Ketodieta - povolené a zakázané potraviny

Zhubnout nebo si svou sympatickou váhu udržet - cíl nejedné ženy, která se chce dobře cítit ve svém těle i v ledajakém kousku oblečení (i v upnutější halence nebo bikinách). Jenže jak plán naplnit? Jednoduše - řešením je ketodieta, která je dnes odborníky velice doporučovaná. Nabízí se však otázka, z čeho se skládá a jaké potraviny mají naopak červenou.

Obrázek: 5fb91be3c848e642dd8b9324ec30970542103030

 

Ketodieta = revoluční stravování

Ať už sledujete oblíbený televizní pořad nebo jen procházíte články na internetu, nejednou na vás vyskočí reklama pojednávající právě o tomto způsobu stravování. Ketodieta je dnes velice oblíbená a jak již bylo zmíněno - i odborníky velmi doporučovaná.

Mluvíme o revolučním stravování, v rámci kterého svou pozornost upínáme na bílkoviny, nikoliv na tuky a sacharidy. Snažíme se jednotlivá jídla dne sestavovat tak, aby sedmdesát procent tvořily proteiny a tuky se sacharidy zbytek. Takto sestavený jídelníček donutí tělo přijímat energii z tuku, nikoliv ze sacharidů, jak to dělá v běžném případě.

Velmi rychlý úbytek hmotnosti jako hlavní benefit

Hlavní výhodou revolučního stravování je velice rychlý úbytek hmotnosti. Co taktéž oceníte, tak snadnost a příjemnou lehkost, s jakou se přestupuje do dietního programu. V rámci něj se nemusíte v jídle příliš omezovat, navíc nehladovíte, jako v případě jiných diet.

Co je povoleno a co je zakázáno?

Srovnání ketodiet je před přechodem na jiné stravování na místě, ovšem ať už se rozhodnete vyzkoušet program jakékoli značky, seznam zakázaných a povolených potravin bude naprosto stejný.

Povolené potraviny

Zelenou mají takové ingredience či suroviny, jež se pyšní vysokým obsahem bílkovin. Již bylo zmíněno, že ketodieta se zaměřuje právě na proteiny, které by měly tvořit až sedmdesát procent každého jídla dne. Svou pozornost proto upněte na maso a mořské plody, vhodné jsou taktéž ryby, které bohužel v českých jídelníčcích nemají své stálé místo.

Vedle těchto potravin do svého jídelníčku přidejte například:

  • Vajíčka (především vaječné bílky)

  • Sýry a smetanu (maximálně třicetiprocentní)

  • Ořechy, olejnatá semínka (denně maximálně pětadvacet gramů)

  • Zeleninu (ideálně nízkosacharidovou, jako je brokolice, hlávkové zelí, ředkev nebo špenát)

  • Avokádo

  • Zdravé tuky (nejlepší jsou nerafinované rostlinné oleje)

  • Proteinové koktejly, nápoje, smoothie

Zakázané potraviny

A stejně jako jiné dietní programy, i ketodieta má seznam zakázaných potravin čili potravin, jež stojí na křižovatce na červené. Pokud se jim budete vyhýbat, úspěch se velmi rychle dostaví. Vyhnout se je zapotřebí hlavně ingrediencím, jež jsou sacharidy naprosto napěchované.

Mezi takové potraviny patří především slazené pokrmy a nápoje, samozřejmě sladkosti, na nichž si často vypěstováváme závislost. Bohužel sem spadá i ovoce, které bychom z jídelníčku měli především v odpoledních hodinách zcela vyhodit.

Vedle těchto potravin do keto jídelníčku nepatří také:

  • Luštěniny

  • Alkohol

  • Obilniny

  • Pečivo

  • Těstoviny


Co se týče těstovin, obilnin a také pečiva existují keto náhražky těchto potravin. Jsou speciálně vyrobené pro tento dietní program a obsahují látky, které ukrývat mají. Při vstupu do ketodiety se nabízí možnost je zakoupit.

A jak je to s nápoji?

Samozřejmě jistá omezení se týkají i nápojů. Pitný režim je základním stavebním kamenem každé diety a ani v keto programu tomu není jinak. Stejně, jako tomu bylo v případě potravin, i v případě nápojů existuje seznam povolených a zakázaných. Červenou mají slazené nápoje a již zmiňovaný alkohol, zelenou má čistá voda (může být obohacená plátkem citronu nebo okurky), neslazené minerální vody a dále pak:

  • Zelené, bylinkové a černé neslazené čaje

  • Káva

  • Polévky (ideálně vývary, a to jak rybí, tak zeleninové nebo masové)

  • Rostlinná, respektive živočišná mléka (v omezeném množství)

TIP: Článek o zásadách keto diety, se dozvíte na webu 4health.cz

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 1624b98fe84818d3beb7acf9f490031f22ade8cb
Obrázek: bd06281e9912ec91c9148cad86e2dd4161c81979
Obrázek: ae0a5b9e0d88ebcc73c537f64302631f485cb2a9
Obrázek: 68e603083ba9a8ade41b17614022856aabe91783
Obrázek: cff77c58236e1957c6290eba7d1d7c0011d84253