Máte pocit, že vám docházejí síly? Tak to vám může pomoci monotasking!

Žít v přítomném okamžiku a cele se mu oddat, bylo vždy výsadou osvícených lidí. Dosáhnout tohoto životního umění je záležitostí měsíců, ale i roků.

Obrázek: cfe5a4fca963d602c9c4f491864e9a090b011522
Zdroj: pixabay.com

Monotasking (unitasking či single tasking), nebo-li 100% pozornost upřená pouze na jednu činnost bez přerušení, je naprosto ideální metoda práce i trávení volného času, která vychází z přirozených biologických potřeb každého člověka. Dokázat ji uplatnit ve svém životě, přináší neskutečné množství benefitů, které posunou váš život k lepšímu. Muži k její aplikaci mají lepší vrozené předpoklady, ale co by to bylo za ženu, která by se zalekla nějaké výzvy! Zejména, pokud jí z toho kynou možnosti vystajlovat si své JÁ. Fyzické i psychické!

Nestíháte, produktivita práce nic moc a jste pořád unavená? A neuvízla jste náhodou v osidlech moderního multitaskingu?

Ženy jsou mistryně světa ve zvládání několika činností, situací a problémů dohromady. Tuto schopnost si předávají napříč generacemi a utužují ji zejména v letech, kdy se musí starat o své potomky. Zvládnout logistiku domácnosti i s dětmi dá setsakramentskou práci a jen díky evoluci se jim nezavaří jejich čilé mozkové neurony, protože jsou na to už dávno naprogramované. Když k tomu ale žena přidá ještě vlastní zaměstnání, je to i na její řídící jednotku dost a její unavitelnost roste. Jakmile ovšem propojí profesní kariéru, domácnost a děti dohromady a přidá k tomu tichou závislost na zařízeních, které ji spojují se světem, vystaví svůj mozek naprosto enormnímu zatížení, které logicky vyústí do menších či větších patálií.

Jak to vlastně všechno funguje?

Pokud dokážete úspěšně praktikovat multitasking (schopnost dělat více věcí najednou či přebíhat od jedné činnosti ke druhé od rána do večera), zdárně si aktivujete mechanismus odměn ve vašem mozku, který uvolňuje hormon štěstí, dopamin. Abyste si užívali jeho zvýšenou hladinku, nemáte jinou možnost, než každý den pěkně šlápnout do pedálů a kmitat od rána do večera, protože po pocitu spokojenosti toužíte znovu a znovu. Multitaskingový zvyk se vám tak zažere pod kůži, že i když se začnou objevovat první vlaštovky problémů, nejste schopni přestat.

Multitasking má negativní dlouhodobý účinek na mozek!

Přebíhání od jedné práce k druhé a nepřetržitá reakce na vyzvánění, zprávy a emaily, váš organismus dokáže odrovnat mnohem dříve a rychleji, než si dovedete představit. Ničit vás bude stále narůstající duševní stres, objeví se potíže s pamětí a soustředěním, začnete vyrábět jednu chybu za druhou, ubývá hustota šedé hmoty v té části mozku, která je spojená s empatickou a emoční kontrolou, což se projeví ve zhoršujících se vztazích s ostatními lidmi, sníží se hodnota IQ a celková produktivita práce klesá až o 40 %.

Lidé mají omezené neuronové zdroje, které se vyčerpávají mnohem rychleji, když přepínáte z jednoho zadání na druhé. Náš mozek není určen k práci na několika úkolech najednou. A sám dobře ví, kdy je čas pracovat a kdy odpočívat. Vykládejte to ale zaměstnanému člověku z průmyslově technické doby, na kterého kromě enormního tlaku z profese útočí tolik zajímavých lákadel z okolí. A tak pohání své tělo na doraz svých energetických sil, a když ho večer složí na gauč nebo do křesla, v touze jen být a dýchat, ještě svůj mozek přeplní informacemi z médií, zapojí ho do virtuálního sociálního světa nebo ho na posledních zbytcích energie vnese do hracího nebe, když už tedy na nic jiného nemá sílu.

Máte-li pocit, že předcházející řádky jsou jak podrobný popis vašeho života, zastavte dřív, než se vaše rozumová jednotka naštve a pěkně vám to spočítá! Dělejte prostě vždy jen jednu věc!

Není na tom vůbec nic složitého. Zamyslete se nad úkoly, které vás budou během dne čekat, vyberte ty nejdůležitější a přidělte jim svůj čas. Určenou dobu se nedívejte vpravo vlevo a soustředěně pracujte. Mějte stále na paměti, že čím delší vyrušení, tím hůře se znovu budete dostávat do své práce. Jestliže máte ve zvyku mít položený svůj mobilní telefon na stole nebo při práci na počítači otevřený internet a neustále jste v pokušení vklouznout do virtuálního světa, musíte pracovat až třikrát delší čas, samozřejmě i se stejně násobnou únavou, než kdybyste těmto rušičkám vymezili jasně daný prostor.

Stěžejní je ale každodenní vyčlenění jedné až dvou hodin (vcelku nebo ideálněji v kratších úsecích) pro tzv. NEGATIVNÍ ČAS, kdy se odpojíte od okolního světa a neděláte vůbec nic! Prostě jen vypnete mozek. Na procházce, malováním, při běhu, koukáním z okna, ležením na gauči, pobytem v přírodě nebo meditací ho rychle přepněte do léčivé nicoty, která mu umožňuje se znovu nadechnout a on se po pár minutách s novým elánem opět zapojí do vašeho denního či nočního bytí.

Stačí pár týdnů a monotasking se může stát vaší přirozenou součástí. Zachováte si bystrý úsudek, kreativitu, soustředění, stále se obnovující zdroj energie a zároveň vůbec nemusíte polevit v práci. A navíc vám zbude spousta sil pro své blízké i vaše koníčky. Tak neváhejte a vyzkoušejte ho i vy!

Reklama

Podobné články

Obrázek: 8f6cbf3d20bf179402d7b458acc11179cae5421b
Obrázek: 41526fb7ab164916f3b5a3cc5a2a87d0be316193
Obrázek: 813e14f8f5e083aa58d91d08a91ba94ae82dc263
Obrázek: fe34b85d76cec2647b78a140db1fd461110463f0
Obrázek: eac64318584e0d480720f9b3a8ba0ee2db3d0d0f