Gleidshop
Eshop

Podzim pohledem tradiční čínské medicíny

Jak se v podzimním období chovat a jak se správně stravovat, abychom si zachovali pevné zdraví a vyhnuli se nemocem?

pixabay.com

 

Podzim je obdobím, kdy se nejen příroda, ale i naše tělo začne připravovat na zimu. Vše kolem nás se postupně zklidňuje a zpomaluje, aby se mohla shromáždit energie a zásoby před nadcházejícími teplotami pod nulou. Proto by měl i člověk přizpůsobit své aktivity podzimnímu klimatu a energii vydávat s rozmyslem.

Neznamená to, že bychom se měli vyhýbat všem sportům a cvičení, ale je třeba volit přirozené formy pohybu a v přiměřené míře. Dobré je také dbát na dostatek spánku a uléhat do postele už před 22. hodinou. Tělo tak získá dost času na regeneraci i uložení energie do zásob.

Na podzim vládne z pěti elementů tradiční čínské medicíny (dřevo, oheň, země, kov a voda) kov a vrcholí činnost plic a tlustého střeva. Proto je dobré o tyto orgány pečovat ve zvýšené míře.

Plíce nemají rády sucho, nesvědčí jim přetopené prostředí panelových domů ani cigaretový kouř. V tomto období jsou náchylnější k onemocnění stejně jako nos a nosní dutiny. Právě proto ve svém okolí nyní potkáváme řadu smrkajících a kašlajících osob. S plícemi a tedy i podzimem podle TČM souvisí také kůže. Lidé trpící na ekzematická onemocnění mohou v období podzimu pozorovat zhoršení v různé míře. Emocí kovu je smutek, žal. Není proto náhodou, že lidé mívají větší sklon k melancholii, pesimismu a depresím.

Abychom úspěšně předešli všem podzimním neduhům, udrželi si svěží mysl a vyhnuli se nemocem, je třeba přizpůsobit i náš jídelníček chladnějšímu klimatu.

 

Čím tedy potěšit (nejen) svůj žaludek na podzim?

Element kovu a tedy i všechno, co s ním souvisí, preferují chuť mírně pikantní. To ale neznamená přemíru koření v každém našem jídle. Je důležité zase zvolit střídmost a využívat jemnější kořenící přísady jako je například zázvor, troška chilli, kari, česnek, paprika, zelený nebo černý pepř. Neměla by chybět ani majoránka, anýz, bazalka, kardamom, muškát, koriandr či kopr. Ostrému koření je dobré se vyhnout v případě, že trpíte vysokým krevním tlakem nebo patříte mezi „horkokrevné" typy lidí. Na podzim bychom do svého jídelníčku měli zařadit především kroupy, jáhly, pohanku, oves, ale také rýži a zvěřinu, která patří obecně mezi prohřívající potraviny. Konzumaci syrového ovoce a zeleniny bychom měli omezovat úměrně s poklesem teplot a jíst je především tepelně upravené.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

MUDr. Gabriela Počtová

tradiční čísnká medicína

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Už od nepaměti se všechny důležité věci řešily u jídelního stolu. Dnes jsme na to možná trochu zapomněli. Společné stolování v kombinaci s metodou Feng-Shui vnese do života soulad, stabilitu a zlepší mezilidské vztahy i v dnešní uspěchané době. Vyzkoušejte a výsledek uvidíte sami.

9.12.2017
Hodnocení:
"Náš vztah byl od začátku velmi romantický, ale postupně se změnil v peklo. Ale já mu vždy uvěřila, že za to nemůže... Nikdo z mých přátel nechápal, jak s ním po tom všem mohu ještě být - hádky, rány, nemocnice... Ale já pořád nějak vnitřně věřila, že mě tolik miluje. Nemohla jsem odejít..."
28.2.2018
Hodnocení:

Nastal květen, lásky čas, z vašeho šatníku ozývá se nemilý hlas: Kup si větší! Tohle letní oblečení už ti nebude! Co s tím? Vždy máte možnost volby, záleží jen na vás, jestli vystoupíte ze zóny pohodlí a začnete se sebou něco dělat. Půjdete utratit peníze za oblečení o číslo větší nebo za zdravější a lehčí potraviny, které vás společně s trochou pohybu vrátí zpět o jedno konfekční patro níž?

17.5.2019
Hodnocení:
Tuhle ayurvédskou techniku si zamilujete! Nejen že udrží zdravou a krásnou vaší ústní dutinu, ale detoxikuje celý organismus. Oil pulling je stará technika, kterou objevuje čím dál tím více lidí, a pějí na ní ódy. Zkuste to i vy a vyzkoušejte si účinky této jednoduché metody na vlastní kůži.
3.7.2018
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Stáhněte si nás do telefonu

Stažení aplikace

Náš Facebook

Náš Instagram

Instagram