Za všechno může progesteron, nejdůležitější hormon našeho těla

Seznamte se s progesteronem, velmi důležitým a pohlavně neutrálním hormonem (vyskytuje se u dětí, žen i mužů). Jeho hlavním úkolem je udržet nás zdravé, výkonné a emocionálně vyrovnané. Být zkrátka v duševní i tělesné kondici. Nemá to tedy jednoduché! U žen ho produkuje žluté tělísko ve vaječnících, u mužů se tvoří především ve varlatech. Pojďme se na tento zajímavý hormon podívat podrobněji.

Obrázek: b6d8604599be9ce9e5aad9430289cd70c9d8a156
Zdroj: pexels.com

Progesteron ovlivňuje ženy i muže

Ano, zajisté. On to totiž není ryze ženský hormon jak si hodně lidí myslí, třebaže se u žen vyskytuje ve větším množství. Nemá dokonce ani feminizující účinky, takže mužské tělo nezženšťuje. Naopak, mění se v androgeny, tedy „mužské“ hormony jako testosteron. U mužů je také důležitý například pro zdraví prostaty.
 

Prospěch přináší oběma pohlavím

Progesteron je nepostradatelný pro naší emocionální rovnováhu, vyrovnanost, zlepšuje koncentraci, výkonnost paměti, spánek a (co je důležité) regeneruje poškozenou hmotu mozku například po mozkové mrtvici. Protože progesteron posiluje cévy a udržuje jejich elasticitu, zabraňuje tím křečím, čímž nás chrání před infarktem. Je důležitý pro zdravé a výkonné srdce. Navíc zlepšuje průtok krve, a tím snižuje velmi výrazně vznik embolií či trombóz.


Aby toho nebylo málo, ještě umí podporovat růst kůže a nehtů, regulovat krevní tlak a normalizovat srážlivost krve. To je, myslím, dostatečný výčet pozitivních vlastností, abychom ho mohli považovat za malý zázrak.
 

Kolik hormonu se v našem těle v průběhu života nachází? 

Produkce progesteronu u žen ochabuje zhruba již od 35 roku věku! Proto vzniká nerovnováha mezi hormony estrogenem a progesteronem, začne dominovat estrogen a jeho důsledkem mohou vznikat cysty v prsou, na vaječnících, prodloužená menstruace, bolestivé napětí v prsou a známý PMS. S postupujícím věkem se přidávají další potíže jako jsou poruchy srdečního rytmu, problémy s močovým měchýřem, kolísání nálad, poruchy spánku, poruchy koncentrace i pozornosti. Tyto potíže se objevují u obou pohlaví.

Nedostatek progesteronu způsobuje u obou pohlaví poruchy funkce štítné žlázy, srdečního rytmu, poruchy paměti, migrény, depresivní nálady, zapomnětlivost, ztrátu libida, ztrátu výkonnosti, nedostatek energie, úbytek kostní hmoty, nárůst váhy, kolísání krevního tlaku... Není to radostná četba, že?

Myslím, že jsem uvedla dostatečný výčet negativních projevů nedostatku progesteronu, který jistě stojí za zvážení rozhodnutí začít se zabývat množstvím progesteronu v našem těle a případně ho doplňovat vhodnou formou. Nejlépe pomocí produktů na přírodní bázi, nikoliv chemickými produkty.
 

Co všechno dokáže přírodní progesteron:

  • chrání před cystami a změnami prsní tkáně,
  • pomáhá měnit tuk v energii,
  • podporuje odvádění vody z tkání,
  • napíná vazivo a zabraňuje žilním potížím,
  • je nejsilnějším přírodním antidepresivem,
  • normalizuje srážlivost krve,
  • regeneruje mozkovou tkáň,
  • podporuje tvorbu kostí,
  • normalizuje hladinu krevního cukru a tuků v metabolismu,
  • a v neposlední řadě pomáhá předcházet rakovině (zpomaluje estrogeny vyvolaný růst buňek, například na sliznici dělohy nebo v buňkách prsních žláz, tím tedy může pomoci přecházet těmto druhům rakoviny).

To jsou dle mého ty nejdůležitější funkce progesteronu. Vyhodnoťte si, jaký je stav tohoto hormonu ve vašem těle. Pokud máte některé z výše uvedených symptomů, zamyslete se nad způsobem, jak ho případně do těla opět dodat. Prostudujte si možnosti, a pokud vás tento článek přivede na cestu, kde najdete opět své ztracené zdraví, pak splnil svůj účel.


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: b0682fc1f2770fb450bd8f24187564cc645e6798
Obrázek: bfecaf2977f98f7de25a2ecf116c989297b73474
Obrázek: 297e15d2757a95d134bfd727f7dd253d237db218
Obrázek: 33db291c6b90caf767d1a894f374bd6ab78f9b8e
Obrázek: 700d08614d49f54b21565ef7cc3b65917d098fdb