Přirozeně proti rýmě a nachlazení (návštěva lékárny není třeba)

Každý z nás to má jinak, někdo začne pokašlávat a běží si do lékárny koupit nějaký chemický preparát, jiný se zamyslí a využije sílu přírody a mocných bylin. Pokud vám je příjemnější tato druhá cesta, je tento článek přímo pro vás. Najdete v něm hned několik rostlin, které mají na lidské tělo velmi blahodárné účinky.

Obrázek: 266cca9df7c4ed7a31d38b70dd9e969048e9f929
Zdroj: pixabay.com

Bylinky si můžete vypěstovat doma, nasbírat je na louce nebo si je pohodlně koupit v bylinkářství nebo zdravé výživě. I formy použití jsou různé - čaje, tinktury, sirupy nebo třeba i bylinné čípky.

Bylinky z květináče

Petržel nebo bazalka se za oknem v květináči nebo na balkoně pěstují snadno. Stejně tak si ale můžete zasadit tyhle 3 rostlinky a využívat jejich léčivých účinků.

Máta peprná

Při nachlazení vám díky obsaženému mentolu pořádně protáhne dutiny. Můžete si z ní uvařit čaj, doporučuji vypít ještě za tepla a řádně spařit, aby se uvolnily všechny potřebné látky. Při ucpaných dutinách lze použít k inhalaci. Málo kdo však ví, že máta je skvělý pomocník i při zažívacích potížích, například při nadýmání a plynatosti. 

 

Rýmovník 

Novodobý zázrak jménem rýmovník, který pomůže při nachlazení, a jak už napovídá název, hlavně při rýmě. Rýmovník má antiseptické účinky. Vyrobit si z něj můžete sirup, buď  RAW variantu za studena nebo i uvařit. Výborná je také mastička, při ucpaných dutinách namažete pod nos, rýma se vám krásně uvolní a zároveň si ošetříte odřený nos. Rostlinka je tak aromatická, že pokud si k ní jen přivoníte, rýma se vám spustí raz dva. Při bolesti v krku, lze lístek rozkousat, zaručeně se vám uleví.  

Aloe vera

Trápí-li vás lupénka, pásový opar nebo máte poraněnou kůži, určitě sáhněte pro gel z této rostliny, stačí postižené místo pravidelně potírat. Pokud máte aloe na okně, stačí ulomit kousek listu, ze kterého začne téct šťáva, a tu právě potřebujete. Šťávu nebo gel lze použít na odřeniny, popáleniny a jiná poranění kůže. Aloe lze použít zevně i vnitřně, především při vředových a zánětlivých onemocněních zažívacího ústrojí.  

Bylinky z louky

Pokud budete bylinky sbírat někde venku, dbejte především na místo sběhu a čistotu prostředí! Nasbírané části rostlin doma rozložte na bílý podklad, aby z nich vylezli všichni brouci a jiný hmyz. Z lučních bylin je dobré znát:

Jitrocel

Ten oceníte při kašli, lze z něj vyrobit výborný sirup, který je vhodný i pro děti. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomůže vám především při kašli a zánětu průdušek. Jitrocel pomáhá i při zánětu spojivek (vhodné jsou obklady z vychlazeného rozvaru), při léčbě lehkého průjmu, trávicí trakt zklidní vlažný čaj.

Heřmánek

Má všestranné účinky, například při zažívacích potížích, zároveň podporuje chuť k jídlu. Heřmánek působí jako anestetikum - je to dobrý pomocník při bolesti a působí dokonce na migrény. Mastičky z heřmánku vám spolehlivě pomůžou při ekzému nebo v zimě, když máte popraskanou kůži od mrazu.

Kontryhel obecný

Pokud vás trápí křečové žíly, tak tuto bylinku jistě oceníte! Pomáhá při žilní nedostatečnosti i při léčbě hemoroidů. Ve formě čaje tiší průjem. K zevnímu užití je dobrý díky svým hojivým účinkům.

Růže šípková

Kdo by neznal šípek. Je vhodný zejména jako prevence, díky vysokému obsahu vitamínu C. Šípek je pomocníkem i při zánětu močového měchýře, léčbě průjmu a při krvácení dásní jako výplach. Šípky se nedoporučuje vařit déle jak 5 minut, poté ztrácí své účinky!

Divizna

Uklidňuje při záchvatech kašle a bolesti v krku, kdy ji využijete především jako kloktadlo, uleví vám od bolesti.

Měsíček lékařský

Trápí vás na podzim kožní problémy? Sáhněte po měsíčkové mastičce. Má jak antiseptické tak i antivirové účinky. Urychlí léčbu odřenin, popálenin a popraskané kůže. Při hmyzím bodnutí má uklidňující účinky.

Byliny mají mocnou sílu, jen nezabírají do 20 minut jako paralen. Je třeba jim dát určitý čas. Dobré je zařadit rostliny, které vám jsou sympatické, do své kuchyně či lékárničky a používat je především jako prevenci, protože na tu jsou bylinky úplně nejlepší.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 6fff9796a085c8f72e31e48733ee40b83c010385
Obrázek: 3489342a020e7acd102c7bfcef51694364e40a7b
Obrázek: jak na zdravější Vánoce
Obrázek: fdd76cd13bddf19ef277c070185ac64cd73dd995
Obrázek: ae3b1140a97a0897c60eccba04ae64634a4dba2c