Gleidshop
Hlavní baner

Otravný plevel? Vůbec ne! Tenhle vám pomůže se zažíváním i dnou

Obtěžuje vás Bršlice? Přestaňte s ní bojovat a prostě ji snězte. Pomůže vám třeba s revmatismem nebo dnou!
pixabay.com

 

Bršlice Kozí Noha (Aegopodium podagraria) patří mezi další divoké byliny. Už moje babička věděla, že je to rostlina, se kterou nemá cenu bojovat a lepší je využít jejích léčivých vlastností. Pro mě i většinu zahrádkářů je nejzákeřnějším plevelem, se kterým bojujeme celý život. Je nejvyšší čas přestat bojovat a začít zpracovávat. 

 

Kde ji najdeme?

Jak už jsem zmínila, ráda se vyskytuje na zahrádkách. Ve vlhčích místech většinou jako podrost pod rybízy nebo ovocnými stromy. Hlavně na neudržovaných pozemcích.

 

Jak vypadá 

Bršlici můžete znát také jako kerhák či kerhátek. Spadá do čeledi miříkovitých, je vysoká 50 až 100cm, kvete v květnu a září. Tato vytrvalá bylina je záludná svými podzemními oddenky. Stačí zapomenout jeden kousíček a objeví se znova. Lodyha listů je hranatá, listy jednou až dvakrát trojčetné s nafouklou listovou pochvou. Květy bílé ve složených okolících, bez listů.

 

Účinky 

Dříve se využívala jako prostředek mírnící bolesti při dně nebo podagra (nemoci králů, kterou způsobovalo nadměrné pití alkoholu a přejídání tučnými jídly). Obsahuje silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin a vitamín C. Působí silně močopudně, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, to pomáhá hlavně lidem trpícím dnou a revmatismem. Uvolňuje křeče v oblasti břicha a napomáhá správné funkci střev.  

Horké listy i oddenky jsou vynikající jako obklad na bolavé klouby a mírní bolesti při dně. Studené obklady pomáhají na bolavá a zanícená místa a hemeroidy. A placky z rozdrcené Bršlice zmírňují následky po bodnutí hmyzem.

 

Sběr 

Na obklady sbíráme oddenek ještě před rozkvětem, od dubna do září. Oddenek sušíme, listy užíváme čerstvé. Ideální jsou mladé, světle zelené, právě rozvinuté lístky. Chutnají po celerové nebo petrželové nati a jsou plné vitamínu C.  

 

Tip

Pokud chcete sklízet stále jen mladé lístky, bršlici posekejte a za 3-5 dní můžete sklízet. 

 

Bršlice v kuchyni  

Mladé lístky přidejte do zeleninových salátů, na chleba s máslem, do polévky nebo luštěninových pokrmů. Větší a starší lístky se hodí do nádivek, špenátu i na omeletu.

Přeji Vám dobrou chuť. 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Barbora Konečná

floristka

Barbora Konečná je floristka srdcem i duší. Dokáže vám uvázat překrásnou květinu, dát vám radu, jak pečovat o pokojové rostliny, ale i zahrádku. Neustále se vzdělává a práce je jí koníčkem. V jejích článcích najdete praktické rady a tipy.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Máme rádi plány? Jak to máme například s plánovaným a neplánovaným těhotenstvím....? V dnešním světě se neobejde bez plánu v podstatě vůbec nic….
13.12.2016
Hodnocení:
V roce 1930 se rozpadlo 6 % manželství. A bez něho si lidé nedovedli svůj rodinný život představit. V roce 2017 se rozvodovost ustálila na čísle 47 %. Údaje o rozchodech v současnosti normálních „partnerství bez papíru“ nemáme k dispozici, ale předpokládá se, že jejich počet bude minimálně stejný jako u rozvodů.
4.6.2018
Hodnocení:

Heslo, že je lepší vyhořet, než se stěhovat, je opravdu velmi trefné. Vždyť vás čekají hodiny balení, úklidu a následně dny vybalování a rovnání všeho na své místo. Jak jednoduché by bylo škrtnout sirkou? A nebo by šlo stěhování i bez ztráty času? Víte, kolik doma máte věcí, které nepotřebujete?

23.4.2019
Hodnocení:
Když zveřejnila profesorka sociologie Julie Schorová výsledky svého výzkumu, který dokonale zmapoval vztah člověka k jeho práci a odměně za ni, v docela jednoduchých faktech tak podala výstižné svědectví o lidech dnešní doby.
17.7.2018
Hodnocení: