Minimalismus - jarní očista domu aneb nebuďme otroky věcí!

Heslo, že je lepší vyhořet, než se stěhovat, je opravdu velmi trefné. Vždyť vás čekají hodiny balení, úklidu a následně dny vybalování a rovnání všeho na své místo. Jak jednoduché by bylo škrtnout sirkou? A nebo by šlo stěhování i bez ztráty času? Víte, kolik doma máte věcí, které nepotřebujete?

Obrázek: ba73d02c652e7b80a0f5a03fe5053ed39707a514
Zdroj: pixabay.com

Když jsme se stěhovali za poslední tři roky dvakrát, člověk se až diví, kolik toho stihne nahromadit za dva roky. Když jsme se stěhovali podruhé a tudíž měli vytřízené věci z minulého stěhování, opět jsme likvidovali krabice plné věcí, které jsme si doma drželi jako lapače prachu a zabírače místa. Teď si představte, že hromadíte několik desítek let. Zkuste se podívat po svém domě či bytě a ukažte si na věci, které jste třeba už dva roky nepoužili, ale stále si u nich říkáte „co když se mi to jednou bude hodit?“

Jednou z možností, jak trochu ubrat v nadměrném nakupování zbytečností, je tak zvaný minimalismus.

Nemusíme být otrokem věcí

V určitém období se do popularity dostala potřeba sbírat vše, co se nám naskytne, aniž bychom měli představu o tom, co s tím budeme dělat. Na dovolených je třeba nakupovat „suvenýry“ jako vzpomínku na volný čas. V obchodech kupujeme vše, co je v akci, protože co když to budeme potřebovat za půl roku a ono to bude o deset korun dražší. Minimalismus nemusí být za každou cenu pohled na téměř prázdný byt bez nábytku. Ono stačí si jen ujasnit důležitosti věcí, které jsme za život nasbírali. Při takovém úklidu například zjistíte, že máte doma spoustu věcí, které lze použít místo těch, které k danému účelu oficiálně slouží. Nebo jen zjistíte, že doma máte spoustu věcí proto, že „je to přeci po babičce.“ Je pravda, že jsme si vybudovali mnoho citových vazeb na spoustu věcí.

Položme si otázky

  • Proč vlastně ochraňujeme všechny ty věci?
  • Pro budoucí generace?
  • Z nostalgie, jako vzpomínka na minulost?

Všechny věci v nás podporují nadbytečnou starostlivost, že se něco rozbije, strach, že nám to bude ukradeno. My jsme přišli na to, že čím míň věcí máme, tím jsme klidnější. Motivovalo nás to si udělat trochu pořádek v materiálnu a tím i ve svém vlastním životě.

Co můžete udělat hned?

  • Zkontrolujte si šatník. Určitě tam najdete spoustu oblečků, které jste naposledy měli na maturáku. Šaty, které si vezmete jednou za dva roky na oslavu kohosi.
  • Podívejte se do beden na půdě, ve sklepě a do pracoven. Zkuste si udělat malý test a zhodnoťte, kolikrát jste jakou věc použili za poslední dva roky. Feng-shui říká, vezmi věc, kterou jsi aspoň půl roku nepoužil a dej ji na nějaké místo, kde na ní nevidíš každý den. Pokud ji další půl rok nepoužiješ, tak ji nepotřebuješ k životu.
  • Zkuste se podívat na všechno, co máte a zamyslet se i nad možností využití, namísto nakupování věcí, které vám poslouží úplně stejně. Z kartáčků na zuby se dá udělat pomocník v dílně. A nejen z nich. Vždyť staré květináče nemusí sloužit mermomocí jako květináče.

Kromě toho, že využijete spoustu věcí, podporuje to vaši kreativitu tvořit a třeba i zapojit děti do tvoření. A je to i o fous levnější. Pokud už se rozhodnete v domácí materiální čistku, určitě vaše věci nemusí rovnou do koše. Po spoustě věcí sáhne všude možně Charita. Existují skupiny na sociálních sítích, kde můžete věci darovat nebo směnit za ovoce, oříšky nebo domácí produkty. Ve vašem okolí je spousta lidí, kterým přijde ke každodennímu užitku věc, která vám pět let leží doma.

Člověk se nestěhuje rád, ale když už je to potřeba, je tak pohodlné sbalit pár krabic, nábytek a všechno sfouknout za jeden den i s vybalením věcí.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 8c464c59753b7ef193f822c7e021fb4b9c80ff5e
Obrázek: acd4bf51812c57f17fb98dcd81b9ed830a72542b
Obrázek: 3de2bcc3161d7831934ffb7b1694dba0a0c6207d
Obrázek: 4f8603d5904dd1a5fa465eec4ddcfb13ffa22b65
Obrázek: b6d8604599be9ce9e5aad9430289cd70c9d8a156