Tipy na šetrné přebalování

Šetrné k přírodě můžete být i jako mámy. Navíc si můžete být jisté, že to ocení pokožka miminek. Tento článek věnuji přebalování. Přebalování, ke kterému je třeba jen pár věcí, je levnější a bez chemie. Představím vám také bezplenkovou metodu a zbavím vás obav z látkování. Tak hurá do článku.

Obrázek: 17780d0ebe57552efb11cd5e1ae7b3d83e109e22
Zdroj: pixabay.com

Proč nepoužívat obyčejné chemické jednorázové pleny?

V dnešní době jsme si navykli na užívání produktů, které nám zkrátí čas a ušetří peníze. Však jsou jich také plné reklamy. Když chce ale člověk opravdu ušetřit čas, peníze a také tu naši přírodu, stačí, když se zamyslí a nastuduje pár informací. Pak se nestačíme divit, co všechno může způsobit jedna jednorázová komerční plenka. Krom toho, že plenka je plná chemických látek, je navíc vytvořená z materiálu, který se nesnadno likviduje kvůli obsahu složitých plastů.

Kolik takových plen dítě spotřebuje za zhruba dva roky užívání?

V průměru je to 6-7 plen denně, to může být i 4500 kusů za dva roky, což je více jak jedna tuna odpadu! To samé zvládnou za stejnou dobu dva dospělí.

Ony ty reklamy nejsou úplně lživé, to zase nebudeme jim jen křivdit. Taková jednorázová plenka opravdu obsahuje absorpční materiál, který udrží vlhkost v bezpečí od pokožky miminka, ale už nám ta reklama nedodá, že ta absorpční látka také tahá vlhkost z pokožky a miminko má pak opruzeniny. Maminky jsou spokojené, že jim dítě spinká celou noc, protože je v suchu, a to že se mu červená pokožka? Ale co, na to jsou přeci dětské krémy. Jsou jich plné reklamy. Dále už je to koloběh chemie a odpadu. Pytle od plen, samotné pleny, obaly od krémíčků a zásypů všeho druhu. Takže k jedné tuně za plenky přidejme pár kilo za obaly od krémů, což už je pouze třešnička na dortu z odpadu. Trpí tím naše peněženka, příroda a především miminko, které s tím nic moc udělat nemůže.

Bezplenková komunikační metoda

Bezplenková komunikační metoda jak už název vypovídá, je metodou, kdy dítě vykonává potřebu mimo plenu. Je to nejlevnější proces, ale každá mince má dvě strany, takže nás to bude stát více trpělivosti a praní. V této metodě hraje největší roli komunikace s miminkem. Ono se řekne "vždyť já ho pořád pozoruju a když pláče, dám mu najíst". Ne každý pláč je však stejný. Miminka s námi vlastně ani jinak než pláčem nekomunikují. Ale když se k tomu přidá správná grimasa a nebo denní režim, přijdeme na to, co se s miminkem děje i bez pláče a slov. A jak vlastně sama metoda probíhá? Stačí si s miminkem najít komunikační kanál, ze kterého nám vyjde podchycení potřeb miminka. Nakonec zjistíme, že v kombinaci s různými rituály (hned po ránu, po kojení atd.) a signály miminka, poznáme kdy se mu chce. Pak ho stačí jen vzít pod koleny za stehna, opřít si miminko o břicho a dát ho v tzv. klubíčku nad kyblík nebo misku a nebo kamkoli se to prostě hodí (koupelna, lavor atd.). Kromě toho, že zašpiníte méně plen, vybudujete si s miminkem nádherný vztah a komunikaci i beze slov.

Látkování

Tuto metodu znají naše maminky a babičky, těžko k ní dnes někdo najde cestu, když existují jednorázovky. Když si však koupíte za čtyři tisíce korun výbavu na látkování, zjistíte, že ušetříte asi dvacet tisíc ročně. Mám na mysli látkování s bílými bavlněnými čtverci a svrchními nepromokavými kalhotkami tzv. svrchňáky. Potom můžete látkové pleny použít i na další děti, a když vám pomalu ale jistě začnou odcházet, tak z nich uděláte hadry na podlahy a na umývání, protože bavlněná látkovka je dokonalý hadr. Na jedno miminko vám stačí asi 60-80 plen a pak zvládáte každý třetí den prát. I když váš prací režim se zřejmě zdvojnásobí, pořád je to ekologičtější než tuna odpadu za dva roky. Pro nejmenší stačí naučit se takzvaný Novosklad z jedné čtvercové pleny. Později už je třeba i doplnit vkládací plenou. Pochopitelně i v této variantě plenkování lze najít cestu, kdy utratíme dvacet tisíc za hromady plen, ale upřímně se nám nejvíc osvědčilo 60 látkových čtverců a patero svrchňáků. Nestálo nás to ani 3500,-Kč. Můžete koupit i již hotové sešité látkové kalhotkové pleny z různých materiálů i speciální na noc, tato výbava je však už o něco dražší. Nebo můžete nakupovat v dětském bazaru a zároveň později nabídnout ty své. 

Pár slov k údržbě látkovek.

Údržba už dávno není tak náročná, pokud máme klasickou modernější pračku, kde najdeme předpírku a dlouhé máchání. Pleny od stolice osprchujeme ve vaně a skladujeme v uzavřeném koši na pleny. Pereme minimálně jednou za tři dny. Pleny nemusíte ani žehlit, to už je také překonané. Stačí je před použitím pěkně vytahat do stran a do rohů a plenka je připravená na použití.

Ekologické jednorázové

Ano, je to tak. Když už není zbytí a nefunguje nám bezplenkovka, kdy už dítě odmítá látkové pleny, je třeba najít tu nejšetrnější verzi jednorázových plen. Naštěstí jsou společnosti, které dbají nejen o šťastná miminka, ale také o ekologii, najdeme na trhu i ekologické jednorázovky. Mnohé z nich nestojí ani tolik, co komerční chemické modely a co víc, jsou kompostovatelné. Proto je asi nejlepší použití v rodině, která má prostor na kompostování a nebo pokud znáte někoho, kdo tu možnost má a můžete mu jednou za týden dovézt rozložitelné plenky po vašem miminku. V normálních odpadových podmínkách se totiž nerozloží.

Látkování je doporučení pro šetrnou péči a šetrnost vůči přírodě. Samozřejmě je to náročnější, než s jednorázovýma plenama. Takže je na každé mamince, jak to zváží. Rozhodně to stojí za zkoušku. Miminka potom nevyžadují speciální péči a na občas zarudlou pokožku bude stačit jen pomazání měsíčkovou mastí. Vlhčené ubrousky také koupíte i v šetrné variantě a doma stačí zadeček opláchnout vodou.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 748bf8e2b2112cf34eb9a7ad595a529b66434adc
Obrázek: 73a100500c31260343c5097d1591cda60bdf29f0
Obrázek: 9bf390f534edef1e6c3fa717ca35b9132e613bfc
Obrázek: 0452ec286a3a800d0f2ac0d8e09f550fadfea953
Obrázek: 4ca0c359b159ad4dc16445b06a2aa277178ebddc