Gleidshop
Eshop

Otravný plevel? Vůbec ne! Tenhle vám pomůže se zažíváním i dnou

Obtěžuje vás Bršlice? Přestaňte s ní bojovat a prostě ji snězte. Pomůže vám třeba s revmatismem nebo dnou!
pixabay.com

 

Bršlice Kozí Noha (Aegopodium podagraria) patří mezi další divoké byliny. Už moje babička věděla, že je to rostlina, se kterou nemá cenu bojovat a lepší je využít jejích léčivých vlastností. Pro mě i většinu zahrádkářů je nejzákeřnějším plevelem, se kterým bojujeme celý život. Je nejvyšší čas přestat bojovat a začít zpracovávat. 

 

Kde ji najdeme?

Jak už jsem zmínila, ráda se vyskytuje na zahrádkách. Ve vlhčích místech většinou jako podrost pod rybízy nebo ovocnými stromy. Hlavně na neudržovaných pozemcích.

 

Jak vypadá 

Bršlici můžete znát také jako kerhák či kerhátek. Spadá do čeledi miříkovitých, je vysoká 50 až 100cm, kvete v květnu a září. Tato vytrvalá bylina je záludná svými podzemními oddenky. Stačí zapomenout jeden kousíček a objeví se znova. Lodyha listů je hranatá, listy jednou až dvakrát trojčetné s nafouklou listovou pochvou. Květy bílé ve složených okolících, bez listů.

 

Účinky 

Dříve se využívala jako prostředek mírnící bolesti při dně nebo podagra (nemoci králů, kterou způsobovalo nadměrné pití alkoholu a přejídání tučnými jídly). Obsahuje silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin a vitamín C. Působí silně močopudně, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, to pomáhá hlavně lidem trpícím dnou a revmatismem. Uvolňuje křeče v oblasti břicha a napomáhá správné funkci střev.  

Horké listy i oddenky jsou vynikající jako obklad na bolavé klouby a mírní bolesti při dně. Studené obklady pomáhají na bolavá a zanícená místa a hemeroidy. A placky z rozdrcené Bršlice zmírňují následky po bodnutí hmyzem.

 

Sběr 

Na obklady sbíráme oddenek ještě před rozkvětem, od dubna do září. Oddenek sušíme, listy užíváme čerstvé. Ideální jsou mladé, světle zelené, právě rozvinuté lístky. Chutnají po celerové nebo petrželové nati a jsou plné vitamínu C.  

 

Tip

Pokud chcete sklízet stále jen mladé lístky, bršlici posekejte a za 3-5 dní můžete sklízet. 

 

Bršlice v kuchyni  

Mladé lístky přidejte do zeleninových salátů, na chleba s máslem, do polévky nebo luštěninových pokrmů. Větší a starší lístky se hodí do nádivek, špenátu i na omeletu.

Přeji Vám dobrou chuť. 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Barbora Konečná

floristka

Barbora Konečná je floristka srdcem i duší. Dokáže vám uvázat překrásnou květinu, dát vám radu, jak pečovat o pokojové rostliny, ale i zahrádku. Neustále se vzdělává a práce je jí koníčkem. V jejích článcích najdete praktické rady a tipy.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Vánoce a vánoční svátky se nám blíží rychlostí blesku a vy ještě nemáte vymyšlené dárky pro blízké? Nezoufejte! Mnoho dárků se dá vymyslet a nakoupit z domova během 5 minut. A tím, že se tento článek zaměřuje na zážitky, není nutné ani čekat na kurýra s daným zbožím.

19.12.2019
Hodnocení:

Džíny jsou nesmrtelná klasika, kterou zbožňují i celebrity. V šatníku slavných osobností byste proto našli minimálně jedny značkové džíny, které jsou kvalitní, pohodlné a slušivé – hvězdy se totiž rády oblékají stylově, to přece víme! Pokud i vy chcete jít po stopách hvězd a inspirovat se trendy, které jim udávají směr, pak jste tady správně!

1.10.2019
Hodnocení:

V České republice trpí nadváhou a obezitou 71 % mužů. U žen se statistický údaj z minulého roku ustálil na hodnotě 57 %.

26.11.2018
Hodnocení:
A je to tady. Slunce začíná mít sílu, jemný větřík nese vůni mokré země a první cibuloviny vytahují svá zelená těla vstříc jarnímu počasí. Je nejvyšší čas jim pomoci.
27.3.2017
Hodnocení: