Polévka z pytlíku. Přečtěte si co obsahuje, než ji zalijete vodou!

Znáte tu situaci, kdy jste po celém dni vyčerpaná, bolí vás celé tělo a nejraději byste poslala zbytek rodiny na týdenní výlet a sama si užila vzácné chvíle klidu a pohody?

Obrázek: 297e15d2757a95d134bfd727f7dd253d237db218
Zdroj: pixabay.com

Je libo „pytlíkovku"?

Tuším, že víte o čem mluvím: po perném dni chcete mít chilku pro sebe. Ale ouha! Rodina neodchází, naopak, vyžaduje vaši pozornost, děti potřebují pomoct s úkoly, manžel má problémy v práci a všichni dohromady mají hlad.

V takových chvílích člověk velmi snadno sáhne po nějaké rychlovce, zvláště když deklaruje, že jde o zaručenou chuť přírody bez konzervantů, přidaného glutamátu a umělých barviv.

Ale je tomu skutečně tak?

Dá se všemu, co je na obalu věřit?

Ingredience v polévkách ze sáčku jsou zpracovány procesem dehydratace (odstranění vody), což je jeden z nejstarších přírodních způsobů konzervace potravin. Potud je vše v pořádku. Pojďme ale obal otočit a přečíst složení výrobku. Platí pravidlo, že ingredience jsou sepsány sestupně, to znamená, že na prvních místech jsou látky, kterých je ve výrobku nejvíce a na posledním, kterých je nejméně. Co by na prvních místech rozhodně nemělo být?

Tuky, zejména trans nenasycené mastné kyseliny (ztužené tuky, jedlé oleje zejména kyselina olejová a linolová), palmový olej, glutamát sodný, přidané látky (aromata, zahušťovadla) a velké množství soli.

Éčko nevidíte, ale přece tam je!

Nedejte se oklamat tím, že výrobce deklaruje na výrobku, že neobsahuje glutamát sodný E 621. Můžete si být jisti, že tam je, pouze ve složení má jiný název. Jaký? Vše najdete v mém článku o glutamátu.

A jak je to s jejich konzumací? Myslím si, že u všeho je potřeba používat zdravý selský rozum. Pokud si vyberete polévku, která má žádné, nebo minimální množství „šmakulád" a hodláte ji sníst na čundru, na výletě, nebo když malujete, potom se není čeho obávat. Ke každodenní konzumaci bych, ale ani tu nejlepší favoritku určitě nedoporučila a zvolila bych přirozenou výrobu „poctivé domácí" z čerstvých potravin.

Reklama

Podobné články

Obrázek: d2a4e519afd0485c4a568d7b0a9fed231d7f2600
Obrázek: 0d1d2b8606b456dcc0dd99b71c192f562c47ab48
Obrázek: 52c184d04b3d53c4cca4cf7da4ed155a59f6f9e7
Obrázek: 835063c86c7d58220ab9a844c4877f7a5e5e8a11
Obrázek: dfd5928300d52ec9c622c6abac53419d5991c2ad