Otravný plevel? Vůbec ne! Tenhle vám pomůže se zažíváním i dnou

Obtěžuje vás Bršlice? Přestaňte s ní bojovat a prostě ji snězte. Pomůže vám třeba s revmatismem nebo dnou!

Obrázek: 468297b76b1d041e638ddbcbdfcb8106cf74ecf4
Zdroj: pixabay.com

Bršlice Kozí Noha (Aegopodium podagraria) patří mezi další divoké byliny. Už moje babička věděla, že je to rostlina, se kterou nemá cenu bojovat a lepší je využít jejích léčivých vlastností. Pro mě i většinu zahrádkářů je nejzákeřnějším plevelem, se kterým bojujeme celý život. Je nejvyšší čas přestat bojovat a začít zpracovávat. 

Kde ji najdeme?

Jak už jsem zmínila, ráda se vyskytuje na zahrádkách. Ve vlhčích místech většinou jako podrost pod rybízy nebo ovocnými stromy. Hlavně na neudržovaných pozemcích.

Jak vypadá 

Bršlici můžete znát také jako kerhák či kerhátek. Spadá do čeledi miříkovitých, je vysoká 50 až 100cm, kvete v květnu a září. Tato vytrvalá bylina je záludná svými podzemními oddenky. Stačí zapomenout jeden kousíček a objeví se znova. Lodyha listů je hranatá, listy jednou až dvakrát trojčetné s nafouklou listovou pochvou. Květy bílé ve složených okolících, bez listů.

Účinky 

Dříve se využívala jako prostředek mírnící bolesti při dně nebo podagra (nemoci králů, kterou způsobovalo nadměrné pití alkoholu a přejídání tučnými jídly). Obsahuje silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin a vitamín C. Působí silně močopudně, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, to pomáhá hlavně lidem trpícím dnou a revmatismem. Uvolňuje křeče v oblasti břicha a napomáhá správné funkci střev.  

Horké listy i oddenky jsou vynikající jako obklad na bolavé klouby a mírní bolesti při dně. Studené obklady pomáhají na bolavá a zanícená místa a hemeroidy. A placky z rozdrcené Bršlice zmírňují následky po bodnutí hmyzem.

Sběr 

Na obklady sbíráme oddenek ještě před rozkvětem, od dubna do září. Oddenek sušíme, listy užíváme čerstvé. Ideální jsou mladé, světle zelené, právě rozvinuté lístky. Chutnají po celerové nebo petrželové nati a jsou plné vitamínu C.  

Tip

Pokud chcete sklízet stále jen mladé lístky, bršlici posekejte a za 3-5 dní můžete sklízet. 

Bršlice v kuchyni  

Mladé lístky přidejte do zeleninových salátů, na chleba s máslem, do polévky nebo luštěninových pokrmů. Větší a starší lístky se hodí do nádivek, špenátu i na omeletu.

Přeji Vám dobrou chuť. 

Reklama

Podobné články

Obrázek: podle čeho vybrat žehličku a kulmu na vlasy
Obrázek: 4dd07931ef5b1f46911db3775a42ac0e42f3219a
Obrázek: fc2a361123f98749d7682daf003e4d6ce43f01e9
Obrázek: 57176da93d823c2f5818f0bd22e622b9efa69ff7
Obrázek: 7c4ef2f9adc15dfa647ff5bd12facaef163be9f6