Gleidshop
Hlavní baner

Polévka z pytlíku. Přečtěte si co obsahuje, než ji zalijete vodou!

Znáte tu situaci, kdy jste po celém dni vyčerpaná, bolí vás celé tělo a nejraději byste poslala zbytek rodiny na týdenní výlet a sama si užila vzácné chvíle klidu a pohody?

pixabay.com

 

Je libo „pytlíkovku"?

Tuším, že víte o čem mluvím: po perném dni chcete mít chilku pro sebe. Ale ouha! Rodina neodchází, naopak, vyžaduje vaši pozornost, děti potřebují pomoct s úkoly, manžel má problémy v práci a všichni dohromady mají hlad.

V takových chvílích člověk velmi snadno sáhne po nějaké rychlovce, zvláště když deklaruje, že jde o zaručenou chuť přírody bez konzervantů, přidaného glutamátu a umělých barviv.

Ale je tomu skutečně tak?

 

Dá se všemu, co je na obalu věřit?

Ingredience v polévkách ze sáčku jsou zpracovány procesem dehydratace (odstranění vody), což je jeden z nejstarších přírodních způsobů konzervace potravin. Potud je vše v pořádku. Pojďme ale obal otočit a přečíst složení výrobku. Platí pravidlo, že ingredience jsou sepsány sestupně, to znamená, že na prvních místech jsou látky, kterých je ve výrobku nejvíce a na posledním, kterých je nejméně. Co by na prvních místech rozhodně nemělo být?

Tuky, zejména trans nenasycené mastné kyseliny (ztužené tuky, jedlé oleje zejména kyselina olejová a linolová), palmový olej, glutamát sodný, přidané látky (aromata, zahušťovadla) a velké množství soli.

 

Éčko nevidíte, ale přece tam je!

Nedejte se oklamat tím, že výrobce deklaruje na výrobku, že neobsahuje glutamát sodný E 621. Můžete si být jisti, že tam je, pouze ve složení má jiný název. Jaký? Vše najdete v mém článku o glutamátu.

A jak je to s jejich konzumací? Myslím si, že u všeho je potřeba používat zdravý selský rozum. Pokud si vyberete polévku, která má žádné, nebo minimální množství „šmakulád" a hodláte ji sníst na čundru, na výletě, nebo když malujete, potom se není čeho obávat. Ke každodenní konzumaci bych, ale ani tu nejlepší favoritku určitě nedoporučila a zvolila bych přirozenou výrobu „poctivé domácí" z čerstvých potravin.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ing. Ivana Pólová (Tobiášová)

inženýr chemie

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Nedávno jsem si koupila nové značkové sportovní boty. Byla to láska na první pohled. Hrdě jsem si v nich vyšla na přednášku o bosých nohách a barefoot. Neodcházela jsem sice bosá, ale s pocitem, že jsem právě investovala nemalé peníze do mého NEzdraví. A tím nemyslím peníze za přednášku, ale za ty krásné nové drahé boty…

…tak si můžete sundat boty a přečíst si něco o tom, proč byste se měli zout.

14.6.2019
Hodnocení:

V rámci prevence a podpory zdraví jsou někteří lidé schopni konzumovat prapodivné látky neznámého původu, chuti i zápachu. S Amygdalinem je to trochu jinak.

14.3.2018
Hodnocení:
Denně nás obklopuje nepřeberné množství barevných odstínů. Setkáváme se s nimi naprosto všude a možná, že o nich už ani nepřemýšlíme, ale bereme je jako naprosto běžnou součást našeho života.
17.2.2018
Hodnocení:

My jim říkáme plevel, ale dřív se využívaly pro své léčivé účinky. Vraťme se ke kořenům a začněme využívat darů přírody.

14.5.2019
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram