Návrat do školních lavic nemusí být stresem pro dítě ani pro rodiče

Prázdniny už jsou u konce. Den se začíná zkracovat. Končí volný režim a začíná nový školní rok. Pro prvňáčky jsou to dny plné očekávání, většina se na školu moc těší, všechno pro ně bude nové. Ostatní školáčci už ví, co je čeká. Ale přesto mohou mít obavy z nové třídní učitelky nebo z nového třídního kolektivu. Rodiče si dělají hlavu, jak to všechno zvládnout. Školní dny přinesou jiný režim, školní povinnosti, výběr kroužků a mnoho dalšího. Ale také to budou opět veliké finanční výdaje. Aby návrat do školních lavic nebyl stresem. Připravila jsem pro vás několik osvědčených tipů.

Obrázek: 082de7114b2f0fb0937301b3f2549fa1c153c291
Zdroj: pexels.com


Nervózní rodiče - nervózní děti

Říká se, že děti jsou odrazem svých rodičů. Neznamená to jenom, že jsou si podobní, ale také kopírují jejich chování. Pokud budou rodiče nervózní, tak jejich děti rozhodně v klidu nebudou. Každý jistě tuto situaci zažil, sám byl nervózní, dítě neví, co se děje, začne se chovat podivně nebo nevhodně a je to začarovaný kruh. Takže je dobré si uvědomit, že není konec světa a je jenom potřeba se trochu na nový režim připravit.

V každém případě je ideální, tak týden před začátkem školy, začít upravovat denní režim. Velmi nenásilně dávat děti pozvolna dřív spát. Už se začíná stmívat kolem osmé hodiny, takže slunce už nás rušit nebude. Pokud jsou děti ještě poslední týden na prázdninách je důležité, aby alespoň jeden a až dva dny byly doma a mohly se aklimatizovat. V klidu si předvečer prvního školního dne připravit, co si ráno obléknou a budou si brát s sebou do školy. Já se svými dětmi dělám každý první školní den malou oslavu "Prvního dne školy " to znamená, že si uděláme společný čas na vyprávění nových dojmů a zážitků.
 

Nepřehánějte to s kroužky

Každý rodič si jistě přeje, aby se jeho dítě všestranně rozvíjelo. Nabídka kroužků je velice pestrá, můžete si vybrat sport, hudební rozvoj, keramiku, počítače a mnoho dalšího. Rodiče v nejlepším úmyslu mohou dítě množstvím kroužku přetížit. Zejména u prvňáčků se doporučuje jeden kroužek týdně. Podle mého názoru je nejdůležitější, aby si prvňáček zvykl na školní režim, měl dost času na domácí přípravu jako je čtení, psaní počítání a odpočinek. Pozvolna se naučil si sám připravovat aktovku a starat se o svoje osobní věci.

Na tyto činnosti je potřeba hodně času. Starší školák už může mít kroužků více. Myslím si, že by si kroužky měl vybrat sám. Není jednoznačná odpověď, kolik kroužků je optimální, se svými dětmi to dělám tak, že pokud stíhají svoje školní a domácí povinnosti, tak si mohou svoje kroužky zorganizovat jak chtějí.
 

Rozdělení domácích povinností

Jsem zastáncem rozdělení domácích povinností. Myslím si, že každý člen domácnosti by se měl podílej na jejím chodu. Rodiče chodí do práce, děti chodí do školy, odpoledne se sejdou doma a každý má svoje úkoly. Nelíbí se mi model, že děti se válejí u televize nebo počítače a rodiče je obskakují. Osvědčilo se mi sepsat seznam domácích povinností od vynášení koše, nákup pečiva, zametání chodby až po praní, žehlení, velké nákupy a vaření. Před začátkem školního roku se celá rodina sejte a vybere si povinnosti. U nás začíná nejmladší školák a pokračují starší školáci a rodiče. Je lepší, když si děti sami vyberou, protože každému jde něco jiného od ruky. A když máte tři děti, tak už na vás skoro žádná práce nezbyde.
 

I rodiče si si zaslouží odměnu

Je hodně maminek, které se starají o komfort a volnočasové aktivity svých dětí a často zapomínají na sebe. Maminka musí být v spokojená, a potom může rozdávat radost i klid svým dětem. Takže si myslím, že i maminky by se měly na začátku školního roku zamyslet, čemu se budou věnovat. Také by si měly dopřát čas pro sebe a mít svoji zájmovou aktivitu. Nápadům se meze nekladou, můžete se třeba začít učit cizí jazyk, nebo hrát na hudební nástroj.
 

Přeji vám příjemný vstup do nového školního roku s dostatkem času na svoji rodinu a přátele.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: d6a0ec3ce8893171af94730e19846716dfcfc02e
Obrázek: 27830bcbfde1690bca88523ea2d1837fd80ee5fc
Obrázek: 0ca47797d36b71dc6c500d65e388c5963bad5277
Obrázek: f7c99b4a7785c5cce7d8b9e2f25fb9df0c428d6b
Obrázek: 47b58cd27ff620a644cb63da699358e5bf3e0d0e