Označte romantické filmy cedulkou "Sledujte jen na vlastní nebezpečí!", vzkazují specialisté na vztahy

Všichni k životu potřebujeme naději. Idealismus nám pomáhá překonávat každodenní realitu, mnohdy tvrdou až k nevydržení. A Hollywood tu naději prodává.

Obrázek: 8fe2fd0546feb91effa5afe5939b97dec5b54ece
Zdroj: pixabay.com

Která žena by při sledování poetického snímku nechtěla měnit s hlavní hrdinkou! Skoro každá! Tak jako skoro každá holčička chtěla být princeznou a toužila žít na zámku se svým princem.

Romantické filmy patří do světa fantasy, pohádek pro dospělé. Nezobrazují skutečný svět. Výzkumy dokazují, že u některých žen mají přímo toxické účinky na jejich představy o budoucím partnerovi a vzájemném soužití. A nejvíce zranitelné jsou v tomto směru mladé dívky.

Většina lidí ví nebo alespoň tuší, že myšlenka ideálního vztahu je nereálná. Média ale naopak naznačují svou tvorbou naprostý opak. Aby bylo partnerství dobré, musíte do něj investovat moře času a energie. Ale to není hlavní téma hollywoodských trháků, i když se mnohé tak na první pohled tváří. V nich jde všechno tak nějak přirozeně samo. V několika minutách je nastolena okamžitá důvěra a oddaná láska. Na rozdíl od života, kde je toto stěžejní téma každého páru naplňováno velice dlouhou dobu čítající několik měsíců a let. Skutečný milostný poměr není o velkých činech a velkých slovech. Je o miliónu malých věcí, které dělají muž a žena každý den.

Nikdy neporovnávejte svůj vztah s těmi, které se prezentují v romantické kinematografii! Proč?

V několika pohyblivých okéncích je velice snadné přeměnit pány na bohy a romantické idoly. Zamilované bytosti plné emocí, perfektní, dokonalé, a když ne, tak se rychle měnící ve jménu lásky. Všimněte si, že ve snímcích se vše točí kolem partnerky. Názory a potřeby muže jsou zatlačeny do pozadí. Láska se zredukuje jen na to, aby byla žena po všech stránkách šťastná. Ale tak to v životě prostě nefunguje!

Pojďme si představit typického mužského představitele hollywoodských romancí:

-          - dobře vypadá, má šmrnc

-          - je ohleduplný, citlivý a neskutečně zamilovaný

-          - dokáže ženě číst myšlenky

-          - rád si povídá o tom, co cítí

-          - sex s ním je dokonalý

-          - dává přednost partnerce před ostatními

-          - mění se vlivem ženy

-          - setkání s ním vypadá jako osudová chvíle

-          - vždy najde ta správná slova, ať už udělá jakoukoliv chybu

Sledujte romantické filmy pravidelně a nebudete daleko od přijetí myšlenky, že muži myslí jako jejich něžné polovičky a chtějí ty stejné věci od svých partnerek jako ony od nich. Dokonce i filmovou konverzaci začnete považovat za tu, která doopravdy mezi mužem a ženou existuje.

Srovnání, které vědomě či podvědomě ženy po zhlédnutí sentimentálních obrázků dělají, musí takřka ve všech případech skutečného chlapa diskvalifikovat.

Po čase jim začne v hlavě vrtat: Proč nejsou všichni muži tak atraktivní, starostliví, pečující, ochotní pro lásku obětovat cokoliv? Proč se do mě nezamilovávají?

No zřejmě proto, že tyto přívlastky jsou vlastní spíše ženám, a ne reálným chlapům, až po krk plných testosteronu. A to nesmíme zapomenout na jeden fakt, že někteří muži naprosto postrádají schopnost se chovat romanticky a nikdy nepochopí, co se po nich vlastně chce.

Největším chorobným poselstvím hollywoodského poetického umění je ale myšlenka, že každá žena dostane partnera svých snů. A dokonce, že pan Perfektní čeká za rohem. Protože zkušenosti z filmů (a dlužno dodat i z popichování některých ženských magazínů) ji utvrdí v tom, že někdo ještě lepší čeká jen na ni. A když pak čelí realitě svého druha, nedokáže ji přijmout. Namísto, aby věnovala energii do budování soužití s nehvězdným hrdinou a těšila se z každého okamžiku štěstí a lásky, který v něm probleskne, stává se z ní celoživotní osamělá nomádka putující světem a hledající chiméru „prince na bílém koni" a „žili šťastně až do smrti.

Na čem se shodly všechny výzkumy točící se kolem milostných poměrů?

Sledování romantických filmů povzbuzuje v myslích dívek i zkušených dam naprosto nerealistická očekávání od vztahu. Od toho, jak vypadá láska, partnerství a manželství. Ženy ve svém životě potom zažívají intenzívní vtíravý pocit, že partnerství, která prožívají ony, nejsou ta pravá. Že by chtěly prožít to, co viděly na kině nebo na obrazovce. A vydávají se na cestu hledání, která ve většině případů končí zklamáním.  Studie totiž jasně dokázaly, že čím vyšší očekávání v páru, tím větší je pravděpodobnost, že vztah selže.

Až si příště budete zpříjemňovat vaše bytí romancí na plátně, obrazovce či na listech papíru, prožijte ji celou svou duší. Zasníte se, odpočinete si, možná si i popláčete, ale potom se vraťte zpátky do vašeho života. A nezapomeňte si sundat brýle made in Hollywood. Ženě vašeho formátu totiž vůbec nesluší!

Reklama

Podobné články

Obrázek: Jak zabavit děti o prázdninách
Obrázek: e0b8de4c662e7820a983e2069f2240db27809562
Obrázek: e202398a3f1498d124b94ad4b218146de26277bb
Obrázek: 892f5c0fe38b77f799bca9e199a84f773df79264
Obrázek: 692623a674517e1307b132ab464fe8b980bc5f72