Ztráta nebo výměna? Pokud vám padají vlasy, odpověď je důležitá!

Je známo, že efektivní řešení padání vlasů chce trpělivost a nastavení správné kombinace postupů. Znalost trichologie se postupně stává i součástí kadeřnické práce a spočívá ve schopnosti dobře identifikovat vady a anomálie vlasů včetně pokožky a doporučení správného postupu řešení.

Obrázek: 87e3eec59e46606cf9cf89cd8618cc1a66d11b8f

Padání vlasů

U padání vlasů je potřeba si uvědomit několik důležitých faktů. Kolik máme vlasů, respektive vlasových folikul, z kterých vlas vyrůstá, je dáno již v prenatálním věku. Stříhat proto děti do jednoho roku do hola ničemu nepomůže.

Celkově se ve vlasové části nachází 100 – 150 000 vlasů. Často pod kamerou vidíme, že z jedné folikuly rostou 2 vlasy, jeden je vždy silnější a druhý slabší. Takový malý souboj dvojčat, kdo z koho..

A teď důležitá fakta, pro pochopení - vlas má 3 fáze svého života:

  • fáze růstu, která trvá 2–7 let a zahrnuje cca 85% všech vlasů
  • fáze přechodová, která trvá 2-3 týdny, vlas přestane růst, oddělí se od vlasové cibulky
  • fáze vypadnutí, trvá 2-3 měsíce a nachází se v ní 10–15% vlasů

Z toho vyplývá, že padání vlasů je naprosto v pořádku, denně vypadne průměrně 80-100 vlasů a je to zcela zdravý stav fungování našeho těla. Když je ovšem ten největší problém s padáním a tyto fáze vlasu se změní, může denně vypadnout až 500 vlasů. To už je velký problém, zejména, když tento stav trvá delší dobu.

Také se musíme smířit s danou délkou vlasů

Všimli jste si velkého rozdílu, kdy vlasy rostou? 2-7 let... je to opravdu hodně individuální, většinou to bývá geneticky dané, ale může se to také v průběhu života měnit a s vyšším věkem se fáze růstu zkracuje.

Zkusíme počítat: Pokud roste vlas v průměru 1,2 cm za měsíc (a v mládí rostou vlasy rychleji), je tedy rozdíl v maximální délce vlasů jedince od 28cm do 100cm! A to vám ještě kadeřník rozhodně doporučí pravidelně zastřihovat konečky.

Pak máme pár vyjímek – jedny jsou v Guinessově knize rekordů (chybí jim fáze vypadnutí a vlasy rostou a rostou..) a ty druhé znám z praxe. Někdo má tak zrychlenou fázi vypadávání, že nedokáží vlasy v hustotě dorůst ani do 15 cm. Tím, že každý vlas má jinou informaci, vypadá to tak, že konečky jsou velmi protenčené a to není díky špatnému zacházení nebo chemií, ale jednoduše je vše zrychlené a standardní pravidla tady neplatí.

Toto ovšem může nastat i z nějakého důvodu a to na dobu dočasnou a má velký význam něco pro vlasy udělat. A z jakého důvodu hlavně? Cyklů výměny, tedy vypadnutí je za celý život 20-30. Také je to dáno geneticky a souvisí s celoživotním přístupem a výživou našeho těla. Vlas stárne, dělení buněk není tak kvalitní a rychlé, jako za mlada a po mnoha výměnách ztrácí vlasy na kvalitě. Ale tak jako v kosmetice na pleť, i tady platí, že dnes máme mnoho stimulačních a skvělých produktů pro zachování vitality vlasů. U stoleté babičky je předpoklad prořídlých, jemných vlasků bez lesku, ale v padesáti? To nechceme.

Pokud vše funguje jak má, není třeba se znepokojovat. S přibývajícím věkem jen myslet na správnou výživu, volit dobré produkty a trochu myslet na prevenci.

Co vlasy milují a co jim prospívá?

  • pitný režim, krev musí být dobře naředěná, aby mohla vyživovat (konkrétně vlasovou cibulku, vyživují ji krevní vlásečnice) - nejlépe vypijte 3,5 dcl na 10kg
  • aminokyseliny s obsahem síry
  • vitaminy ze skupiny B (nejvíce B12)
  • vitamín E, C
  • biotin (vitamín H)
  • stopové prvky selenu, zinku, hořčíku, železa, mědi

Co vlasy nemilují a co je nejčastější příčinou padání?

Uvádí se, že příčinou padání vlasů je:

  • z 35% genetika
  • z 15% stres
  • z 15% zdravotní stav (onemocnění ledvin, jater, diabetes, poruchy štítné žlázy, chemoterapie, chudokrevnost)
  • z 15% léky
  • z 15% diety (dlouhodobě jednostranná a nevyvážená strava, bulimie, anorexie)
  • z 5% životní prostředí

Čísla nejsou vždy stejná. Co vědec, to názor, ale přibližně se shodují a je dobré si připomenout, co všechno se na stavu vlasů podílí.

V praxi se nejvíc setkáváme s ANDROGENNÍ ALOPECIÍ (asi 90%), jedná se o dědičné, genetické padání vlasů a hormonální nerovnováhu. Mohlo by se to kompilovaně vysvětlovat, ale zjednodušíme si to. Zvýšená hladina testosteronu vede k tuhnutí kolagenu, tkáně, ve které jsou vlasové folikuly. Tím dochází k nedovyživení vlasových cibulek v temenní části hlavy a v mnohem větší míře začnou vlasy přecházet do fáze vypadnutí. Když to trvá dlouho, může dojít k ukončení keratinizace a tím růstu vlasu.

