Když se objeví vši, vyřešte problém čistě přírodním způsobem!

Vši u dětí jsou typickým problémem, který někdy působí jako strašák rodičů. Těžko se jich zbavuje, často se proces musí opakovat kvůli tomu, že se vylíhnou zbývající hnidy, a také na ně nepůsobí jen tak něco. Jenže který rodič se s klidným svědomím smíří s tím, že by měl své dítě vystavit chemii, která na naše ratolesti nepatří?

Obrázek: a74bb613915c01024467689a45e54df97688a6af

Máme pro vás řešení, jak si poradit se zavšivenými vlásky, aniž byste použili chemii, a přitom se nejedná o tzv. babské rady, které někdy zabírají a někdy bohužel ne. Navíc vyživíte vlasový stvol a vlasovou pokožku vašeho děťátka, takže z této „akce“ vyjde v ještě lepším stavu než před ní. Účinným způsobem je použití vybraných produktů čistě přírodní a kvalitní dánské značky Zenz, jejíž nesporné výhody z praxe i teorie jsme vám předložili ve starším článku, kterému předcházelo testování přípravků i ve Studiu Helena v Jihlavě. Osvědčily se nám, používáme je i nadále a na našem e-shopu shop.gleid.cz si je naši zákazníci oblíbili.

Základem je kvalitní a přírodní olej na vlasy Zenz

Na neumyté vlásky nakapejte dávkovačem olej na vlasy ZENZ NO.96 OIL TREATMENT SWEET MINT. V již zmíněném článku najdete jeho další využití a důvody, proč ho oceníte v domácnosti. Je všestranný, a proto bude vaším pomocníkem i po tomto náročném období.

Vhodný postup, jak se zbavit vší

Vlasový olej důkladně rozetřete a promasírujte, aby se dostal všude. Jakožto olej je mastný, ale dítěti nebude vadit. A nádherná vůně vám oběma proces zpříjemní. Jeho výhodou kromě ozkoušené účinnosti na vši je také fakt, že je to olej na vlasy, ne třeba na vaření, masáže apod. Díky tomu má nespornou výhodu například proti olivovému oleji, po kterém bude mít dítě mastný pocit na vlasech i po několika umytích.
 

Udělejte zábal tak, že dáte na hlavičku igelitovou čepici a obalené vlásky zamotejte ručníkem pro větší teplo. Se zábalem vydržte hodinu, aby měl olej na vlasy dostatek času působit. Po uplynutí doporučené doby vezměte hřeben všiváček (hřeben s těsně posazenými zuby vedle sebe) a důkladně vši vyčesejte. Oceníte olejovou konzistenci, která česání znatelně usnadní. Díky kombinaci tohoto oleje a hřebenu všiváčku se zbavíte i velkého množství hnid!


Potom vlasy nenamáčejte, ale rovnou aplikujte šampon do vlásků jako při běžném mytí. Nalijte si množství šamponu dle potřeby do dlaní, napěňte ho (počítejte s tím, že tyto šampony nevytváří hustou pěnu) a do vlasů ho vmasírujte. Důkladně „směs“ z vlásků spláchněte a znovu mytí opakujte. Když budete mít pocit, že by to chtělo ještě jedno mytí, můžete použít šampon i potřetí.

Olej na vlasy doplňte o šetrný a jemný šampon

A jaký šampon vám doporučíme?  Vši umí pěkně potrápit, koušou, zanechávají stroupky a umí vyvolat alergickou reakci. I proto pokožka hlavy velmi svědí. Proto doporučujeme velmi šetrný přírodní šampon ZENZ NO.01 PURE, který je pro děti ideální. Stejně tak můžete vyzkoušet šampon na citlivou pokožu ALCINA SENSITIV, který je také vhodný pro děti, zklidní podráždění a dodává potřebnou hydrataci.


Holčičky, které mají dlouhé vlásky, mohou klidně použít i kondicionér pro lepší rozčesání vlásků nebo hydratační sprej, který je stejně dobrým pomocníkem. Ten aplikujte až do prosušených vlasů po mytí.

Hnidy pomůže zničit horko

Máme pro vás tip, jak umocnit efekt zbavení vší. Po vysušení vlasů přežehlete vlasy po tenkých pramínkách žehličkou na 200°C s použitím ochranného spreje před teplem. Bez něj tuto radu rozhodně nedoporučujeme, protože je to pro vlasy obrovský zápřah, obzvlášť pro dětské. Sprej pomůže zamezit poškození vlásků a žehlička hnidy uškvaří.


Každopádně se žehličkou nedostaneme až k hlavě, abychom naše ratolesti nespálili, a tak celý tento postup se zbavováním vší a hnid pro jistotu po cca týdnu opakujte, kdyby nějaké hnidy zůstaly například u pokožky hlavy. Právě nevylíhnuté potvůrky totiž někdy způsobují další vlnu nebo více vln těchto problémů.


Někteří lidé věří, že obarvení vlasů vši zabije. Je to pravda. Každopádně k tomuto kroku není dobré se uchýlit, protože je to už velmi razantní krok. Barva na vlasy prostě na děti nepatří. Samozřejmě poučte vaše děti, aby si ve školce dávaly pozor na čepice, hřebeny a další takové věci, které často dopomáhají přenášení parazitů, a stejně tak očekávejte možné potíže v bazénech. Veš je dobrý plavec a voda ji nezahubí.

A jak se zbavit vší ve věcech?

Postup na zbavení vší z vlásků přírodní cestou už jsme vám představili. Co tedy dělat s věcmi, které mohly přijít s potvůrkami do kontaktu? Co s povlečením, oblečením, plyšáky a podobně? Lékařský entomolog docent Jan Votýpka zmiňuje v jednom z rozhovorů, že hnida zůstane mimo hlavu naživu pár hodin, veš i celý den. Pomůže, když věci, které nemůžete vyprat, dáte do neprodyšného igelitu a necháte v izolaci na několik dnů, třeba na týden (pro jistotu). Nebo je takto zabalené vložte do mrazáku alespoň na dva dny, protože jim nesvědčí mrazy.

S těmito produkty máme zkušenost a víme o nich vše, co vás může zajímat. Pokud si nejste jistí, jaký je přímo pro vás vhodný, nebo máte dotazy, na které jste v článku nenalezli odpověď, neváhejte si u nás ve studiu domluvit osobní setkání, během kterého se dozvíte vše, co potřebujete nebo chcete vědět!

Každá maminka a tatínek chtějí pro své děti to nejlepší. To je jasné. Dejte šanci přírodní cestě zbavení vší, než použijete chemii. Věříme, že budete mít lepší pocit po celou dobu, protože vyřešíte problém, a navíc vyživíte vlásky nejmladších členů rodiny.

Aktualizováno: 8.2.2022

Reklama

Podobné články

Obrázek: 702a1a51f77ebc49ad6638802fa64295057dbd97
Obrázek: 55444eeb03270a019903923d047e41ab8de38a84
Obrázek: fc104e5725fc4718d18b7cc5c07c8de9f234cc99
Obrázek: 258f961a9ff9d08133c0fe69002e3eb5690dd088
Obrázek: 21af9c9311e74d4501522fe6c13680b1f17ca154