Pes jako živý vánoční dárek?

Hurá, opět Vánoce. Svátky klidu, lásky a dárků. Jak jsem to poznala? Před pár týdny jsem začala dostávat více dotazů na to, jakého pejska si pořídit. Chlupaté a roztomilé batolící se stvoření pod stromečkem vypadá jako nádherný dárek. ALE!

Obrázek: 09c0515d8a52bd00fb12fccc9a8a369a2425e627
Zdroj: pixabay.com
 
 Tato otázka mi zrovna v tomto období není velmi příjemná. Všem pejska přeji, ale přiznám se vám, že nejsem zastáncem pořídit někomu živého tvora jako dárek. Člověk, který chce pejska, musí zvážit mnoho věcí, které je nutné připravit i na které je nutné se připravit, jako např. pravidelné a dostatečné procházky, psí parťák vyžadující pozornost a společnost po další celý jeho život (nám to s Falíkem vydrželo přes 17 let). Potřebám a přípravám na příchod štěňátka jsem se věnovala hned v jednom z mých prvních článků "Štěnátko je dárek, který potěší".
 

To, že máte vybavení a vše nachystáno ještě úplně nestačí.

Je nutné promyslet své možnosti, ochotu "mít na krku" psa a ochotu přizpůsobit vlastní pohodlí tak, abyste mohli začít společný život. Je potřebné přijmout zodpovědnost, že pejsek s vámi bude každý den. Nelze ho někam zamknout, uložit či někomu dalšímu půjčit. Je živým chlupáčem, který cítí a umí myslet stejně jako my lidé. Bude vyžadovat naši pozornost, přítomnost, čas i ve chvílích, kdy se budeme chtít dívat na televizi, chceme si v neděli poležet v posteli, venku bude pršet nebo chceme odpočívat. Bude si chtít hrát, nejlépe pořád. Celý život bude prozkoumávat a objevovat svět se zájmem a nadšením malého objevovatele, ze kterého nikdy nevyroste. Jste-li na nového člena rodiny připraveni a ochotni přijmout tento závazek zodpovědně, tak vám přeji, ať najdete toho správného psího miláčka.
 
 

Nad čím se ještě zamyslet?

Když již jste se rozhodli pořídit si pejska zvažte projevy jednotlivých plemen psů, jejich genetickou predispozici (informace zakódovaná v DNA, která může chování psa také ovlivnit) i např. jejich fyzické možnosti ve stáří, kdy již nebudou moci chodit po schodech a budou potřebovat, aby jste je nosili. Já věřím, že vše lze vyřešit pokud sami chceme. Také věřím, že do života "dostáváme" pejska, který nás má něco naučit a má důvod proč do našeho života přišel. 
 
 

Není vhodné psa pořizovat člověku, jenom proto, že mu schází společnost.

Lidé si přejí psa, protože potřebují doplnit “pohár” pozornosti a lásky, který se nám mnohdy z okolí nedostává. Pes je parťák, který nám dělá společnost, dopřává pohyb, radost, smích, ale hlavně možnost být tím, kdo doopravdy jsme. Zmiňovaná pozitiva má vlastní nejen štěňátko, ale také dospělý pes. 
 
 

Dejte šanci pejskům bez domova - navštivte útulky

Pejska lze pořídit buď z chovatelských stanic, což je většinou spojeno se značnými pořizovacími náklady podle rodu, úspěchů a výstavních úspěchů, nebo z útulků, kde můžete najít pejska svých snů, vděčného za vaše pohlazení a střechu na hlavou, kterému můžete pomoci i při mnohem nižších vstupních nákladech.
 
Poslední statistiky ukazují, že dnes je v ČR více než 2 milióny psů. Zhruba jen čtvrtina českých psů má doklad původu. V počtu chovaných zvířat na počet obyvatel jsme v Evropě na samé špičce. Jsme schopni ovlivnit budoucnost všech žijících pejsků a omezit nákup z neoficiálních vrhů a množíren. Věřím, že čím menší bude poptávka z takovýchto zdrojů, tím více se budeme podílet na omezení množení za účelem zisku. 
 
 

Budete-li přeci jenom chtít vybrat pejska pro někoho jako dárek...

Vezměte ho s sebou, ať si pejska vybere. Podívejte se na inzerci pejsků, kteří hledají nový domov. Třeba právě tam najdete toho vysněného, kde vznikne pouto. Ne všichni pejsci, kteří byli pořízeni nebo darováni, mají to štěstí, že se svou rodinou mohou zůstat až do své smrti. Mohly si také projít nepříjemnými situacemi. Toto může ovlivnit jejich chování, a proto vybírejte pečlivě a s rozvahou. Budete-li potřebovat pomoci s výběrem, rozhodnutím, vhodností psího chlupáče, kdykoliv mě kontaktujte na www.cloudless-life.com. 
 
Přeji vám, ať najdete psího kamaráda, kterého si přejete. Přeji roztomilým chlupáčům, ať u vás najdou nejen teplo domova, ale také oporu a tu pravou lásku.
 
 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 7488765ce4990f7905e3b4120e418a6aa15b3cc6
Obrázek: d2ea27db6c7213853802d2ef434869a129e8ea5e
Obrázek: 09d6c9a92001067f624392a9701a3b08569e66cb
Obrázek: 586c71668861b59f8931a9222af75bf243ef3063
Obrázek: 0452ec286a3a800d0f2ac0d8e09f550fadfea953