Rajské bucatini

Rajčata mají v sobě slunce, díky kterému uzrála. Přenesme vůni italských dálek na naše talíře a vychutnejme si spolu tyto báječné těstoviny s olivami a kapary.

Obrázek: 1ba9d63e6e69e650e511ae59fa00d0a9151f7a70

Rajčata, tomata, rajská jablka. 

Tyto letní plody zná snad každý, i člověk, který nemá zeleninu v oblibě.  

Je pravda, že výraz letní plody je trochu zavádějící. V dnešní době si můžeme koupit rajčata snad v jakékoliv roční době. Díky moderním výrobním technologiím i možnostem transportu z různých částí naší planety.  

Určitě, ale nebude tajemstvím, že ta nejlepší rajčata jsou vypěstovaná v našich zeměpisných šířkách, vyhřátá českým sluncem. 

V české kuchyni jsou rajčata velmi oblíbená. Přidávají se do salátů nebo jsou součástí příloh. Vydlabané se plní různými náplněmi. Zapékají se. Připravují se z nich studené i teplé polévky a omáčky. Tvarově i barevně jsou velice různorodá. Kulatá, šišatá, oválná, soudková, červená, zelená, žlutá, oranžová, fialová i černá. 

Jak připravujete rajčata vy? Máte nějaký oblíbený recept? 

Už od dětství jsem čerstvá rajčata nejedla. Ale postupně jsem si k této zelenině našla svou cestu. Mám moc ráda sušená rajčata naložená v oleji, dodají pokrmu úplně jiný rozměr. Mám velice ráda tepelně upravená rajčata, ze kterých připravuji omáčku na těstoviny nebo pizzu

A kdy vymyslíte, co budete vařit? Je to okamžikem otevření lednice? V obchodě, když procházíte mezi regály? Požadavkem dalších členů rodiny?

U mě to většinou bývá ve chvíli, když o jídle mluvím s přáteli nebo známými. Vidím, jak si někdo na jídle pochutnává. V ten moment začínám přemýšlet, jak bych toto jídlo připravila. 

Na začátku letních prázdnin jsem byla s kamarádkou na Šumavě. A jaká by to byla túra, kdyby nebyla zakončena návštěvou restaurace. U vedlejšího stolu obědvaly děti. Měly špagety s rajčatovou omáčkou. Takové ty špagety, které jsou obalené, nasáklé, prolezlé rajčatovou omáčkou skrz na skrz. V ten mžik jsem na tyto těstoviny dostala chuť a nepřestala jsem vymýšlet, jak je uvařím. 

Ingredience: 

  • 3 velká rajčata 
  • 2 mrkve 
  • 1 cibule 
  • 3 stroužky česneku 
  • 3 lžíce olivového oleje 
  • 1 malý rajský protlak 
  • 1 balení těstovin buggatini 
  • 1 lžíce třtinového cukru 
  • Sůl 
  • Čerstvá bazalka 
  • Lahůdkové sušené droždí 
  • Černé olivy 
  • Kapary 

Postup: 

  • Na olivovém oleji opékáme nakrájenou cibuli a mrkev nakrájenou na kostičky až začne zelenina vonět a získávat světle hnědou barvu. Přidáme lžíci třtinového cukru, který opékáme, dokud nezískáme karamel. Rajčata bývají kyselejší a cukr je trochu osladí. 
  • Přidáme na kostky nakrájená tři velká červená rajčata a malý rajský protlak. Protlak omáčku zahustí a dodá krásně červenou barvu.
     
  • Přilijeme vodu. Nebojte se přidat vody víc. Těstoviny vodu vsáknou a protlak je hustý. Dusíme 5 - 10 minut. Do omáčky přidáme suché těstoviny. Použila jsem bucatini. Přiklopíme pokličkou a vaříme až budou těstoviny téměř vařené. Sporák vypneme a těstoviny necháme dovařit samotnou teplotou omáčky. Omáčku osolíme, okořeníme rozetřeným česnekem a lahůdkovým droždím.
     
  • Těstoviny naservírujeme na talíř a ozdobíme černými olivami, kapary a čerstvou bazalkou.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 3c1d87ad571802cf3702a4a874be7422737793ff
Obrázek: 197cc5611706d6b27ad5811ff22bdc950a4f4570
Obrázek: fada272b141925d7520dd4c3beb925ddb476a164
Obrázek: 47d0e99755eb6e2dab549987644fed25c020973a
Obrázek: 34e5f8f0bb7bd35895ec142847ea4353ff6f5db1