Gleidshop
Hlavní baner

Voňaví orientální šneci

Až budete číst dětem pohádky o Šeherezádě nebo Aladinovi, zasněte se s těmito šneky a vůní orientu.

Alena Hilšerová

 

Kardamom nebo kardamon?

Já jsem vždycky používala slovo kardamon, ale nedávno jsem zjistila, že na několika místech na internetu se mluví o kardamomu. Je dovoleno obojí a smysl to má stejný. Údajně o koncovku se souhláskou "m" nebo "n" se postarala řečtina, ve které se tomuto koření říkalo kardamomon. Znáte toto koření z Orientu? Pokud jste navštívili třeba Egypt, určitě jste ochutnali kávu s kardamomem. V Indii dávají kardamom do mléka, aby bylo lépe stravitelné. Kardamom se používá do sušenek nebo různého pečiva. A nejen v Indii a Orientu, ale i ve Skandinávii.
 

Údajně má i magické schopnosti... Žena, která podá muži kávu se špetkou kardamomu, jej prý navěky okouzlí. Třeba na tom něco pravdy je. Kardamom má spoustu výhod pro naše zdraví, je vhodný například na vitalitu, zrak, kůži. Kromě toho chrání buňky těla před volnými radikály. Toto koření je ukryto v zelených tobolkách, které je nejlepší rozdrtit ve hmoždíři. Další možností je koupit mletý kardamom. Já jsem pro ty celé tobolky. Když máte koření umleté, velice rychle ztratí svoji chuť i barvu. 

 

Co budeme potřebovat?

  • 250 g hladké špaldové mouky,
  • špetku soli,
  • 100 g cukru,
  • 1 lžičku kardamomu,
  • 250 ml kokosového mléka,
  • 100 g rostlinného másla,
  • 2 lžičky kvásku.

Z čeho uděláme náplň?

  • ze 75 g másla,
  • 45 g cukru,
  • 1 lžičky kardamomu,
  • špetky soli,
  • 10 ml kokosového mléka,
  • 25 g kokosové mouky.

Z čeho se skládá poleva?

  • z kokosového mléka,
  • rostlinného másla,
  • cukru.

Mouku, cukr, kardamom a sůl smícháme. Přidáme aktivní kvásek, mléko a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto. Mísu přikryjeme fólii a necháme přes noc vykynout. Druhý den rozválíme těsto na plát. Polovinu plátu potřeme náplní a přeložíme druhou polovinou. Takto vzniklé přeložené těsto nakrájíme na proužky, které srolujeme do šneků. Na plech naskládáme šneky a dáme péct. Pečeme při 200°C asi 30 minut, dokud nebudou šneci dozlatova upečení. Po vyndání je ještě potřeme polevou.

 

Příprava náplně: rozehřejeme máslo, přilijeme mléko, přidáme kardamom, sůl a cukr. Řádně promícháme a vmícháme kokosovou mouku.

Příprava polevy: rozehřejeme máslo, přidáme mléko a cukr. Svaříme náplň tak, aby se táhla (dříve se jí říkalo na nit).

 

Teď už si tuhle voňavou dobrotu můžete začít vychutnávat i vy!


 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Není dne, aby si ženský mozek nezapřemýšlel o jídle a pití a nepřipravoval různé varianty, kterými se snaží vyhovět nejenom svému tělu, ale také společenskému mínění.

11.11.2020
Hodnocení:

Jak na přípravu italského krémového risotta s dýní jako s hlavní surovinou? Výsledek pokrmu bude delikatesní a příprava lehčí, než se zdá! Stačí si nakoupit ty správné ingredience s vysokou kvalitou, pohlídat si hmotnost surovin a pak už jen nepřestávat míchat!

12.10.2018
Hodnocení:

Byť jsou teplé dny v nedohledu, neznamená to, že skončila salátová sezóna. S ubývajícími stupni na teploměru však přibývají vrstvy a tělo touží po něčem sytějším.

30.9.2017
Hodnocení:

Přijměte inspiraci na odlehčenou verzi letního grilování. Připravte se na skvělou pochoutku!

7.5.2019
Hodnocení: