5 otázek, které si položte pro zlepšení vašeho života

Nedávno jsem četla knihu s názvem „Mudrc, surfař a byznysmenka“ od kanadského autora Robina S. Sharmy. V tomto článku bych se chtěla podívat na otázky, které sdílí „surfař“ s hlavní postavou knihy. Myslím, že mohou obrovsky zlepšit náš den, týden, měsíc a konec konců i celý život, pokud si dokážeme pravidelně tyto otázky pokládat a pravdivě si na ně odpovídat.

Obrázek: 64577c984d62aba1224954035cf40c60dd621bc5
Zdroj: Eva Stiborová

Část věnovaná surfaři mě zaujala momentálně asi nejvíce, a to nejen kvůli atmosféře Havaje, ale i kvůli celkovému pojetí této části. Myslím, že metody zde obsažené byly jedny z nejdůležitějších, přestože cenných myšlenek v knize nalezneme opravu požehnaně. Pojďme se nyní podívat na oněch pět otázek na každý den.

Otázky, které vás donutí konat
 

1. Jak bych prožila tento den, kdybych věděla, že je to můj poslední?

Já k této první otázce dodávám ještě moji doplňující z trochu jiného úhlu: „Jak bych prožila tento den, kdybych věděla, že ho takto budu muset prožívat pořád dokola do konce života?“ Myslím, že v tomto bodě máme příležitost zamyslet se nad celkovým dnem jako takovým a také nad naším přístupem k životu. Jaké chceme mít myšlenkové pochody, jak chceme jednat s druhými lidmi i se sebou a co je pro nás opravdu důležité.
 

2. Za co mám ve svém životě možnost být vděčná?

Vděčnost je mocná čarodějka. Ať už máme pocit, že se nám zrovna nedaří nebo bychom si život představovali jinak, v každé chvíli se najde něco, za co být vděčný. Zamyslete se a vyjmenujte si všechno, co vás zrovna napadne. Zjistíte, že je toho možná více, než jste původně čekali.
 

3. Jakou jednu věc bych dnes mohla udělat, aby byl můj den (život) neobyčejný?

Zkoušení nových věcí je fajn způsob, jak okořenit svůj život. Jedině zkoušením můžeme náhodně objevit něco, co nás uchvátí a stane se naší vášní. Avšak stačí i maličkosti. Třeba na sebe vzít ten kousek ve skříni, ke kterému jsme se ještě neodvážili. Vyzkoušet si v restauraci objednat něco jiného než obvykle. Jít domů z práce nezvyklou cestou. Nakopněte svou kreativitu a uvidíte, jak vás to bude bavit.
 

4. Co mohu udělat pro to, aby byl dnešek (život) neuvěřitelně zábavný?

Humor je nezbytný ke šťastnému životu. S humorem se nám i těžkosti snášejí mnohem lépe. Neznamená to, že nás už nic nerozesmutní nebo nenaštve, ale že se nad to po nějaké době můžeme mnohem snáz povznést. Smích je navíc nakažlivý, a tak ho budeme nalézat čím dál tím častěji a snáz, pokud najdeme každý den důvod, proč se můžeme smát. Pokud vám opravdu není do smíchu, pusťte si třeba vtipné video na internetu. Je neuvěřitelné, jak jen samotný pohyb koutků směrem nahoru dokáže navodit příjemný pocit štěstí. Zkuste to.
 

5. Jak mohu dnes někomu pomoci?

Pomoc druhým (ať už sebemenší) je dalším nástrojem k naplněnému životu. Říká se, že všichni jsme zrcadla, a tak se k nám jakákoliv pomoc druhému vždy odrazí zpátky. Stačí se usmát na někoho, kdo jde proti vám. Podat druhému věc, která mu upadla. Přidržet dveře mamince, která má plné ruce. Pustit chodce, který marně čeká na přechodu, až mu někdo zastaví. Pomoci je na světě potřeba mnoho. A znovu - začněte pomalu, malými dobrými skutky. Brzy pocítíte ty zázraky, které vám tyto pro někoho nedůležité činy přinesou.
 

Jak metody jednoduše aplikovat

  • Nejdůležitějším bodem, pokud chce člověk dlouhodobě udržet v životě cokoliv nového, je vytvořit si návyk. Výmluvy typu "málo času" a podobně jsou zbytečné. Zuby si také čistíme 2x denně a zabírá nám to kolem 6 minut času, avšak je to důležité, a proto to děláme. Je tedy hlavní nastavit novému návyku vysokou prioritu. Ono zdraví fyzické jde ruku v ruce se zdravím psychickým. Ale to psychické často neřešíme, přestože by si zasloužilo minimálně stejnou (ne-li větší) pozornost jako to fyzické.
  • Zvolte si dobu, kdy si na tyto otázky každý den odpovíte. Myslím, že nejlepší možností je ráno hned po probuzení či v rámci ranní rutiny. Nezabere to mnoho času, a tak si stačí nastavit budíček třeba jen o 10 minut dříve.
  • Umístěte si papír s těmito jasně napsanými otázkami někam, kde je ráno ihned uvidíte, aniž byste je museli složitě hledat. Například na zrcadlo v koupelně. Tak můžete rovnou zodpovídání otázek spojit s obligátním čištěním zubů. Dalšími možnostmi mohou být dveře od šatní skříně, místo, kde se ráno líčíte či na lednici. Na výběr je toho opravdu spousta a je jen na vás, která varianta vám bude nejvíce vyhovovat.
  • Dělejte to rádi. Pokaždé, když tento nový návyk ráno vykonáte, se pochvalte a buďte za to vděční. Ani se nenadějete a po měsíci už vám nepřijde, že děláte něco nepřirozeného. Stane se to součástí vaší každodenní rutiny. Takto se postupně programuje mysl a potažmo celý přístup k životu.

Všem velmi doporučuji přečtení této knihy. Myslím, že její příběh vás rychle pohltí, a tak se čte úplně sama. Její poselství ve vás však zůstane už napořád. Bestsellerem tohoto autora je pak kniha s názvem „Mnich, který prodal své ferrari“, na kterou se v budoucnu určitě také chystám. A na závěr bych ještě chtěla sdílet jednu modlitbu z knihy, která se mnou hodně rezonovala.

„Pane, dej mi VYROVNANOST, abych přijal věci, které nemohu změnit, ODVAHU změnit to, co změnit mohu, a MOUDROST, abych rozeznal jedno od druhého.“


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 106ccd6e662e86d03339b03970d586b7f7dd5102
Obrázek: 729a0177dc0d223c9925e900222d382f7d432de3
Obrázek: 5ddb29c9f2a272a90146b9a04e9e4b72799e8ebd
Obrázek: 297e15d2757a95d134bfd727f7dd253d237db218
Obrázek: e27100573be8ce8a710063c443af51af59e94c45