Jak si užít Vánoce, když jste single?

Jak se cítíte kolem Vánoc? Těšíte se nebo se děsíte potenciálně nepříjemných situací, které o Vánocích často nastávají? Prosincové období může být pro nás nezadané velmi těžkým obdobím. I četné studie ukazují, že toto roční období zvyšuje pocit osamělosti. Podobně očekávání a tlak na některé znamenají, že toto je jedna sezóna, které bychom se raději vyhnuli obloukem. Ale věřte mi, že to nemusí tak být!

Obrázek: single vánoce
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Zatímco naši přátelé spřádají plány, jak navštívit nejrůznější prosincové akce nebo strávit co nejvíce času se svým partnerem, můžeme být o to více v pokušení cítit se opuštěni a zapomenuti. Místo toho, abychom se utápěli v sebelítosti, je nejlepší čas užít si všechnu tu zábavu na světě a užít si svou vlastní společnost.

 

1. Zaměřte se na rodinu

Možná se vám zatím nepodařilo založit vlastní rodinu, ale nyní je ten správný čas, zaměřit se na ty které již máte. Zavolejte příbuzným, se kterými jste nějakou dobu nemluvili a naplánujte si s nimi setkání. Věřte, že budete rádi, že jste tento krok udělali. Uspořádat rodinou sešlost nebo výlet není vůbec špatný nápad, protože díky tomu spolu strávíte kvalitní čas a uvědomíte si, že nejste až tak moc sami.

 

2. Udělejte si čas na plánování vánočních dárků

Tato sezóna je další příležitostí, jak ocenit důležité lidi ve vašem životě a ty, díky kterým byl váš rok úspěšnější a veselejší. Můžete to udělat tak, že si uděláte čas na plánování a vymýšlení dárku pro ně. Dárky nemusí být příliš drahé, ale měly by ukázat obdarovanému, že si ho vážíte a že je nedílnou součástí vašeho života.
 

 

3. Uspořádejte večírek

Nejlepší lék na osamělost je být s lidmi. Nemusíte vyloženě navštěvovat všechny ty koncerty, abyste byli mezi nimi, stačí když k sobě domů pozvete své přátelé, které jste několik měsíců neviděli. To vám zaručí, že se budete skvěle bavit a strávíte se svými blízkými kvalitní čas, kdy se rozhodně nebudete cítit sami.

 

Obrázek: Vánoce pro nezadané
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


4. Dopřejte si nějaké vánoční dobroty

Není třeba ignorovat všechny ty lahodné vánoční dobroty v obchodě, jen proto, že nemáte partnera, se kterým byste se o ně podělili. Proto si dopřejte to, co Vám chutná a k Vánocům zkrátka patří.


5. Udělejte pro sebe nebo někoho jiného něco hezkého

Někdy jsou Vánoce prostě na nic, ale ne kvůli tomu, co říkají nebo dělají ostatní lidé, ale kvůli naší tendenci přemýšlet a být negativní. A proto tyto Vánoce udělejte něco hezkého – ať už pro sebe nebo pro někoho jiného. 

Zda najdete několik nápadů:

  • Udělejte si wellness den.
  • Investujte do kurzu či školení o kterém už dlouho přemýšlíte.
  • Kupte si věc, po které už dlouhou dobu toužíte.
  • Kupte někomu nečekaný vánoční dárek.
  • Staňte se dobrovolníkem – mnoho neziskových organizací během svátků pořádají akce.
  • Přispějte na dobrou věc, která je vašemu srdci blízká – ať se jedná o příspěvek na útulky nebo příspěvek pro hendikepované, dětské domovy či seniory.


6. Buďte vděční

Tento rok možná nevyšel tak, jak byste si přáli. To vám ale nebrání být vděční, protože následující rok pro vás může přinést spoustu překvapení. Pamatujte, že vděčné srdce je veselé srdce a važte si všeho, co vás letos potkalo a toho, co již máte.

 

V každém ročním období může být radost! Bez ohledu na to, v jakém životním období se nacházíte, snažte se být pozitivní, milý k druhým a hledejte radost v maličkostech.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 8c5d7a18f764d0b31f06d483ca6bcc878e2da2de
Obrázek: 4e7c698b70f05f1585f9b14bea8ab8f638d65293
Obrázek: 42a07165f3dcf4f5f99427406dc5d2b3ca344cc1
Obrázek: c31a72c2a64c1420410968e94820f814601fe7fa
Obrázek: 4cde08b358ac13cf3d8c783665b87e3e14c03f92