Gleidshop
Eshop

Biopotraviny, strašák nebo stéblo naděje?

Biopotraviny jsou dnes velmi diskutovaným tématem. Každý zřejmě ví, že jde o varianty klasických potravin, které by měly být kvalitnější, a jsou zpravidla dražší.
pixabay.com

 

Co dělá biopotravinu biopotravinou?

Společným jmenovatelem všech biopotravin je ekologické zemědělství. Jde o systém hospodaření, který se opírá o několik pevných pravidel. Těmi nejdůležitějšími jsou šetrné zacházení se zvířaty a s půdou. Zajímavé je, že po prostudování pravidel ekologického zemědělství musí být každému jasné, že dodržování těchto pravidel jde ruku v ruce s vysokou kvalitou potravin a jejich nulovou rizikovostí pro lidské zdraví. Ukázková situace je dle mého například umožnit zvířeti po porodu trávit čas s mládětem. To se může jevit jako jasná věc, ovšem v konvenčním zemědělství to tak není, proč? Čím dřív matka na dítě zapomene, tím dříve se vrátí do systému a své dítě přestane hledat. To je pro každé stvoření velký stres, který se zákonitě promítá do kvality mléka.

 

Potraviny z konvenčního zemědělství jsou přece mnohem hezčí!

To je v drtivé většině případů pravda. Názornou ukázkou je mrkev či brambory a celkově ovoce a zelenina. Proč? Řekli byste, že je normální, aby všechna jablka byla stejně velká? Aby jim ani v době snížené vlahy a na přímém slunci nepraskla slupka? Aby mrkev, která roste v ŽIVÉ půdě, neměla ani jeden škrábanec a byla zářivě oranžová? Každý, kdo někdy zahradničil, ví, že toto prostě není možné. Přestavte si, kolik plodin je vyhozených jen proto, že nejsou dokonalé, kolik chemikálii a někdy až bláznivých systému je použito, jen aby plodiny vypadaly lákavě. Bioprodukty se estetikou až tak nezabývají, jde přece hlavně o kvalitu, chuť a nezávadnost.

 

Málokdo ví:

1) Procesu kontroly a certifikace nepodléhá jen výrobce biopotraviny, ale i dopravce, osoba zodpovědná za balení produktů a za jeho prodej, včetně skladování. Pokud dojde k chybě, například se zjistí, že potravina obsahuje antibiotika, kontrolován je každý subjekt.

2) Odpor českého zákazníka k biopotravinám je hvězdným fenoménem Evropy a to navzdory vysoké kvalitě našich biovýrobků.

3) Naše pravidla pro kontrolu biopotravin jsou natolik přísná, že se k nám jezdí školit komisaři ze severských zemí, Německa i Rakouska.

 

Kde se bere skepse a nenávist aneb musí být biopotravina dražší?

Základním problémem, na němž stojí skepse zákazníků, je cena. Proč je tomu tak? Jde o jednoduchou matematiku. Kuře z konvenčního chovu, kromě toho, že nikdy neuvidí denní světlo, nebo neucítí čerstvý vzduch, žije před porážkou pouze, plus mínus 28 dní. Na druhou stranu kuře z ekologického chovu žije třikrát déle, potřebuje tedy třikrát více krmení (nemluvě o kvalitě), více světla, tepla a podobně. Jedna biopotravina si ovšem na trhu vydobyla své místo. Jde o biomléko, na kterém je pěkně vidět, že pokud je odbyt, dochází postupně i k snižování ceny. Dnes je biomléko zastoupeno snad v každém supermarketu.

 

Jeden vtípek za vše..

Klasickou otázkou, kterou jistě někdy zmínil každý skeptik je: „Víte jaký je rozdíl mezi jablkem z konvenčního zemědělství a biojablkem? Biojablko se stříká v noci!“

Opravdu vtipné je ovšem to, že postřiky jsou vodné roztoky chemikálií, jež se pod UV zářením rozkládají. Jak geniální je tedy myšlenka aplikovat je v noci, za nízké teploty a bez UV záření.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Helena Dvořáčková

ekologie

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Už jste zkusili gemoterapii? Pokud ne, přečtěte si návod, jaký kámen si vybrat, aby vám dobře sloužil. Nejprve ale něco málo k definici, co je to vlastně gemoterapie. Jedná se o léčbu drahými kameny. Principem je, že částečky hmoty minerálů prostupují skrze pokožku do lidského těla a mohou ho tím i ovlivňovat. O účincích na naše zdraví není pochyb. Dokonce již v sedmdesátých letech 20. století doporučila Světová zdravotnická organizace (WHO) studium a využívání starých tradičních technik jako je využití kamenů k léčbě a terapii.

14.2.2020
Hodnocení:

Víte, že podle studie Columbijské univerzity je sedavý způsob života váš zabiják? Lidé, kteří sedí v kuse méně jak 30 minut, mají nižší riziko úmrtí než ti, co pracují v sedě i několik hodin. Podle studií existuje přímá souvislost mezi sedavým zaměstnáním a předčasným úmrtím. Podle lékařů má sezení na židli negativní vliv na: spalování tuků, snižuje se hustota kostní tkáně, zužuje se průměr cév a naopak se zvyšuje krevní tlak, zvyšuje se hladina cholesterolu v krvi, zvyšuje se riziko rakoviny prsu a tlustého střeva, nefunguje správně lymfatický oběh. Dostatečný výčet negativ proto, abyste zařadili pár cviků i do své kanceláře.

11.2.2019
Hodnocení:
Pro lidi, kteří se nepohybují v lékařském prostředí, může být pojem genderová (sex-specific) medicína něčím, o čem v životě neslyšeli. Není ani divu. Letos to bude teprve 10 let, kdy Světová zdravotnická organizace vydala oficiální pokyny, které vyzývají veškerý zdravotnický personál k respektování rozdílů v projevech nemocí a jejich léčbě u mužů a žen a k zajištění spravedlivé péče pro obě pohlaví.
18.6.2018
Hodnocení:
Přestože recyklace odpadů je zjevně smysluplná, tak v důsledku jejich nesmírné nadprodukce v současném moderním světě jich není možné zpracovat tolik, abychom jimi nezamořovali Zemi. Mimo jedovatých chemikálií ji nejvíce znečišťují umělé hmoty. V článku se zaměříme na aktuální situaci zacházení s plasty a na to, proč je nezbytné omezit jejich užívání.
21.8.2018
Hodnocení: