Gleidshop
Hlavní baner

Ájurvédské byliny a koření v našem životě

V životním stylu podle ájurvédy hraje velmi významnou roli používání bylin a koření. Ájurvédští lékaři je předepisují v souladu s tzv. osobní konstitucí, které se nazývá  PITTA, VÁTA a KAPHA. Na rozdíl od fytoterapie se podle ájurvédy nepoužívají byliny podle zdravotního problému, který konkrétně právě máte, ale právě podle konstitučních typů. Ovšem existují základní byliny, které lze využívat bez ohledu na konstituční typ.

pexels.com

 

Znáte neem a nimbu?

Jednou z nich je například neem nebo nimba – to jsou přírodní antibiotika. Výborně se hodí při viróze nebo nachlazení. Ale pozor, silně vysušují Vátu, ta jí může používat jen krátkodobě v řádu týdne, naopak Kapha jí může užívat delší dobu. Je tedy vhodné poradit se s odborníkem a zjistit jaký typ jste konkrétně vy.

 

Kde nakupovat byliny?

Obecně platí že byliny a koření si udrží svojí kvalitu přibližně jeden rok. Pokud se jedná o celé koření, které se před konzumací drtí, vlastnosti si ponechá přibližně dva roky. Pozor si dávejte při nakupování koření, ve velkých supermarketech. Obvykle jen těžce zjistíte, kdy bylo koření zabaleno, jak dlouho bylo ve skladu a odkud přesně je dodáváno do obchodu. Proto se doporučuje nakupovat v menších specializovaných obchodech, které koření dováží přímo ze zahraničí.

 

Jak zpracovávat byliny?

Čerstvé bylinky přidávejte do jídel až ke konci vaření nebo až na talíři před jídlem. Dlouhodobé vystavení bylinek teplu způsobuje ztrátu chuti a vůně. Sušené bylinky lze přidávat i v průběhu přípravy jídla –  už při vaření. Vhodnější je koření a byliny míchat do jídla, než je užívat samostatné v kapslích. Léčivé látky se totiž snadněji uvolní v jídle a přejdou lépe do našeho organizmu. Navíc přidáním koření do jídla zlepšíme jeho chuť. Nejdůležitější vliv mají byliny na trávící oheň agni. Vše co sníme a vypijeme přináší živiny nebo naopak vytváří odpadní látky. Pokud chceme náš trávící oheň podpořit, obvykle používáme tzv. agni čaj připravený ze zázvoru, kajenského pepře, citronu a skořice.

 

Jaké jsou nejdůležitější ájurvédské byliny?

První je Tripala – je to směs tří plodů bylin, harmonizuje naše dóši, reguluje zažívání, odstraňuje toxiny, regeneruje organizmus a užívá se před spaním v podobě čaje nebo jí lze používat ve formě koupelí.

Další neméně významnou bylinou je Nimba, kterou jsem již zmínila v úvodu. Má antiseptické, protizánětlivé účinky, zmírňuje horečky, podporuje hojení, pomáhá snižovat váhu a hladinu cukru v krvi. Uvolňuje napětí i stres, má ochlazující účinek.

Poslední bylinou, kterou si dnes představíme je zázvor, který je již notoricky znám i laikům. V Indii je považován za lék na všechny zdravotní problémy a nemoci. Čerstvý kořen je velmi silný antioxidant, který při pravidelném užívání zpomaluje stárnutí! Zároveň prohřívá, stimuluje krevní oběh, podporuje trávení a imunitu. Při nachlazení a kašli představuje zázvorový čaj s medem první pomoc. Jeho užívání je vhodné při bakteriálních a virových onemocněních. Pozor ale při vředových chorobách nebo žlučníkových kamenec! Zde není vhodný.

 

Toto jsou základní velmi užitečné přípravky využívané v ájurvédě pro zdraví. Příště se podíváme na další typy bylin a koření vhodných jako prevence různých onemocnění a zdravotních problémů. Do té doby můžete vyzkoušet některý z doporučených ájurvédských čajů.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Bc. Ilona Bartovská

jóga, cvičení, TČM

Ilona je pedagogický pracovník, práce s mládeží je jejím celoživotní posláním, které jí naplňuje a baví. Ve svém volném čase se věnuje různým sportovním aktivitám a také dobrovolnické činnosti – práci se seniory, které učí prstovou jógu a cvičení na židlích. K józe se vztahuje i její další mimopracovní aktivita – výuka tzv. Office jógy – zdravotní cvičení pro pracovníky v kancelářích. Má vystudovanou psychologii a pedagogiku a absolvovala také mnoho dalších kurzů ze sportovní a komunikační oblasti. Najdete u ní články plné odborných průzkumů, výzkumů, statistik, poznatků propojené do denní praxe, které vedou k vašemu seberozvoji.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Jaro už je téměř tady! Jak bychom měli přizpůsobit svůj jídelníček tomuto období? A co nám jarní energie přinese?
3.3.2018
Hodnocení:

Už od nepaměti se všechny důležité věci řešily u jídelního stolu. Dnes jsme na to možná trochu zapomněli. Společné stolování v kombinaci s metodou Feng-Shui vnese do života soulad, stabilitu a zlepší mezilidské vztahy i v dnešní uspěchané době. Vyzkoušejte a výsledek uvidíte sami.

9.12.2017
Hodnocení:

Zadívej se na tři karty ze sady Rady andělů na každý den od Doreen Virtue a mysli na to, co Tě čeká ve výše uvedeném období. Pak si vyber tu kartu, která Tě nejvíce osloví. Odpověď najdeš pod obrázkem.

4.5.2020
Hodnocení:

To, jak často organismus podlehne chřipce či nachlazení a jak dlouho mu trvá, než se uzdraví, záleží především na imunitním systému. Obranyschopnost lze podporovat dostatkem pohybu, vitaminy a spánkem, ale někdy ani to nestačí. Nápor choroboplodných zárodků je v místech s vysokou koncentrací lidí veliký, imunitní systém je navíc oslaben nejrůznějšími alergiemi a znečištěným životním prostředím. Pomoc lze najít opět v přírodě - mezi léčivými rostlinami. Ty nejúčinnější vám teď představím.

7.1.2019
Hodnocení: