Gleidshop
Eshop

Pozor, výrobci maskují glutamát pod jinými názvy!

To, že je glutamát nezdravý už víme dávno. Trávíte v obchodech více času hledáním výrobků bez něj? Jste si jistí, že jste ho opravdu nekoupili? Čtěte a už se nenechte napálit.

pixabay.com

 

Koupili jste si v obchodě něco dobrého na zub a máte dobrý pocit, protože příprava nezabere mnoho času a navíc na obale jste výrobcem ujištěni, že je bez přidaného glutamátu?

Mám pro vás špatnou zprávu, důvod k radosti je více než malý, či spíše žádný, protože glutamát se ve vaší dobrůtce skrývá pod jiným názvem.

 

Marketingový tah 

Možností, jak glutamát „zamaskovat“ je celkem dost. Zde jsou ty nejběžnější – bílkovinný hydrolyzát, kvasnicový extrakt, kvasnicový výtažek, rostlinný bílkovinný hydrolyzát, sojový hydrolyzát, výtažek droždí. Výrazů, které ukazují na fakt, že ve výrobku je glutamát je minimálně deset.

Výrobce se tímto marketingovým tahem chrání před uvedením pravdy, tedy glutamát sodný, glutamát, nebo jednoduše E621, jelikož lidé si na tyto výrobky začali dávat pozor. Využívá tak neznalosti nejširší veřejnosti k tomu, aby výrobek byl stále prodejný.

 

Není glutamát jako glutamát!

Někteří můžou namítnout, že kyselina L-glutamová je přirozenou součástí našeho těla, dokonce je pro jeho správný chod nezbytná. A mají pravdu.

Jaký je tedy rozdíl mezi kyselinou L-glutamovou a její solí, glutamátem sodným?

Kyselina L-glutamová je neesenciální aminokyselina, vyskytuje se vázaná v bílkovinách, v těle ji najdeme například ve svalech, játrech nebo v mozku. Hraje důležitou roli při metabolismu tuků a má na starosti odpadové hospodářství našeho těla.

V potravinářství se označuje jako E620 a je dobré vědět, že se zcela přirozeně vyskytuje i v čerstvých potravinách jsou to například,: rajčata, houby, hrášek, kukuřice. Čerstvou potravinou, která obsahuje největší množství je sýr parmezán.

Glutaman sodný, glutaman, glutasol či wei-su je sodná sůl kyseliny L-glutamové. Je to bílý prášek bez vůně, zato vyniká masovou chutí. Jeho označení na potravinách je E621. Poprvé byl objeven jako zvýrazňovač chuti v Japonsku v mořské řase a označuje se vedle sladkosti, kyselosti, hořkosti a slanosti jako pátá chuť – umami (delikátní). První potravinou s chutí umami, kterou člověk ochutná je mateřské mléko.

 

Pozor na migrény!

Nebezpečnost glutamátu na zdravý lidský organismus jako jsou závratě, nevolnost, migréna, bušení srdce apod. se nepodařilo plně prokázat. Negativní vliv má na lidi, kteří trpí na časté migrény, jsou alergici apod. Znepokojující je ovšem fakt, že potlačuje pocit sytosti a tím způsobuje přejídání.

Lidský organismus dokáže metabolizovat glutamát z čerstvé stravy i ze stravy, do které je uměle dodán. Vzhledem k tomuto faktu nebyla SZO stanovena horní hranice denní dávky příjmu v potravě.

 

Jaký je tedy závěr?

Je velmi vhodné sledovat složení konzumovaných potravin a tím zajistit, že se do těla často a ve vysoké dávce (120mg/kg hmotnosti člověka) nedostane E 621. Nezapomeňte také na fakt, že denně zkonzumujete velké množství potravin a dávky glutamátu v nich obsažené se sčítají.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ing. Ivana Pólová (Tobiášová)

inženýr chemie

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Ložnice není vůbec obyčejné místo. Je to prostor, který neslouží pouze ke spánku, ale jsme v něm skutečně sami sebou. Tady odpočíváme, regenerujeme své síly po náročném dni, ale také rozvíjíme své intimní vztahy. Trávíme v ní až třetinu svého života, a proto bychom zařizování ložnice měli věnovat dostatek času a pozornosti. Jak tedy správně postupovat, pokud chceme mít harmonickou ložnici podle zásad Feng Shui?
15.11.2017
Hodnocení:
Kvalitně zařízená kuchyň podle Feng Shui nám přináší nejen kulinářský zážitek, ale také pevné zdraví a finanční hojnost. A proto rozhodně stojí za to, tuto metodu vyzkoušet v praxi!
27.11.2017
Hodnocení:

Včera jsem četla na internetu něco strašnýho. Ačkoli nejsem kritik, a ani většinou nemám potřebu reagovat na informace, které létají světem internetem, jsou věci, které mě nenechají chladnou. A včera se to stalo. Čtu nadpis “Pozor na vejce! Stačí tři týdně a už škodíte srdci, varují vědci!“. Vědci? Tři vejce TÝDNĚ? A pak to pokračovalo slovy, že každé další vajíčko denně zvyšuje pravděpodobnost srdečních problémů a riziko předčasné smrti. Předčasné smrti? A to myslí kinder vajíčko, vejce napuštěné kyselinou nebo co je to za vejce, že mluví o smrti? Pravdou je, že autor článku neuvedl na pravou míru, o jaké vajíčko přesně jde. Pokud se jedná o jakékoli jiné vejce, než vejce obecné, omlouvám se předem. Nicméně, ono se asi nejedná. Je potřeba takové zprávy číst, abychom měli prostor je pak zase vyvracet. Tak si to pojďme vyvrátit, než začnete snídat místo třech vajec - tři rohlíky s taveňákem.

11.4.2019
Hodnocení:

V tomto článku se zaměříme na praktické rady a připomeneme si některé přirozené prostředky, jež mohou být účinnými pomocníky jak v preventivní péči o duševní zdraví, tak i v případech rozvinutých psychických chorob.

2.1.2020
Hodnocení: