Gleidshop
Eshop

Voňaví orientální šneci

Až budete číst dětem pohádky o Šeherezádě nebo Aladinovi, zasněte se s těmito šneky a vůní orientu.

Alena Hilšerová

 

Kardamom nebo kardamon?

Já jsem vždycky používala slovo kardamon, ale nedávno jsem zjistila, že na několika místech na internetu se mluví o kardamomu. Je dovoleno obojí a smysl to má stejný. Údajně o koncovku se souhláskou "m" nebo "n" se postarala řečtina, ve které se tomuto koření říkalo kardamomon. Znáte toto koření z Orientu? Pokud jste navštívili třeba Egypt, určitě jste ochutnali kávu s kardamomem. V Indii dávají kardamom do mléka, aby bylo lépe stravitelné. Kardamom se používá do sušenek nebo různého pečiva. A nejen v Indii a Orientu, ale i ve Skandinávii.
 

Údajně má i magické schopnosti... Žena, která podá muži kávu se špetkou kardamomu, jej prý navěky okouzlí. Třeba na tom něco pravdy je. Kardamom má spoustu výhod pro naše zdraví, je vhodný například na vitalitu, zrak, kůži. Kromě toho chrání buňky těla před volnými radikály. Toto koření je ukryto v zelených tobolkách, které je nejlepší rozdrtit ve hmoždíři. Další možností je koupit mletý kardamom. Já jsem pro ty celé tobolky. Když máte koření umleté, velice rychle ztratí svoji chuť i barvu. 

 

Co budeme potřebovat?

  • 250 g hladké špaldové mouky,
  • špetku soli,
  • 100 g cukru,
  • 1 lžičku kardamomu,
  • 250 ml kokosového mléka,
  • 100 g rostlinného másla,
  • 2 lžičky kvásku.

Z čeho uděláme náplň?

  • ze 75 g másla,
  • 45 g cukru,
  • 1 lžičky kardamomu,
  • špetky soli,
  • 10 ml kokosového mléka,
  • 25 g kokosové mouky.

Z čeho se skládá poleva?

  • z kokosového mléka,
  • rostlinného másla,
  • cukru.

Mouku, cukr, kardamom a sůl smícháme. Přidáme aktivní kvásek, mléko a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto. Mísu přikryjeme fólii a necháme přes noc vykynout. Druhý den rozválíme těsto na plát. Polovinu plátu potřeme náplní a přeložíme druhou polovinou. Takto vzniklé přeložené těsto nakrájíme na proužky, které srolujeme do šneků. Na plech naskládáme šneky a dáme péct. Pečeme při 200°C asi 30 minut, dokud nebudou šneci dozlatova upečení. Po vyndání je ještě potřeme polevou.

 

Příprava náplně: rozehřejeme máslo, přilijeme mléko, přidáme kardamom, sůl a cukr. Řádně promícháme a vmícháme kokosovou mouku.

Příprava polevy: rozehřejeme máslo, přidáme mléko a cukr. Svaříme náplň tak, aby se táhla (dříve se jí říkalo na nit).

 

Teď už si tuhle voňavou dobrotu můžete začít vychutnávat i vy!


 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Pravidelná dávka inspirace a chutných receptů na leden od naší redaktorky, která aplikuje praktickou Ayurvedu, Ivy Georgievové.
10.1.2018
Hodnocení:

Co si doma upéct vlastní chléb? Takový, který bude mít chuť svátků a pohody. Nemusíte se bát, je to jednoduché.

26.12.2017
Hodnocení:

Pokud s vámi chce nevegetarián navést řeč, určitě začne slovy: "A co teda jíš? Kde bereš bílkoviny?" Odpovězte mu receptem.

25.8.2018
Hodnocení:

Dneska bych vám chtěla představit jak může být veganské jídlo rozmanité a nádherně barevné. Buddhova miska je o fantazii, o tom na co máte chuť, o tom co máte doma k dispozici. Pokaždé můžete mít svojí misku úplně jinou. Vždycky tu svojí. 

28.3.2019
Hodnocení: