Gleidshop
Eshop

Bylinky, které vám doma nesmí chybět

Do kuchyně, na mastičky i čaje - byliny, neboli léčivé rostliny se využívají v kuchyni i k domácímu léčení od nepaměti. Pojďme si přiblížit některé z nich, které by vám doma jisto-jistě neměly chybět.

pixabay.com

 

Většinu bylinek můžeme pěstovat doma v květináči po celý rok. V kuchyni jistě oceníte truhlík s čerstvou bazalkou, petrželkou, libečkem, koriandrem či pažitkou. Tyto bylinky vyniknou nejlépe čerstvé, a proto je výhodou mít je doma stále po ruce. Vyberte jim krásně slunné místo u vás doma. Další druhy bylinek hojně využívané v kuchyni je lepší mít nasušené, protože až sušené vyniknou svojí chutí i vůní. Je jimi například tymián, saturejka, oregano či majoránka. Pro nápoje studené i teplé by vám doma neměla chybět čerstvá máta a meduňka. Pojďme si společně přiblížit některé druhy bylinek a proniknout do tajů jejich kouzelných účinků. 

 

Petržel - na ozdobu i na nemoc

Petrželka je bylinka, která patří na váš stůl. Používáme hned dva druhy - kudrnku, která je tvrdší, aby nevadla, není tolik aromatická a používá se většinou ke zdobení pokrmů. Ozdobte s ní mísu se salátem a nasekanou ji nasypte do polévky. Ten druhý druh - petrželka hladká naopak vyniká svojí výraznou chutí i vůní. V zimním období oceníte, že obsahuje hodně vitaminu C, čímž přispívá k posílení imunity. Dále obsahuje mnoho minerálů jako vápník, hořčík, draslík či železo. A především působí detoxikačně, což z ní dělá opravdovou superpotravinu. Čistí krev, působí močopudně, podporuje funkci ledvin a obsahuje kyselinu listovou, důležitou pro těhotné ženy. Výhodou je, že v kuchyni můžete použít nejen voňavou nať, ale i její kořen. Je vysoce aromatický a v české kuchyni má hojné využití.

 

gleid, petržel, bylinky, jídlo

 

Libeček - přírodní deodorant

Libeček lékařský využijete úplně celý. Výborně dochutí jak polévky, tak omáčky, dodá jim potřebný šmak. Vyléčíte s ním revma, nechutenství, plynatost i dnu. Podporuje produkování žaludečních šťáv a tím celé zažívání, žlučník i slinivku. Pokud jej přidáte do koupele, budete se méně potit. Doporučuje se i přidat pár lístků do bot - pohltí nevábný odér

 

Tymián - antibiotikum z přírody

Tento aromatický keřík se hojně využívá především ve středomořské kuchyni. Výborně s ním ovoníte masa, ryby i zeleninu. Snítky sušeného tymiánu přidávejte do pokrmů ze začátku vaření, stihne se tak krásně rozvonět. Svůj věhlas tymián získal především jako přírodní antibiotikum na horní cesty dýchací. Zbavuje tělo plísní a parazitů a má desinfekční a antiseptické účinky. Jeho aroma uklidňuje - zkuste si dát pár větviček do polštáře - bude se vám lépe usínat. 

 

tymián, jídlo, gleid

 

Koriandr - afrodiziakum z květináče

Koriandr doporučuji pěstovat doma přímo v květináči, kde vám dlouho vydrží, protože je nenáročný na pěstování. Kupovaný vám vydrží v lednici sotva pár dní a shání se těžko, nejlépe v asijských potravinách. Na parapetu v kuchyni vám udělá spoustu parády a budete ho mít vždy po ruce. To se hodí, protože hrst čerstvého nasekaného koriandru obohatí spoustu vašich pokrmů. Je výborný do salátu, do polévky, k posypání různých zeleninových směsí a nebo k snídani na vajíčka pro vašeho milého - nešetřete s ním, je to přírodní afrodiziakum! Kromě těchto má účinky proti nadýmání a je výborný na trávení. Použít můžete jak nať, tak semena, která se využívají na nakládání zeleniny, ale výborně oživí i salát.

 

Bazalka - trocha sluníčka z květináče na talíř

Tato bylina je základ. Její chuť vynikne právě pokud máte čerstvou nať. Hojně se využívá především v italské kuchyni, na pastě by neměla chybět, výborně s ní dochutíte salát. Snad nejlepší z nich je salát Caprese, kde se bazalka mísí s chutí buvolí mozzarelly, rajčat a čerstvého olivového oleje. Ten nejlepší uděláte pouze, pokud máte všechny tyto suroviny čerstvé a kvalitní. Čerstvá bazalka na talíř opravdu přenese trochu italského sluníčka, jeden z jejích účinků totiž je, že navozuje dobrou náladu a uklidňuje nervy. Krom toho podporuje tvořivost žaludečních šťáv a působí blahodárně na trávení. Bazalku nepřelévejte, měla by mít dobrý odtok, aby kořeny nezahnívaly, doporučuji zalévat pouze zespoda do talířku. Dopřejte ji stejně jako ona vám dostatek slunce a to nejen na duši.

 

bazalka, jídlo, gleid

 

Meduňka - aby se lépe spalo

Čaj z čerstvé meduňky vás zažene do postele, má totiž silné uklidňující účinky, které pomáhají dobrému spánku, uvolňuje napětí ze stresu a uklidňuje nervy. Zároveň pomáhá proti menstruačním bolestem, křečím v žaludku, uvolňuje zaražené větry a posiluje paměť. Lžičku meduňky zalijte ne vroucí vodou a pijte po 15 minutách až vychladne. Určitě doporučuji mít meduňku doma v květináči, seženete ji v květinářstvích, v supermarketech a můžete pěstovat i vlastní semena. Pozor meduňka ztrácí po vykvetení své účinky, sklízejte ji proto včas.

 

Udělejte si tu pravou pohodu

Správně zvolené koření může nejen pomoci naší tělesné schránce, ale umí pomoci i psychice. Vzpomeňte si jak příjemně umí zahřát svařák. "Zahřeje na těle i na duši" traduje se. A je to pravda! Kombinace hřebíčku, skořice a badyánu má nejen zahřívací účinky. Hřebíček uvolňuje nervové napětí, skořice má antibakteriální účinky, pomáhá při nachlazení a badyán má antivirové účinky. Když tohle hřejivé potěšení zakápnete citronem, žádná chřipka už vás letos nedostane.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Lucie Doležalová

jídlem ke zdraví :)

Lucie je milovnicí jídla. Velmi ráda cestuje společně s manželem v obytném autě. Cesta je cíl. Na cestách se nechává inspirovat různými kulturami nejen ve vztahu k jídlu. V jejích článcích naleznete tipy jak neplýtvat, jíst zdravě a z dosažitelných zdrojů.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

„Já na tu dietní stravu nemám peníze..." 
„Jakou dietní stravu?"
„No… tu zdravou."
„Jo tak. A ty chceš teď hubnout, jo?" 
„Jo. Ale zelenina je hrozně drahá..." 

To je konverzace ze života. Opravdu. Lidé nehubnou, protože by je to vyšlo příliš draze. Co mě děsí je fakt, že nad tím, co si dají na talíř, je donutí přemýšlet jejich váha a ne jejich zdraví. Potom se dostáváme k - Jsem tlustá. Chci zhubnout. Je to drahé. Nebudu hubnout. Ale kde je to zdraví? A kde je to zdraví za 10 let?

15.11.2019
Hodnocení:

Zadívej se na obrázek a vyber si kartu, která Tě nejvíce přitahuje. Přitom mysli na to, co Tě čeká ve výše uvedeném období (28.10. do 10.11.2019). Odpověď pak najdeš pod obrázkem.  

25.10.2019
Hodnocení:
Únor by se měl odvíjet ve znamení přívalu energie a vitality, díky kterým byste měli být více kreativní a něco nového tvořit. Jestliže budete smýšlet pozitivně, tak zaznamenáte samozřejmě i posun směrem kupředu. Každý krůček se počítá. Učte se sebelásce - myslete více sami na sebe a dělejte si na sebe pravidelně čas.
1.2.2018
Hodnocení:

Milí čtenáři, nezadržitelně se blíží období dovolených, proto jsem se rozhodla sepsat předpověď, která by vám měla napovědět, kam se na letní dovolenou vydat a taky co vás v životě čeká. Tato předpověď platí pro letošní červen až srpen.

31.5.2019
Hodnocení: