Přesvědčíme vás, ať jíte i semínka melounu a bílou dužinu

Léto. Pravidelně se nám střídá sluníčko s deštěm. Na dovolenou v exotice to taky zrovna nebude. Ale melouny, ty si můžeme dopřát déšť nedéšť, korona nekorona. Že máme spoustu různých druhů, to už nejspíš víte. Jako i to, že jsou zdravé, plné vody, osvěžující a s celkem slušnými nutričními hodnotami (pro ty z vás, kteří do své „diety“ hledají hodně muziky za málo kalorií). Co jste ale nevěděli o jejich historii, semínkách, bílé dužině nebo zpracování? To vám dnes prozradím já.

Obrázek: 48448c9f374717274f2c06010c0f7571719c920f
Zdroj: pixabay.com

Rozdíly mezi moderním a "renesančním" melounem

Při nahlédnutí do 17. století zjistíme, že bychom pradědečky našich klasických melounů možná těžko poznali. Krásně to dokazuje malba Giovanniho Stanchi. V pravém dolním rohu můžeme vidět, jak vypadaly melouny před jejich šlechtěním. Jasně červená dužina fungovala dříve pouze jako obal na semena.

Dnešní melouny obsahují více cukru, ale také více vody a lykopenu. Jedná se o rostlinný pigment karotenoid, velmi významný antioxidant, který najdeme např. v rajčatové šťávě, v šípcích nebo červených grepfruitech. Výhody lykopenu jsou:

  • snižování rizika výskytu kardiovaskulárních a onkologických onemocnění,
  • snižování hladiny „zlého“ cholesterolu v krvi,
  • podpora imunitního systému,
  • ochrana kůže před negativním vlivem UV záření.

Proč a jak konzumovat i bílou dužinu?

Neměli bychom zapomínat ani na světlou dužinu melounu, jak už nám tedy historie napověděla. Pokud ji odkrajujete a vyhazujete, připravujete se o velmi významné množství zdraví prospěšných látek a benefitů, které ukrývá. Bílá část obsahuje mnohem více vlákniny a draslíku. Největším benefitem je přítomnost citrulinu, jehož zdrojů v přírodě moc nenajdete. Aminokyselina citrulin:

  • zlepšuje syntézu bílkovin,
  • stimuluje imunitní systém,
  • pomáhá dostat z těla odpadní amoniak,
  • zlepšuje hojení,
  • zmírňuje únavu,
  • zlepšuje prokrvení tkání,
  • zvyšuje odolnost svalu proti kyselině mléčné,
  • zvyšuje naši výkonost a oddaluje nástup pocitu únavy – výborný pro regeneraci.

Stejně jako má bílá dužina širokou škálu benefitů, má i překvapivě široké využití v kuchyni.


1. Zkvašený meloun

Bílé části (bez slupky i se slupkou) můžete zkvasit, a tak si vyrobit zdravou fermentovanou potravinu, skvělou pro váš střevní mikrobiom.

Postup: Bílé části melounu nakrájíme a vložíme do čisté sklenice spolu s pár kuličkami pepře, plátky citronu a mátou (nebo bez, pokud nemáme). Zalijeme převařenou, vychladlou, slanou vodou. Na jeden litr smícháme s jednou lžící soli. Zatížíme například špejlemi pod užším hrdlem sklenice tak, aby byl meloun úplně pod hladinou. Zavíčkujeme a necháme ve stinném koutě kvasit asi 7-10 dnů. Poté přemístíme do ledničky anebo sníme.

Hodí se jen tak k masu nebo na kostičky do salátu. Určitě využijte i vodu. Popíjejte ji nebo přidávejte do salátů jako zálivku.
 

2. Marmeláda z melounu - sladká i slaná

Ano, klidně si můžete z jeho světlých částí udělat marmeládu a čatní.

Postup: Nakrájejte bílé části na kostičky, ponořte je celé do vody a nechte přes noc namočené v lednici. Vyměňte vodu a nechte melounové kousky vařit na mírném plamenu (klidně i hodinu), dokud kousky „nezprůsvitní“. Tady můžete opět přidat další druhy ovoce (jablko, hrušku), citronovou šťávu, skořici, vanilku apod. Pokud chcete slanou variantu, můžete sáhnout po zelenině, tamari či kari podle vaší fantazie a chuti. Pro jemnou konzistenci vše rozmixujte. Podle potřeby můžete zasterilizovat jako klasickou marmeládu.
 

3. Melounové curry

Postup: Na pánvi osmahnete cibulku najemno, přidáte česnek a nějaké oblíbené koření, jako jsou kmín, zázvor, koriandr, papriku, kurkumu, kari, skořici. Přimíchejte na kostičky nakrájenou dužinu melounu, podlijte vodou (vývarem), aby kostky plavaly, a vařte na mírném plameni. Podle chuti můžete přidat i další zeleninu (mrkev, papriku), maso, tofu. Toto curry se dá servírovat samotné, s rýží či s nudlemi. Můžete si do něj přidat kokosové mléko a vylepšit si ho přesně podle vaší chuti.
 

4. Salát

A pokud zrovna nemáme čas na dlouhé zpracovávání a raději byste si užili čerstvý meloun, můžeme bílou dužinu jednoduše nakrájet na kostičky a přidat do jakéhokoliv salátu, zeleninového i ovocného. Používá se také na jemné hranolky v Coleslawu místo zelí.

Superpotravina ve formě melounových semínek

Melounová semínka byla opravdu vyhlášena další superpotravinou a není se čemu divit, protože:

  • jsou plná proteinů, vlákniny, vitamínů B, minerálů (hořčíku, draslíku, manganu, železa, zinku, fosforu) i nenasycených tuků,
  • pomáhají při boji s cukrovkou (i v prevenci),
  • bojují proti únavě,
  • slouží jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním,
  • snižují hladinu „zlého“ cholesterolu,
  • regulují krevní tlak,
  • zlepšují funkci mozku,
  • jsou výborné pro vaše oči, vlasy, nehty, pokožku,
  • navíc mají nízkou kalorickou hodnotu.

Melounová semínka mají rozmanité využití

V kuchyni si s nimi můžete hrát podobně jako s melounovou dužinou.

  • Můžete je klíčit,
  • osušit, ochutit a opražit (na pánvi nebo v troubě),
  • udělat si z nich čaj (semínka nejdříve podrtit, poté cca 15 min vařit, a poté popíjet),
  • usušit a přidávat do pečení stejně jako jiná semínka (lněná, sezamová),
  • udělat z nich semínkové „máslo“.

Meloun není jen sladká červená dužina. Opravdu se dá zužitkovat celý. Dá a měl by, protože skrývá mnohem více benefitů než jen příjemné letní osvěžení. Ne nadarmo dostal nálepku superpotravina. Tak zkuste pár nových receptů a nevyhazujte jeho nejvýživnější části!


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: e932e7d1b1ebb544456368c16c31c1a9f3a75681
Obrázek: 427f84d0d89332954b4841bcf517b93158265ebd
Obrázek: 55683e3b93130e0c17f64de0c5d566ac6fa60d67
Obrázek: 44efec84ac9bb08d9c8f897bc69f54633eb62459
Obrázek: 73ee868a59b45dd2cdbe6ff15b4d1c3e61582af1