Gleidshop
Eshop

Polévka z pytlíku. Přečtěte si co obsahuje, než ji zalijete vodou!

Znáte tu situaci, kdy jste po celém dni vyčerpaná, bolí vás celé tělo a nejraději byste poslala zbytek rodiny na týdenní výlet a sama si užila vzácné chvíle klidu a pohody?

pixabay.com

 

Je libo „pytlíkovku"?

Tuším, že víte o čem mluvím: po perném dni chcete mít chilku pro sebe. Ale ouha! Rodina neodchází, naopak, vyžaduje vaši pozornost, děti potřebují pomoct s úkoly, manžel má problémy v práci a všichni dohromady mají hlad.

V takových chvílích člověk velmi snadno sáhne po nějaké rychlovce, zvláště když deklaruje, že jde o zaručenou chuť přírody bez konzervantů, přidaného glutamátu a umělých barviv.

Ale je tomu skutečně tak?

 

Dá se všemu, co je na obalu věřit?

Ingredience v polévkách ze sáčku jsou zpracovány procesem dehydratace (odstranění vody), což je jeden z nejstarších přírodních způsobů konzervace potravin. Potud je vše v pořádku. Pojďme ale obal otočit a přečíst složení výrobku. Platí pravidlo, že ingredience jsou sepsány sestupně, to znamená, že na prvních místech jsou látky, kterých je ve výrobku nejvíce a na posledním, kterých je nejméně. Co by na prvních místech rozhodně nemělo být?

Tuky, zejména trans nenasycené mastné kyseliny (ztužené tuky, jedlé oleje zejména kyselina olejová a linolová), palmový olej, glutamát sodný, přidané látky (aromata, zahušťovadla) a velké množství soli.

 

Éčko nevidíte, ale přece tam je!

Nedejte se oklamat tím, že výrobce deklaruje na výrobku, že neobsahuje glutamát sodný E 621. Můžete si být jisti, že tam je, pouze ve složení má jiný název. Jaký? Vše najdete v mém článku o glutamátu.

A jak je to s jejich konzumací? Myslím si, že u všeho je potřeba používat zdravý selský rozum. Pokud si vyberete polévku, která má žádné, nebo minimální množství „šmakulád" a hodláte ji sníst na čundru, na výletě, nebo když malujete, potom se není čeho obávat. Ke každodenní konzumaci bych, ale ani tu nejlepší favoritku určitě nedoporučila a zvolila bych přirozenou výrobu „poctivé domácí" z čerstvých potravin.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ing. Ivana Pólová (Tobiášová)

inženýr chemie

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Víte, že podle studie Columbijské univerzity je sedavý způsob života váš zabiják? Lidé, kteří sedí v kuse méně jak 30 minut, mají nižší riziko úmrtí než ti, co pracují v sedě i několik hodin. Podle studií existuje přímá souvislost mezi sedavým zaměstnáním a předčasným úmrtím. Podle lékařů má sezení na židli negativní vliv na: spalování tuků, snižuje se hustota kostní tkáně, zužuje se průměr cév a naopak se zvyšuje krevní tlak, zvyšuje se hladina cholesterolu v krvi, zvyšuje se riziko rakoviny prsu a tlustého střeva, nefunguje správně lymfatický oběh. Dostatečný výčet negativ proto, abyste zařadili pár cviků i do své kanceláře.

11.2.2019
Hodnocení:

Každý z nás to má jinak, někdo začne pokašlávat a běží si do lékárny koupit nějaký chemický preparát, jiný se zamyslí a využije sílu přírody a mocných bylin. Pokud vám je příjemnější tato druhá cesta, je tento článek přímo pro vás. Najdete v něm hned několik rostlin, které mají na lidské tělo velmi blahodárné účinky.

4.11.2019
Hodnocení:

Mám pro vás článek k zamyšlení, jak lze změnit postoj ke strachu z tloušťky.

26.4.2019
Hodnocení:

Milí čtenáři, je před námi jaro a určitě mnoho z vás zajímá, co vás čeká v oblasti lásky, proto jsem vytvořila tarotovou předpověď, abych vám na tuto otázku zodpověděla. Časově je tento text sestaven přibližně na březen až červen. Snažila jsem se pojmout tuto předpověď i formou určitého doporučení, abyste se vyvarovali chyb.

1.3.2019
Hodnocení: