláčku a navrchu. Náplň vnitřní vyhotovíme z:

  • 1 tvarohu (kostky, ne z vaničky),
  • 2 lžic cukru,
  • 1 vejce.


Navrch se nám bude hodit marmeláda, trocha rostlinného oleje na omaštění a moučkový cukr na posypání.

Jaký je recept na moravské koláčky?

Všechny ingredience na těsto smícháme. Vodu nebo mléko přidáváme při zadělávání postupně, aby se těsto nesrazilo. Zaděláme hladké těsto, které se nelepí na mísu a dělají se na něm tzv. puchýře. Zlehka ho posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme ho jednu hodinu v teple kynout. Zatím si připravíme vnitřní náplň z tvarohu, cukru a vajíčka. Vše smícháme.
 

Vykynuté těsto vyklopíme na vál posypaný moukou, odkrojíme z něj kousky na jednotlivé koláčky, naplníme tvarohem a zabalíme. Spodní (pěknou) stranou otočíme navrch a položíme na plech s pečicím papírem. Necháme ještě chvilku kynout, asi 10 minut. Pak v každém bochánku uděláme opatrně dolík, do kterého dáme kousek marmelády. Okolní těsto omastíme rostlinným olejem. Dáme do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme přibližně 15 - 18 minut dozlatova. Když plech s upečenými koláčky vyndáme z trouby, okolo marmelády těsto znovu omastíme. Po vychladnutí koláčky zlehka posypeme moučkovým cukrem.

 

Na tyhle koláčky mi vždy mladší dcera a její partner říkají: „Mami, jsou moc dobré, ale je jich málo." Ať se i u vás ztrácejí jako pára nad hrncem. Dobrou chuť!


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: b552757efca7138245e9927841825a1fef7381ad
Obrázek: 427f84d0d89332954b4841bcf517b93158265ebd
Obrázek: 5c7a23c8bbdac4deedada04d007ada40b0270d24
Obrázek: 87495c1e9040f8a89fd0a0cfa1999fc394e54d0e
Obrázek: ae0a5b9e0d88ebcc73c537f64302631f485cb2a9