Gleidshop
Hlavní baner

Jak se dělá pravé Champangské?

Počátkem naší "cesty kolem světa" bylo vinobraní ve Francouzkém regionu Champagne, jak již název napovídá, zde se sklízí víno, ze kterého vzniká pravé Champagnské. Jaká úskalí se vytrpí, než se z hroznů stane perlivý mok a co si k němu dávají místní Francouzi, vám přiblížím v tomto článku.

Lucie Doležalová

 

Trpká sklizeň

Champangské - perlivý mok, který miluje snad každá žena a nejen ta. To pravé Champangské pochází z francouzského regionu Champagne, kousek od Remeše. Uprostřed relativní roviny se tyčí pár pahorků, na kterých se rozprostírají nekonečné lány řádků s vinnou révou. My z pozice vendangeurs, tedy sběračů hroznů, se při pohledu na ty nekonečné vinice vždy opotíme s představou, že je všechno to víno potřeba sesbírat – sběr v Champagne je ze zákona vždy ruční. To vše se musí uskutečnit v rozmezí 10 maximálně 14 dnů. Vzhledem k tomu, že výrobu Champangského hlídá francouzská vláda a je potřeba předpisových hodnot cukrů, kyselinek apod., je na sklizeň vymezeno pouze zákonem daných pár dnů. V tuto dobu, jindy relativně poklidný region, doslova osídlí v odhadu kolem 30 až 50 tisíc vendangeurs. Ty obsadí se svými kempy doslova každou louku a jsou připraveni vrhnout se na těžkou práci, která trvá většinou od svítání do soumraku. Bolavá záda bývají prvním, ale i posledním z nespočetného řetězce problémů. Většina vinařů se za těžkou práci umí odměnit a zvou své sběrače k sobě do Chateau (vinařství) na pár skleniček a něco k snědku. A tady se zastavme u první zvyklosti. Regionální pochoutkou tu ke skleničce perlivého vína bývá pâté en croute ardennais, což je roláda s králičí paštikou. Vinaři jsou defacto sedláci, a tak nečekejte ke sklence jejich díla kaviár. Recept, který jsem získala od ženy našeho vinaře, vám prozradím na konci tohoto článku, jako dárek z této cesty. Můžete roládu zkusit upéct, koupit si lahvinku a alespoň myšlenkou se na chvíli přenést do krásně zelených kopců této vinařské oblasti.

 

 

Košt za odměnu

Zakoupení lahve pravého Champagne je další skvělou věcí, kterou zde musíte udělat. Lahev zde totiž pořídíte v rozmezí 12-18 Eur, což je kolikrát až o polovinu méně, než byste zaplatili v Čechách či jinde, kam se lahve vyvážejí. Rozhodně doporučuji zkusit jen tak zazvonit na jakékoliv malé vinařství, místní jsou moc milí lidé. V dobrém vinařství dostanete košt, vysvětlí vám, jaké druhy Chmapangského mají a možná budete moc i nahlédnout pod pokličku - vezmou vás k lisu na hrozny a ukáží vám celý proces. Takové prohlídky se dají i objednat přes cestovky, ale zkuste to prvně na vlastní pěst - ušetříte. 

 

 

Cesta révy

Víno se v oblasti Champagne pěstovalo o dost dříve, než se perlivý mok vůbec objevil. Nejrozsáhlejší odrůdou na svazích je Chardonnay. Dalšími povolenými odrůdami jsou Meuniére a Pinot Noir. Legenda praví, že když kdysi vezli víno z oblasti Champagne pro anglickou královnu, víno cestou v lahvích zkvasilo (proto je jednou z podmínek výroby Champagne kvašení v lahvích). Víno tedy zkvasilo, a tím pádem začalo perlit. Aby si Francouzi neuhnali ostudu na anglickém dvoře, zalhali, že víno, které dovezli, je ve Francii absolutní novinkou. Měli štěstí, protože Angličanům víno zachutnalo. Od té doby se novince říkalo Champagne.

 

 

Recept, jako dárek z cest - Pâté en croûte Ardennais

 

  • 400g listového těsta


na nádivku:

  • 250g vepřové panenky
  • 2 králičí vykoštěná stehna
  • 3 šalotky
  • 1 svazek čerstvé petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 10cl muškátového bílého vína
  • 1 vejce na potření
  • sůl
  • pepř

 

Nejprve maso namarinujeme. Nakrájíme všechno maso na malé kostky a vložíme do velkého hrnce. Šalotku, petržel a česnek nadrobno nasekáme a přidáme k masu. Přidáme také pepř a sůl. Vše zalijeme muškátovým vínem a dobře promícháme. Přes noc necháme v lednici marinovat.

Druhý den si namarinované maso přecedíme přes cedník, abychom z něj dostali přebytečnou šťávu. Lisové těsto rozdělíme na menší a větší díl. Oba díly rozválíme na ovál. Doprostřed většího oválu rozmístíme masovou směs podélně. Těsto balíme tak, aby nám vznikla nahoře uprostřed mezera. Boky těsta zabalíme pořádně jako dárek. Potřeme vajíčkem. Druhým menším oválem celé dílo přikryjeme ještě shora, přimáčkneme k bokům a potřeme vajíčkem. Celé dílo nařežeme nožem ze shora, aby se pěkně propeklo. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 40 minut. Dobrou chuť a na zdraví!

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Lucie Doležalová

jídlem ke zdraví :)

Lucie je milovnicí jídla. Velmi ráda cestuje společně s manželem v obytném autě. Cesta je cíl. Na cestách se nechává inspirovat různými kulturami nejen ve vztahu k jídlu. V jejích článcích naleznete tipy jak neplýtvat, jíst zdravě a z dosažitelných zdrojů.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Využijeme dýňové sezóny a upečeme si kváskové buchty s mákem!

13.11.2019
Hodnocení:

Tímhle vláčným zákuskem vykouzlíte úsměv na rtech každému, kdo ho ochutná.

5.7.2019
Hodnocení:

Dhal z červené čočky vás zahřeje nejen vnitřně, ale rozjasní váš den svými teplými barvami.

26.2.2019
Hodnocení:

Každý si určitě z dětství pamatuje, co dobrého mu maminka uvařila nebo upekla. V některých rodinách mají dokonce recepty, které se dědí z generace na generaci. Já si pamatuji, jak nám všem vždycky chutnaly maminčiny moravské koláčky. Mladší generace si někdy netroufá na kynuté těsto, ale stačí dodržet postup a vše se podaří. Takže pusťme se do toho.

29.7.2020
Hodnocení: