Gleidshop
Eshop

Zdravotní rizika margarinů a ztužených tuků

Už po léta se horlivě diskutuje, zda užívat margariny či nikoli. Podívejme se tedy na to, jak to s nimi je a zda je opodstatněné upozorňování na jejich možná rizika. V článku se též dočtete, co jsou to transmastné kyseliny a jaký je jejich dopad na naše zdraví.

pixabay.com

 

O margarinech můžete nalézt zcela protichůdné informace. Různé propagační materiály je vychvalují a tvrdí, jakže jsou zdravé. Vůči těmto tvrzením ovšem mají mnozí značné výhrady. A to nejen jednotlivci, ale i velké organizace, jako je např. německý Foodwatch, který vedl rozsáhlé kampaně proti nepravdivým tvrzením, jež uváděli někteří výrobci margarinů.

 

Co se nelíbí odpůrcům margarinů? Vždyť jsou vyráběny z rostlinných tuků. Ale zde je již první háček – z etikety se většinou nedovíme, z jakých surovin pochází. Lze očekávat, že to budou ty nejlevnější, které lze sehnat, a tudíž budou zřejmě i nevalné kvality – mohou být třeba z GMO surovin apod. Z nich vyráběné oleje se pomocí emulgátorů smísí s vodou (žertuje se, že v margarinech je nejdražší voda) a dalšími chemickými přísadami.

 

Při výrobě margarinů, tj. ztužování kapalných olejů a tuků, se kromě toho leckdy užívají nepatřičné technologické postupy, při nichž dochází ke změnám struktury – např. vznikají tzv. trans izomery tuků. Protože v přirozených zdrojích převažují tzv. cis izomery, jsou uměle pozměněné tuky jen těžko stravitelné (Pozn.: izomery jsou látky stejného chemického vzorce ale odlišné struktury, podrobnější vysvětlení je v knize Tajemství krve II.

 

Někteří badatelé tvrdí, že v margarinech přítomné trans tuky blokují enzymy, účastné při metabolismu (tj. zpracování) tuků v našem organismu.

 

Následkem toho buňky jednak nedostávají plnohodnotnou výživu a kromě toho se v nich hromadí toxické látky. Nepřirozené tuky, jež se dostanou do buněk, totiž zabraňují přenosu látek přes buněčnou stěnu.

Tím způsobují našemu organismu nezanedbatelné škody. Uvádí se, že z toho mohou vyplynout až patologické stavy, vedoucí ke vzniku onemocnění jako jsou ateroskleróza, ischemická choroba srdeční a další moderní „metly“. Na nárůst těchto onemocnění v posledních desetiletích má mimo dalších škodlivých faktorů vliv i značné rozšíření margarinů. Ty se sice v omezené míře užívaly již dříve, ale převážně jako náhrada nedostatkového másla v dobách válečných. Původně byly margariny určeny právě pro vojáky.

 

Teprve po druhé světové válce došlo k jejich masovému rozšíření, a to hlavně následkem rozsáhlých reklamních kampaní. Při nich se zdůrazňovalo, že rostlinné tuky neobsahují cholesterol, který byl označen za hlavního viníka srdečně cévních onemocnění. Margariny tedy měly hypoteticky snižovat jeho přísun.

 

Téměř tragikomické je, že oficiální lékařské studie naopak potvrdily, že konzumace margarinů způsobuje vzestup hladiny cholesterolu v krvi!

 

Jak je to možné? Převážná část cholesterolu se vytváří z mastných kyselin v játrech i dalších tkáních. Pokud rušivě zasáhneme do těchto procesů (např. trans tuky), zvýší se nepřirozeně i jeho syntéza. Proto byl dokonce u některých pacientů, jež po léta konzumovali výhradně jen margariny a jiné rostlinné tuky, přičemž posléze začali kromě kvalitních olejů užívat i máslo a živočišné tuky, laboratorními vyšetřeními zjištěn výrazný pokles cévy zanášejícího cholesterolu!  

 

Nechme se proto nachytat moderními výmysly, mezi něž patří i umělé margariny.

 

Bezpečnější je orientovat se na generacemi ozkoušené tuky - v prvé řadě na tradiční máslo. Pokud chceme snížit příjem tuků, vyplatí se nechat ho chvíli při teplotě místnosti, aby změklo, a poté si můžeme namazat slabší vrstvu. Samozřejmě je prospěšné užívat pravidelně i kvalitní panenské (tj. za studena lisované) oleje, jež mimo jiné nepostradatelné látky obsahují též často doporučované omega-3, omega-6 a další esenciální mastné kyseliny. Prospějeme tím nejen celkově svému zdraví, ale výrazně tím snížíme i rizika srdečně cévních chorob!

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Vít Syrový

inženýr chemie

Pan Syrový vystudoval chemii, pracoval ve Výzkumném potravinářském ústavu na oddělení výživových a aditivních látek. Postupem času přicházel na to, jaké látky se běžně používají (v potravinářství, kosmetice) zvláště ty, které mají negativní vliv na člověka. Začal se postupně od chemie odprošťovat a dávat se spíše přírodní cestou. O chemických látkách a jejich dopadech se můžete dočíst v jeho článcích nebo v mnoha publikacích, které vydal.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Tuhle ayurvédskou techniku si zamilujete! Nejen že udrží zdravou a krásnou vaší ústní dutinu, ale detoxikuje celý organismus. Oil pulling je stará technika, kterou objevuje čím dál tím více lidí, a pějí na ní ódy. Zkuste to i vy a vyzkoušejte si účinky této jednoduché metody na vlastní kůži.
3.7.2018
Hodnocení:

S létem přichází teplejší počasí a s tím zase menší chuť se hýbat a sportovat. Pro ty, kteří to ale myslí s lepší postavou a lepším životním stylem vážně, by ani toto období nemělo být obdobím bez cvičení. Jak to ale dělat, když se potíte už jen při pomyšlení na nějakou fyzickou aktivitu?

27.6.2016
Hodnocení:
Nemáte čas chodit do posilovny, nebo se vám prostě jen nelíbí to prostředí, ale přesto chcete cvičit a formovat svojí postavu? Zkuste tatabu - každodenní cvičení, které vám zabere pár minut a s tělem dělá zázraky.
11.7.2018
Hodnocení:

Závěr roku je pokaždé stejný... kdo vzdal boj se svými pneumatikami už v květnu, protože to do dovolené stejně nestihne, ten je docela v klidu. Nic se pro něj o Vánocích a před nimi nemění, bez výčitek může hodovat jak pán dál – nicméně, ústa se radují, boky žalují a zdraví pláče. Těm z nás, kteří to vydrželi i po dovolené, nastává období neustálé nejistoty. „Má to cenu? Nemá to cenu? Tak jen na štědrý večer... tak jen přes svátky? Tak si nedám řízek! Tak si odlehčím salát? No kašlu na to, je to jen jednou za rok... ale nebudu jíst cukrový, dyť je to samej cukr! No tak jen vanilkový rohlíčky, ale jiný druhy ne! No, když babička mi dala i linecký, přece to nevyhodím a nikdo jinej to u nás nejí!“ No prostě stresík... člověk by chtěl na jednu stranu vypadat jako fitnessky z instagramu, ale na druhou stranu... ten salát... a myslím ten bramborový!

20.12.2018
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Stáhněte si nás do telefonu

Stažení aplikace

Náš Facebook

Náš Instagram

Instagram