Smích otvírá srdce všech lidí, je nejlepší lék

Být smíškem představuje životní výhru nejenom pro samotného člověka, ale i pro každého, který se s ním setká. Kromě dobré nálady, kterou rozsévá kolem sebe, má smích i dar uzdravovat.

Obrázek: 813e14f8f5e083aa58d91d08a91ba94ae82dc263
Zdroj: pixabay.com

Už ve starém Řecku nejslavnější lékař své doby, Hippokrates, ordinuje smích ve velkém. Lidé totiž dávno pochopili, že úsměv od ucha k uchu dokáže divy s rozpoložením člověka. A to ještě vůbec netušili, co se během něj odehrává v samotném organismu.
 

Část mozku zvaná hypothalamus každý den nedočkavě čeká na okamžik, kdy se vám zvednou rty do obloučku, rozdrnčí se vaše bránice a hlasivky ia celé tělo se začne ohýbat a třepat v záchvatu upřímného smíchu. Tehdy nastává jeho chvíle! Hrábne do své zásoby beta-endorfinů a vypustí je do oběhu. Jejich cesta vede přímo k vnitřní výstelce cév, kde aktivují buňky produkující oxid dusnatý. Ten nejenom že cévy roztahuje stejně, jako když intenzívně cvičíte, ale zároveň chrání vaše srdce a cévy před záněty, a dokonce brzdí ukládání tukových látek do zásob na horší časy.

Víte, že smích dokáže i otupit bolest v těle?

Léčba smíchem dostala i své jméno – gelototerapie. Když jsme v psychické krizi a zdá se nám, že nás naše trápení svazuje silou pevných obručí, je smích přímo zázračnou hůlkou, která je dokáže roztrhat na kousky. Ne nadarmo je sledování komedií a vtipných scének na předních místech v seznamech doporučení psycho koučů v boji proti špatné náladě. Nejzajímavější je, že endorfiny dokáží otupit také bolesti tělesné. Mají dokonce i sílu brzdit produkci stresových hormonů, které nás zaplavují už od ranního kuropění.

Lidoopi jsou jediní živočichové, kteří se smějí

Ač někteří živočichové na první pohled působí, že se usmívají, tak spontánní chechtání je výsadou pouze malé skupiny z nich. Naši nejbližší příbuzní, gorily a šimpanzi, dokáží rozesmát dokonce i lidi. Vědci předpokládají, že smích provází naše předky už dvě desítky miliónů let. Z evolučního hlediska je to jasný a prvoplánový způsob komunikace mezi jednotlivými členy společenství, který je navíc velice nakažlivý. Zkuste se na party, při oslavě nebo v sále plném lidí ani trošku neusmát, když kolem vás ostatní lidé padají s chechotem ze židlí. Tento fenomén sdíleného smíchu využila také jedna odnož jógy, která se pomocí cviků, her a očního kontaktu snaží vyvolat úsměv na rtu i tomu nejzarytějšímu pesimistovi.

Nikdo není tak chudý, aby nemohl darovat úsměv

Schválně si dejte tu práci a spočítejte během jednoho obyčejného dne, kolikrát se zasmějete. Pokud vám nestačí ani prsty na obou rukou, máte zaděláno na příjemně prožité chvíle, které smažou i případné nezdary a problémy dne. Jestliže se ale nemůžete upamatovat, kdy jste vlastně naposledy nemohli smíchem popadnout dech, měli byste ho začít cíleně vyhledávat. Díky technologiím i samotář může zažít plejádu chechtavých levelů, od trhání koutku úst až po neovladatelný záchvat, při kterém se zdá, že se smíchy přímo potrhá. 
 

Největší přidanou hodnotou smíchu je ale možnost ho sdílet s jinou osobou. To se jeho účinky ještě znásobí. Ve společnosti jiných lidí se smějeme až třicetkrát častěji, než když jsme sami. Smích podnítí pocit vzájemné sounáležitosti, zažene nudu, nakopne kreativitu, aktivuje paměť, vyplaví pocit radosti a je navíc úplně zadarmo! Dvacet sekund, po kterých trvá úsměvná reakce našeho těla na legrační impulz, by se tak mělo stát součástí každé naší bdělé hodiny. Třeba si náš mozek na záchvěvy smíchu tak zvykne, že nás jimi obdaří i ve snu. Kdo ví…


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: bb82023f05c29dca75588b6100cde2e5f351b1aa
Obrázek: 963e3c3dc54b9a0757cb2f00e3abe4014f1c271e
Obrázek: d9eb707e0c118a1012994f157ebe050abc85f149
Obrázek: 78138e5c46baedd1eeba12457d65bd498a07754c
Obrázek: ed21f001e522f8eb75c9559b6ceadc0ab9619481