Léto a sport – proč se do něj pustit a jak si při něm neublížit?

Přicházející letní počasí i návrat do běžného života po karanténě nás lákají ven, kde se s oblibou věnujeme nejrůznějším sportům. To má mnoho pozitivních aspektů, zejména při náročné práci bez dostatku pohybu. Udržujeme se v kondici, prodlužujeme si aktivní věk, vyplavujeme do těla hormony štěstí a nabíjíme se energií. I čistě rekreační sport však v dnešní době vybízí hlavně k výkonům a vytrvalá snaha překonávat sebe samého i ostatní může vést k vyčerpání a zranění.

Obrázek: edef78517a4c15d0d17bdce4c3cd57fc6ee3f0b3
Zdroj: pixabay.com

Jaký je ten správný sport?

„Správný sport je ten, u kterého si odpočinete, nabije vás energií, optimismem a nadšením do všedního dne. Někteří potřebují sociální kontakt, jiní naopak klid a samotu. Fyzicky subtilní lidé s křehkým zdravím a slabou kondicí budou spíše prospívat při cvičení jógy, naopak mladí silní jedinci si budou chtít vybít zdravou agresivitu třeba při bojových a adrenalinových sportech,“ doporučuje Mgr. Richard Jisl, fyzioterapeut a odborný ředitel centra HEALTHY-LIFE s.r.o.


Vždy je třeba zohlednit somatotyp jedince, jeho nastavení vůči kolektivním nebo individuálním sportům, věk, zdravotní stav a aktuální kondici. Odborník vám může pomoci s výběrem. Může vám doporučit vhodnou aktivitu a jak často a intenzivně se jí věnovat. Může také poskytnout vhodnou zpětnou vazbu v jejím průběhu.

Jak si při sportu neublížíte?

První zásada je mít dostatek informací o sportovní činnosti. Zjistěte si i její rizika. Dále se nepouštějte do sportování při únavě či vyhrocených emočních situacích, ve špatných povětrnostních podmínkách, pod vlivem alkoholu či jiných látek snižujících pozornost a při jakýchkoliv jiných podmínkách, které mohou riziko zranění zvýšit. „Před sportem se dobře rozcvičte a v jeho průběhu věnujte pozornost provozu na sportovištích.


Eliminujte nešvary jako jsou telefonování, natáčení nebo focení v rizikových místech. Po ukončení sportovní činnosti aktivitu zakončete vhodnou regenerací. Ideálně regenerujte jinak než oblíbeným sezením u piva, jak bývá zvykem v českých zemích,“ poznamenává fyzioterapeut Richard Jisl.

To se týká i velice stoupající úrazovosti v posledních letech speciálně u cyklistiky. S nástupem elektrokol a podobných prostředků mají cyklisté pocit, že zvládnou snadno jakoukoliv vzdálenost a že jim jedno pivo neuškodí a naopak je občerství.

Tolerance únavy v závislosti na počasí, ujeté vzdálenosti a počtu občerstvení alkoholem nemusí být pokaždé stejná, což dokládají statistiky záchranářů a horské služby právě v letních měsících.

Obecně nejčastějšími zraněními z letního sportování jsou nejrůznější odřeniny, řezné rány, pohmožděniny a vykloubení horních a dolních končetin či podvrtnuté kotníky. Často dochází také ke zlomeninám či poraněním hlavy a otřesům mozku, kterým jde u cyklistiky a jiných sportů zamezit vhodným ochranným vybavením.

Nežeňte sportování do extrémů

Jakékoliv extrémy jsou nebezpečné, a proto se nevyplatí to se sportováním přehánět. U kolektivních sportů hrozí poranění sebe nebo protihráče, neboť při únavě se zhoršuje koordinace a odhad. Při individuálních sportech hrozí přetížení, jednostranné obtíže, poranění nebo dlouhodobá únava či nemoc. „Opět nejspolehlivějším a nejjednodušším ukazatelem je sledovat, jak se cítíme druhý, třetí den po sportování. Někdy nám může informace poskytnout i naše klidová tepová frekvence. Její dlouhodobější navýšení může znamenat zvýšenou únavu a indikovat nutnost lepší regenerace,“ doporučuje fyzioterapeut z centra HEALTHY-LIFE s.r.o.

Vždy myslete na pravidla bezpečného letního sportování:

  1. nesportovat při únavě, fyzickém či emočním vypětí,
  2. vyhnout se alkoholu a jiným látkám zhoršujícím pozornost,
  3. brát v úvahu počasí a povětrnostní podmínky,
  4. používat ochranné pomůcky (přilby, chrániče a podobně),
  5. nepřeceňovat své síly (např. při túrách a cyklovýletech),
  6. vhodně a dostatečně tělo regenerovat,
  7. věnovat sportovní aktivitě v jejím průběhu plnou pozornost,
  8. obtížnost přidávat postupně,
  9. sportovat spíše pro radost, ne za účelem výkonu.

Sportu se určitě nebojte, přestože výčet možných zranění může působit děsivě. Jak již bylo řečeno, dobije vás energií a posílí vás. Kromě toho také přispívá k dobrému trávení a kvalitnímu spánku. Pokud na pohyb nejste zvyklí, budete potřebovat trochu odhodlání, ale určitě to bude stát za to.


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 4fd12445d220d64312d2de6883fe5d4a96c5e923
Obrázek: cf114ce8520b17167927f96d9fd8c1e10a1818f4
Obrázek: f4169761635dfced4025cd359e2c85fed4659982
Obrázek: 6d6069bf430b68deafdbe0dcec16ac96d780540f
Obrázek: b2d05bf37702963f397c7203a604563227671dd1