Jóga v kanceláři III. část - jak správně sedět?

Domníváte se, že umíte správně sedět na židli? Možná žijete v omylu, přečtěte si náš článek a pomůžete tím své páteři a svému zdraví. Mimochodem, věděli jste, že tlak vyvíjený na obratlovou ploténku je vleže 25 kg, ve stoje kolem 100 kg a v sedě až 140 kg! Při trvalém přetížení páteře dochází mezi obratli k tzv. výhřezu meziobratlové ploténky! Tak pozor na to.

Obrázek: 3f4a059abd442335f90af04b420f7e259de1fb83
Zdroj: pixabay.com

 Možná z vlastní zkušenosti víte, že když je kyčelní kloub po většinu pracovního dne v jedné poloze, v našem případě v pozici v sedě, dochází ke zkrácení svalů a šlach v okolí kyčelního kloubu. Proto se dnes také budeme zabývat správným ergonomickým sedem.

Co je lepší? Sed na overballu, na klekačce nebo vypodložení nohou zdravotními pomůckami?

Mnoho možností, mnoho nejednotných názorů.

Každý je zastánce jiného stylu, proto byste si měli zvolit způsob, který především vyhovuje vám. Navíc kancelářské pracoviště má splňovat určité hygienické normy dané legislativou. Například je stanoveno, že hluk se má pohybovat v rozmezí 40 až 55 dB podle typu duševní práce. Také teplota vzduchu na pracovišti je regulována zákonem, v létě by neměla přesáhnout 23 stupňů, v zimě by naopak neměla klesnout pod 20 stupňů.

Jak tedy správně na sedavé zaměstnání? Doporučení zní: vhodné je střídat pozici alespoň jedenkrát za hodinu. Ideální je polohovací stůl, kdo nemá takovou vymoženost, postačí posunutí sedáku židle vzhůru nebo dolů.  Pokud se vám zdá tato manipulace se židlí příliš namáhavá, proveďte alespoň změnu sedu, opření, povolení svalů, relaxační pozice – prostě změna v napětí a zapojení svalů – strnulost rozhodně v tomto případě škodí vám i vašemu tělu. Pohyb u pracovního stolu můžete podpořit třeba tím, že si různé kancelářské potřeby umístíte dále ze svého dosahu, takže velmi často budete nuceni vykonat bezděčný pohyb, natáhnout se, vstát a to je právě ten účel, nemít vše na dosah ruky.

Snažte se držet tří základních zásad ergonomického sedu:

První zásadou je, že hlava by měla být vždy v tzv. neutrálním postavení, v praxi to znamená, že není ohnutá směrem dolů k monitoru ani v záklonu.

Druhou neméně důležitou zásadou je, že by paže měly svírat úhel 90 stupňů. Pak totiž nebudeme zalamovat při psaní na klávesnici zápěstí a nebudeme si poškozovat karpální tunely.

Třetí poslední zásadou je, že kolena by také měla svírat úhel 90 stupňů. Chodidla by měla být na zemi, slouží jako aktivní opora pro sed. Důležité upozornění především pro dámy - nekřižte nohy, nedávejte je přes sebe nebo pod sebe, zamezujete tím proudění krve a lymfy ve vašem těle!

Teď, když jste si srovnali sed, se můžeme podívat na pár cviků, které vám v průběhu pracovní doby pomohou nabrat opět energii a budou prospěšné i pro vaše klouby.

Prvním cvikem bude pozice „Bojovníka“ upravená do prostor kanceláře. Stoupněte si a levou nohou ukročte vzad. Ruce si dejte v bok. Zadní levá noha je natažená, přední pravá je pokrčená v koleni. Pak upažte a začnete se natahovat za vytaženými prsty vpřed a vzad. Můžete přidat i dechové cvičení a s nádechem se naklonit za nataženou rukou dopředu, s výdechem se vrátit do základní pozice, pak opakovat na opačnou stranu, kdy vyměníte nohy a levá je vpředu pokrčená v koleni a pravá natažená vzad. Na každou stranu je vhodné opakovat 5x.

Druhý cvik je protahovací „ Motýlek“ a je velmi jednoduchý. Posaďte se rovně na okraj židle, levou nohu nechte celým chodidlem na zemi, pravou nohu položte kotníkem na koleno levé nohy. Mírně zatlačte na koleno pravé nohy směrem dolů, uvolňujete kyčle. Můžete se naklonit dopředu nad koleno, abyste protažení zintenzivnili. Cvik opakujte 5x, můžete přidat dechové cvičení – s výdechem zatlačit rukou do kolene.

Dnes jsme se zaměřili na správný sed, zkuste alespoň jedenkrát denně realizovat některé z výše uvedených zásad nebo cviků a vytrvejte, tělo se vám odmění!

Reklama

Podobné články

Obrázek: 8b9f3bd5e89647568cb9fb3fabb3e7805ff8dc25
Obrázek: f0c6f8fa4d5e9bafc5ff79b784596f05aba555b2
Obrázek: 6359fe7f884e31ffee1010f77b4f62e55ee06c50
Obrázek: 5bc04dfebc4c2c80fe07d09c4f4f9598181b2b71
Obrázek: c72339fa1b87ab0552fa1942ddb6577abfeddf9c