Hledáte recept na levandulový olej nebo chcete znát účinky levandule?

Skoro padesát druhů rostliny zvané levandule těší oko i čichové buňky lidí v Evropě, Africe i Asii. Nejtypičtější oblastí jejího výskytu je díky ruce člověka francouzská Provence.

Obrázek: eeeb4fcb7fe06c3d7490b4906a6c151b21cf92ee
Zdroj: pixabay.com

Levandule není favoritkou pouze lidí současnosti. Její jedinečnost využívali už Egypťané i arabské národy dávno ve starověku k balzamování těl zemřelých a k výrobě voňavek. Staří Římané a Řekové vkládali fialovou krásku do koupele, nechávali pomocí ní provonět své příbytky a přidávali ji do léčivých nápojů a mastí. I temný středověk levanduli nezavrhl a dal jí nový rozměr v podobě amuletu, který zaháněl zlé síly. Lidé si ji zavěsili na dveře, nosili přivázanou na zápěstí a myli si v jejím vývaru své ruce při každé morové ráně, která se prohnala jejich zemí.


Nezanevřeli na ni příslušníci lidského pokolení vlastně v žádném století a dnes si levanduli užíváme nejen pro její krásu a vůni, ale upotřebíme ji v kuchyni, léčíme pomocí ní své tělo a přidáváme její květy do různých kosmetických výrobků.
 

Lidová medicína levanduli miluje

Dokáže ji zužitkovat ve všech dostupných formách ve velkém. Připravit si můžeme odvar, tinkturu, olej nebo využít její léčivé silice při inhalaci. I usušená kytička levandulových snítek uložená v šatníku nebo vložená do polštáře zvedne člověku náladu a svou vůní mu pomůže pohlížet na situace všedního dne s určitým nadhledem. Levandule je totiž balzámem na pocuchané nervy. Můžeme její vůni nebo čaj nasávat v každé situaci, když naše tělo a mysl zachvátí stres. Uklidňuje a uspává bez nežádoucích vedlejších účinků.


Dokáže potlačit bolest hlavy do snesitelné meze a oddaluje záchvaty migrény. Dobře působí také na játra, žaludek a žlučník. Jako kloktadlo nám výborně poslouží při problémech v ústní dutině. Urychluje léčbu chřipky, angíny a zánětu průdušek. Pokud si vyrobíme nebo koupíme levandulový olej, pomůžeme našim bolavým svalům a kloubům. Spolehlivě také desinfikuje rány na kůži a používá se při léčbě vředů na noze.
 

Vyrobte si vlastní domácí levandulový olej

Očarovala vás levandule a toužíte si sami vyrobit léčivý přípravek? Neváhejte vyzkoušet recept na levandulový olej. Zvládnete ho připravit s minimem surovin v kterékoliv roční době. Sehnat čerstvou nebo sušenou levanduli by neměl být velký problém. Pokud ji nezískáte z vlastní zahrádky a ani z té sousedů, určitě vám pomůže obsluha nejbližšího květinářství.


Stačí vám jen pořídit hrst květů a kvalitní olivový olej. Vyberte si nějakou pěknou skleničku s víčkem a do její poloviny nasypejte levandulový květ. Zalejte jej olejem, dobře skleničku zadělejte víčkem a nechte směs odpočívat měsíc na nějakém teplém místě. Po čtyřech týdnech olej přeceďte přes plátýnko a zachycené květy ještě důkladně vymačkejte.


Bude-li se vám zdát, že vůně je slabá a chtělo by to něco silnějšího, do vámi vyrobeného levandulového oleje vsypejte ještě jednu hrst květů a celý proces zopakujte. Získaný olej vám dobře poslouží jako výborný odličovač pleti nebo voňavý masážní gel na bolavá záda. Jestli vám to nebude vadit, klidně si pár kapek můžete nalít do večerní koupele. S jeho účinky budete určitě spokojeni.
 

Pozor na možnou alergii

Každý člověk je individuál. Co prospívá jednomu, to druhému škodí, a tak nepřekvapí, že část lidské populace reaguje na působení levandule jinak, než by si představovala. Místo léčivého vlivu se u člověka spustí rýma, pálí ho oči nebo kůže a celkově se mu přitíží. Je nutné se s tím smířit a tuto rostlinu vyřadit ze svého seznamu oblíbených. Zase nic tak hrozného se nestane. Stačí se poohlédnou na zahradě či v lese do jiného koutku a vybrat si kytičku či bylinku stejně pěknou či užitečnou jako je levandule. Příroda do ní určitě vložila nějaké své kouzlo. Stačí ho jen objevit! Může mezi ně patřit dobromysl obecná či sléz přehlížený, o kterých jsme v magazínu Gleid psali v předchozích článcích.


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 0cce2d0571fbee270266194e330126ed2ec965cd
Obrázek: b4673913743624eac67a8d8ce41601eb1691bab6
Obrázek: 493d587151b1d51d3ffa0b1a763a69a4429e0a01
Obrázek: 7bd342bad5dc6cf5f55339458efc4872965566c1
Obrázek: 2f659d5a80be48d68828637434c97a7c9cfea76c