Ano – testosteron je mužský hormon, vlastní mužům, proto někdy příroda, dědičnost zvítězí. Ale i oni mohou být ovlivněni jedním z výše uvedených faktorů a má také smysl zabojovat. Já vždycky mužům říkám, je to napínavé, ale pojďme to zkusit.. Mám vyzkoušené, že pravidelná stimulace vlasového kořínku, důkladné prokrvení, dodání výživy vnitřně i vně a používání správných postupů a přípravkůvýsledky hodně změní k lepšímu. A pokud možno žít radostně a bez stresu!

A u žen? Tam jednoznačně bojovat, nevystavovat kořínek „živoření“, pro nás tento hormon není typický, je to období. Během těhotenství dokonce díky estrogenu vlasy skoro nepadají, prodlouží se fáze růstu, ale naopak po porodu, někdy po skončení kojení, se to může hodně zhoršit. Také v menopauze jsou viditelné změny a to i na kvalitě vlasů. Celkově my ženy citlivě reagujeme na stres, obecné změny, hormonální výkyvy nebo vyhrocené situace.

Šampon, kondicionér, tonikum, ampule... co si vybrat?

Výživa ve fázi padání by měla probíhat jak vnitřně (strava a doplňky), tak i přes vlasovou pokožku. Vlasové ampule a tonika budou mít vždy největší vliv na padání vlasů, mají malou molekulu a pronikají lehce přes mazové a potní žlázky až k cibulce vlasu. Doporučují se aplikovat denně 4-6 týdnů a potom po každém mytí do vyřešení problému.

Novinkou na českém trhu je tříměsíční vlasové tonikum Natucain. Hlavní složkou je MKMS24 formulovaný s 100% přírodními ingrediencemi jako je bambus, čočka a tymián. Díky této účinné látce se prodlužuje anagenní fáze a katagenní fáze se naopak zkracuje. Takže vlas roste rychleji a vypadávání vlasů ustupuje. Dle testů je dokázáno, že vypadávání vlasů se zlepšilo o 90% a růst vlasů o 93%. Obsah produktu tvoří 100% přírodní ingredience, bez hormonů, sulfátů, parabenů a silikonů. Má velmi malé molekuly a může se aplikovat i druhý den na neumyté vlasy, pouze dbejte na používání šamponů (i kondicionérů) bez silikonů. Při správném a pravidelném používání uvidíte první výsledky po 8-12 týdnech. Záleží především na růstovém cyklu vlasu a jeho stádiu.

Často se také setkáváme s dotazem, zda tyto produkty používat po chemoterapii. Je důležité se poradit s doktorem, ale Natucain obsahuje 100% přírodní složení, neobsahuje hormony a zákazníci proto potvrdili, že je používají i při chemoterapii.

A ještě jedna věc se mění, pokud zahájíte výživu vlasů, rostou mnohem rychleji. V módě jsou také doplňky - sladké, chutné, gumové a ovocné vitamínové bonbóny. Ty také podporují růst a pokud se smíříte s nějakým tím cukrem, je to vlastně mlsání a výživa v jednom. Pokud nechcete mlsat, doporučuji Plantur kapsle nebo Facevolution Hair Stim Capsules.

Dobrá rada nad zlato

Dávejte si pozor na nekvalitní šampony a produkty se silikony, které ucpávají folikuly, přes ně neprojde žádná výživa z venku a také zamezí dýchání pokožky, špatné prokrvení, ucpané mazové žlázky a padání vlasů, to je jen otázka času. Může vzniknout SEBOROICKÁ alopecie. Pokud zvolíte certifikovanou Bio kosmetiku, například Dánské kosmetiky ZENZ, máte jistotu naprosto čisté a vyživené vlasové pokožky.

A nechoďte spát s mokrou hlavou, vysušujte si vlasovou pokožku, protože zapaření základ pro kvasinkové procesy.

Ohraničené vypadání vlasů alopecie AREATA, kde se vytvoří lokální holá místa, jsou často psychosomatická, z dlouhodobého stresu, někdy šoku. Z praxe víme, že vlasy dorostou, pokud skončí příčina. I tady doporučujeme jak doplňky, tak aktivaci kořínku zvenku.

Pozor také na dlouhodobě utažené vlasy – rasta copánky, dredy, utažené drdoly a culíky. Tady může vzniknout TRAUMATICKÁ alopecie a změny mohou být i nevratné.

V mnoha kadeřnictvích a i u nás ve studiu www.studio-helena.cz se začínáme zaměřovat také na čištění vlasové pokožky například produkty Malibu C. Je totiž dokázané, že čistá pokožka bez lupů, přebytečného mazu, silikonů, nánosů minerálů a stylingových produktů, výrazně zvyšuje vstřebatelnost účinných látek a pouze dobře vyživené kořínky mohou produkovat zdravé, rostoucí vlasy!

Reklama

Podobné články

Obrázek: 23450997cc45d63e6b61955785bc8ee49cd399af
Obrázek: 8d8da7df3e9d2daf46a588f67ce7c2a3edc17d81
Obrázek: 8c5d7a18f764d0b31f06d483ca6bcc878e2da2de
Obrázek: db83a770f64a8f36df50e9a16cbcf4b6f40fa77a
Obrázek: ea2fdda381105b8b9dcf4aae2948a6a6390bc561