Gleidshop
Eshop

Polévka z pytlíku. Přečtěte si co obsahuje, než ji zalijete vodou!

Znáte tu situaci, kdy jste po celém dni vyčerpaná, bolí vás celé tělo a nejraději byste poslala zbytek rodiny na týdenní výlet a sama si užila vzácné chvíle klidu a pohody?

pixabay.com

 

Je libo „pytlíkovku"?

Tuším, že víte o čem mluvím: po perném dni chcete mít chilku pro sebe. Ale ouha! Rodina neodchází, naopak, vyžaduje vaši pozornost, děti potřebují pomoct s úkoly, manžel má problémy v práci a všichni dohromady mají hlad.

V takových chvílích člověk velmi snadno sáhne po nějaké rychlovce, zvláště když deklaruje, že jde o zaručenou chuť přírody bez konzervantů, přidaného glutamátu a umělých barviv.

Ale je tomu skutečně tak?

 

Dá se všemu, co je na obalu věřit?

Ingredience v polévkách ze sáčku jsou zpracovány procesem dehydratace (odstranění vody), což je jeden z nejstarších přírodních způsobů konzervace potravin. Potud je vše v pořádku. Pojďme ale obal otočit a přečíst složení výrobku. Platí pravidlo, že ingredience jsou sepsány sestupně, to znamená, že na prvních místech jsou látky, kterých je ve výrobku nejvíce a na posledním, kterých je nejméně. Co by na prvních místech rozhodně nemělo být?

Tuky, zejména trans nenasycené mastné kyseliny (ztužené tuky, jedlé oleje zejména kyselina olejová a linolová), palmový olej, glutamát sodný, přidané látky (aromata, zahušťovadla) a velké množství soli.

 

Éčko nevidíte, ale přece tam je!

Nedejte se oklamat tím, že výrobce deklaruje na výrobku, že neobsahuje glutamát sodný E 621. Můžete si být jisti, že tam je, pouze ve složení má jiný název. Jaký? Vše najdete v mém článku o glutamátu.

A jak je to s jejich konzumací? Myslím si, že u všeho je potřeba používat zdravý selský rozum. Pokud si vyberete polévku, která má žádné, nebo minimální množství „šmakulád" a hodláte ji sníst na čundru, na výletě, nebo když malujete, potom se není čeho obávat. Ke každodenní konzumaci bych, ale ani tu nejlepší favoritku určitě nedoporučila a zvolila bych přirozenou výrobu „poctivé domácí" z čerstvých potravin.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ing. Ivana Pólová (Tobiášová)

inženýr chemie

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Zadívej se na obrázek a vyber si kartu, která Tě nejvíce přitahuje. Přitom mysli na to, co Tě čeká ve výše uvedeném období (14.10. do 27.10.2019). Odpověď pak najdeš pod obrázkem.  

11.10.2019
Hodnocení:
Od žen se očekává mnoho věcí, ale především porozumění, pochopení a soucit - jedním slovem empatie. A ačkoliv téměř každá žena dosahuje v testech emocionální inteligence vyšší skóre než kterýkoliv muž díky svým vrozeným dispozicím, empatie je dovednost, kterou se i ženy musí víceméně učit.
2.8.2018
Hodnocení:

Každá žena je výjimečná bytost, věříte tomu? Kdy jako ženy ztrácíme energii a jak ji dostat zpět?

26.3.2018
Hodnocení:

Víte, že nadváha může mít několik důvodů? Jedním z nich je příliš velký příjem kalorií, hlavně v tucích a cukrech. To však můžeme upravit správnou stravou. V následujících řádkách se dozvíte, jak na to.

Vliv na nadváhu mají i další faktory. Například kdy a jak jíme, stres nebo kvalita spánku. Pokud se začnete řídit následujícími ajurvédskými zásadami, zjistíte, že se váha i celková kondice časem sama upraví.

9.9.2019
Hodnocení: