Přírodní barvení velikonočních vajíček ze surovin z kuchyně

Barvení velikonočních vajíček je sváteční tradicí, kterou milují všichni. A i když se můžete vždy držet toho, co znáte a používat stále dokola sadu barviv ze supermarketů, co letos udělat změnu a využít suroviny k barvení, které máte v kuchyni? Stačí zamířit do spíže k poličce na koření nebo otevřít lednici, kde najdete vše, co potřebujete k výrobě přírodního barviva na velikonoční vajíčka.

Barvení velikonočních vajíček
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

Podle níže uvedených kroků budete moci přeměnit zeleninu, ovoce a koření na ekologická barviva, které jsou vhodná i pro nejmenší děti. Tento proces barvení je také identický s tím, který jste dělali v minulosti – uvařit vejce, nechat je vychladnout a následně je namočit do domácího barviva. Jediný rozdíl je ten, že barvivo můžete přizpůsobit požadovanému výsledku a to jen úpravou času a přidaných surovin. Záleží jen na vás, zda chcete mít vajíčka v jemných barvách nebo naopak dáváte přednost sytějším odstínům. 

Dále bude přicházet ta zábavná část: začněte barvit! Jakmile budete spokojeni se svými obarvenými výtvory, smíchejte je s ostatními velikonočními dekoracemi nebo je rozmístěte po zahradě v rámci zábavné hry, kdy je vaše děti budou následně hledat.
 

Přečtěte si také : Tipy na velikonoční pečení, zdobení vajíček a tradiční zvyky

Jak vyrobit přírodní barvivo na vajíčka?

  1. Smíchejte 1 l vody a 2 lžíce bílého octa ve středním hrnci.
  2. Přiveďte k varu a přidejte ingredience (barviva) pro barvu vajec dle vašeho výběru (uvedené níže). Pak snižte teplotu a nechte 30 minut vařit.
  3. Necháme vychladnout a přecedíme barvivo, abychom odstranili případné úlomky jednotlivých surovin.
  4. Vejce přendáme do přecezeného barviva a necháme alespoň 30 minut nasáknout. Pokud chcete co nejvýraznější barvu, můžete vejce v barvivu nechat i půl dne. Když dosáhne požadované barvy, vyjměte vejce kleštěmi a osušte je papírovými utěrkami.
Přírodní barvivo na vajíčka
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

Jaké suroviny použít na přírodní barviva?

Dosáhněte požadované barvy přidáním těchto přísad do směsi vody a octa a poté postupujte podle čtyř výše uvedených kroků.

 

  • Červená/tmavě růžová vejce - přidejte 4 šálky nakrájené řepy.
  • Oranžová vejce - přidejte 4 šálky slupek žluté cibule. Pro jasnější oranžovou barvu nechte vajíčka přes noc uležet v barvivu.
  • Světle oranžová - přiveďte 2 šálky vody k varu. Přidejte 4 lžíce papriky, bílý ocet a míchejte, dokud se suroviny nespojí. Směs nalijte do sklenice a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Následně vajíčko namáčejte, dokud nebudete s barvou spokojeni.
  • Žlutá - přidejte 3 lžíce kurkumy.
  • Světle modrá - přidejte 3 šálky nakrájeného červeného nebo fialového zelí. Pro jasnější modrou nechejte vejce přes noc uležet v barvivu.
  • Tmavě modrá - přidejte 4 šálky borůvek.
  • Tmavě červená - přidejte slupky z 6 červených cibulí. Do hrnce přidejte 2 šálky vody a 3 lžíce bílého octa. Směs přiveďte k varu a vařte 15 minut. Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu a sceďte tekutinu do sklenic. Přidejte vajíčko a nechte ho nasáknout, dokud nebudete spokojeni s barvou.
  • Zelená - přidejte špenátové listy do hrnce a zalijte 2 šálky studené vody a 4 lžícemi bílého octa. Přeneste jej do misky a postupujte podle výše uvedených kroků.
  • Fialová - nalijeme asi šálek červeného vína do sklenice a vajíčko necháme nasáknout, dokud nebudeme spokojeni s barvou.
Přírodní barvy na vajíčka
Barvení vajíček
Jak nabarvit velikonocni vajicka

Reklama

Podobné články

Obrázek: 1ae73a3e6b9c562e049cdec0fc09f3fb2b9fc1fd
Obrázek: 027f68a08922d855f8969c7984546a4f8d75e743
Obrázek: 1b8ccb1a2505f6e288cac53253df060c37864883
Obrázek: ed3ed96203784d960ce3bd391a5a4a994ca51b31
Obrázek: eae744e0082a0f734395cfc1b637a8255eabcf9f