Kniha, která stojí za to? Tiché šlapací království Zdeňka Svěráka

Nakladatelství Grada přichází na trh s knihou Zdeňka Svěráka s názvem Tiché šlapací království, která byla v době normalizace stažena, protože až příliš připomínala situaci v tehdejším Československu.

Obrázek: b1910a553e5aa33f23d77bafe96bdb8734f5efdc
Zdroj: nakladatelství Grada

Návrat Tichého šlapacího království Zdeňka Svěráka

Útlá, ale velice silná knížka Zdeňka Svěráka s názvem Tiché šlapací království byla původně napsána jako rozhlasová pohádka. Roku 1968 ji však normalizátoři smazali jako nežádoucí. Tiché šlapací království je totiž jasným obrazem tehdejšího Československa pod vládou komunistického režimu. Nyní se Zdeněk Svěrák s touto knihou vrací na pulty českých knihkupectví a možná že tak činí v dobu nejpříhodnější pro českou demokracii.

Přes tento neodmyslitelný kontext působí pohádka velmi svěže a vtipně, jak už to tak u Svěrákových vyprávění bývá. Autor si pohrál jak s vtipnými jmény pohádkových postav, tak s variabilitou českého jazyka. Knížku pak doprovází svižné a vtipné písničky, díky kterým dostává příběh typický svěrákovský ráz.

 Pikle pana rádce

Hlavní postavou symbolického příběhu je rádce samotného pana krále Tichošlapa IV., který svou vychytralostí ovládá osudy všech, kteří mu přijdou do cesty. Dítě školou povinné nebo princezna aristokratka? V rádcově Tichém šlapacím královstvím nemá nikdo nic jisté, ani když je potichu. Díky brilantní rétorice kuje své pikle a preventivně trestá všechny obyčejné lidi, kteří by se snad chtěli postavit jasnému řádu Tichého šlapacího království. A pan král? Toho zajímá jen vlastní já, o jehož kráse je třeba ho neustále utvrzovat. Jak jen je tahle kniha aktuální, než kdy předtím...

Žádné skandování na fotbale, žádný hlasitý zpěv, žádné hlasité bouchání poštovními razítky...  Právě takovými náznaky vzdoru proti Tichému království může totiž jednou začít opravdová vzpoura. A tak je jediným možným preventivním trestem zabavení viníkových oblíbených věcí, ve druhé fázi pak rovnou vězení.

 Pohádkové svědomí doby

Zdeňku Svěrákovi se v knize skvěle podařilo ztvárnit především postavu Sloupníka, který prostřednictvím telegrafních sloupů promlouvá k lidem hlasem doby. Dokáže semknout davy pro dobrou věc a zabránění dalším intrikám ze zámku. Pohádka si zachovává svou půvabnost i tím, že v těch nejhorších situacích, které se mohou stát i ve zdánlivě vysněném světě, si zachovává smysl pro humor. Právě vtip českého národa a hravost jeho rodného jazyka dokáže ve čtenáři této knížky zanechat kouzelný dojem z něčeho vážně povedeného.

Pohádka Tiché šlapací království se po listopadu 1989 dočkala nového natočení pod názvem Kolo se zlatými ráfky. Právě na takovém kole totiž šlapala princezna Bohunka vstříc svému osudu. Vyhne se intrikám královského rádce? O tom už si přečtěte v této půvabné knížce plné roztomilých písniček a vtipných dialogů.

Ukázka z knihy:

„Zdánlivé kolečko, Veličenstvo. Zdánlivě je to kolečko, ale ve skutečnosti zločin! Pachatelem je poštmistr Spěšnina, místem činu – Makovice," žaluje královský rádce Špicl.

„Makovice?" opakuje Tichošlap IV.

„Ovšem, milosti, v obci Makovice, nedaleko našeho hlavního města, sedí totiž na poštovním úřadě zavilý poštmistr Spěšnina a ten už třicet let razítkuje vaši ctěnou hlavu nápisem Makovice", vysvětluje snaživý rádce.

„No, jo, teď to vidím! Vyrazil mi to na čelo, mizera."

...

„Navrhuji, zavřít! Začíná to Makovicí...," nedokončí větu rádce Josef.

Kniha Tiché šlapací království je takovou milou a rozvernou pohádkou. Starší generace v ní vedle zpola veselého a zpola smutného příběhu poznají narážku na trpkosti starých časů nesvobody. Pro děti školního věku bude tato kniha hlavně vtipnou pohádkou plnou vtipných postav a chytlavých písniček. Ačkoliv se tedy jedná o pohádkovou knížku, je určena pro všechny generace, protože každá si v ní najde to své. Máte rádi typicky svěrákovské hříčky se slovy a písničky, v jejichž jednoduchosti je krása? Pak je pro vás tahle knížka to pravé ořechové. Vzhledem ke své úspornosti vám sebere jen zlomek času, ale návdavkem vás mnohokráte pobaví.

  

Reklama

Podobné články

výhody jízdy na kole
Nevyžádané rady
Obrázek: a0412f9d2e03ffa0468d72b16626c61c874e29e8
Obrázek: fbc1046b8d1c03fe2d31b9c1d64cd744f28715f2
Obrázek: 3af5365467f3dc0439eb096e1d48d9dbbc2cf43d