Patchworkové rodiny dobývají svět kolem nás

Patchworkový způsob zpracování textilií představuje vyhledávanou metodu pro šikovné ruce člověčí, které jsou schopny z různorodých vzorů a kusů látek vytvořit celek, který potěší nejedno oko odborníka i laika. Na to, abyste poskládali stejným způsobem i novou rodinu, vám ale um v rukou rozhodně stačit nebude!

Obrázek: 02af343c0de0f96b27dd825d7296ce68e9c19eb8
Zdroj: pexels.com

Svět se mění a rodina též. Vytvořit pevné seskupení dětí po celý jejich život jen kolem jedné matky a jednoho otce začíná být rok od roku složitější. Málo potomků, o které se rodiče starají na jedné straně, rozpad manželství i partnerství v době, kdy jsou děti ještě nedospělé na té druhé a přirozená touha dospělých zkusit vztah znovu (a tentokrát určitě lépe) k sobě přivádí lidi s různou zkušeností a zejména s naprosto odlišným očekáváním.

V žádném případě vytváření sekundárních rodin není pro lidskou společnost něčím novým. Nečekané vdovství u obou pohlaví bylo především v letech medicínských pionýrů jevem hojným a kvůli majetku i zaopatření žen také stavem, který se řešil co nejdříve sňatkem novým. Jak si to dospělí srovnali mezi sebou bylo jejich rozhodnutí, jehož následky nesli sami na svých bedrech. Kdo v převážné většině případů trpěl, byly děti.

Nejinak je tomu i v současnosti, i když některé důvody rozpadu partnerství by byly pro naše praprarodiče stěží důvodem pro pobaveně zvednuté obočí. Fakt je ten, že v dnešní době kluků a holek, které mají šanci prožít si své dětství a pubertu jen v jedné rodině, ubývá. A odchodem jednoho z rodičů ztrácejí ne stovky, ale tisíce kluků a holek svou největší jistotu na světě, svou rodinu.

Složení rodiny se přizpůsobuje realitě všedních dnů

Tu osamocená maminka s jedním či více dětmi, tu samotný tatínek také s jedním nebo několika potomky, ať už ve vlastní péči, střídavé anebo víkendové, se chtějí přes zažité špatné zkušenosti přece jenom pokusit vybudovat domov nový a stvrdit své další soužití ještě potomkem společným. Což o to, dva dospělí, které ještě navíc spojí láska, to mají na první pohled jednoduché. Jakmile ale do nového spolužití zapojíte děti, vydáváte se na dlouhou cestu plnou úskalí, která dokonale prověří vaše silné a slabé stránky měrou vrchovatou.

V prvních měsících vzájemné koexistence, spíše než patchworkový skvost, očekávejte narychlo spíchlou deku plnou záplat!

Čas je váš jediný pomocník. Jinak to bude pouze o tunách trpělivosti, centech tolerantnosti a kilogramech lásky, které budete muset přehazovat z místa na místo. Zahoďte všechny představy o nové cool rodině a vezměte na vědomí nejdůležitější příčinu všech sporů a nedorozumění mezi dospělými a potomky navzájem. Je to STRES Z NOVÉ SITUACE, který klade na všechny členy nové rodinné jednotky enormní nároky.

Počítejte se všemi katastrofickými scénáři, které mohou nastat a nikdy se nebojte požádat odborníka o pomoc. Dobře míněná rada člověka erudovaného a emocionálně neangažovaného vždy bude vysoko čnět nad tisícem doporučení kamarádů a facebookových přátel, kteří přes dobrou vůli spíše uškodí, než pomohou. Nelitujte ani času, ani finančních prostředků a nechte se provést nelehkým obdobím, které vznik nově slepené rodiny provází.

Třeba se vyhnete tomu, že si váš syn nebo dcera začnou po čase idealizovat vašeho bývalého partnera a odcizí se vám. Nebo se vyvarujete všem vražedným manipulacím, které se mohou v konfliktech jevit jako výborná strategie dětem i dospělým. Anebo dokážete zabránit tomu, aby váš nový domov zachvátila epidemie žárlivosti, úzkosti, pokrytectví, vědomého lhaní či podvodů, nesnášenlivosti nebo apatie a odevzdanosti. Zamezíte tak eskalaci problémů, napětí a hádek, které prostě k přechodnému období patří.

Ať se děje, co se děje, nikdy nezapomeňte, že dítě musí být vždy na prvním místě!

Ono se totiž jen podřizuje vašemu výběru a vašemu rozhodnutí. Nový člověk v jeho každodenním 24 hodinovém životě pro něho představuje obrovskou zátěž, se kterou je mu třeba pomoct. Dejte mu čas na „truchlení“ po staré rodině. Počítejte s tím, že neustálé vysvětlování čehokoliv a ujišťování o vaší lásce bude na denním pořádku. Nebraňte svému potomkovi ve srovnávání s bývalou rodinou. Neujišťujte ho, že něco je horší a něco lepší. Snažte se ho prostě jen přesvědčit, že dřívější život měl své klady a zápory a ten současný je jen jiný, dobrý a špatný zároveň.

Vašemu dítěti se nikdy nevtírejte! Ani líbivými řečmi, sliby, dary a už vůbec mu nevnucujte nové členy rodiny. Nesnažte se být dokonalí, ale vždy se pokuste být spravedliví. Padni, komu padni. Připravte se na to, že kompromis bude pevnou součástí vašeho společného života. A pokud se stanete nevlastním rodičem, nepokoušejte se být lepším, než ten pravý a nehrajte si na něco, co nejste. Přirozenost vašeho projevu vám umožní vybudovat mnohem pevnější a stabilnější základy nové rodiny, než přetvářka a komedie, kterou byste chtěli zapůsobit.

2 roky je doba, kterou potřebujete na sešití nové rodiny, která bude fungovat!

Na to, že se to povede, ale nevsázejte. Vypsaný kurz by vás možná zbytečně polekal. Že to vyjde a všichni členové vaší nové familie se naučí spolu vycházet, nebude ale otázkou šťastné náhody. Vybudovat společnou historii, založit nové tradice, nasbírat spoustu rodinných zážitků, utřepat povinnosti a vyvážit potřeby i požadavky jednotlivých členů rodiny chce nejenom čas, ale především fůru práce. Pokud to celé dokážete, tak můžete být na sebe právem pyšní!

Reklama

Podobné články

Obrázek: 518e21696b9d5416a8be36cd53c8c65d3c752c93
Obrázek: recept na zdravé měkké perníčky
Obrázek: 29acd65bbbc2d1932cba71a40ecad176909971a9
Obrázek: 6011d266a256d2f0aabe1860503498179812451e
Obrázek: 7a5fb4f9f7b9f19eafaafdd3cd02b5c034aa826c