Opustit dobré pro to lepší? Můžete i vy

Spokojit se s málem, cítit vděčnost alespoň za to něco, co máme, radovat se z maličkostí, které život přináší. To všechno je úplně oukej a snad by to tak i mělo být. Nepotřebujeme být nejdál a nejvýš, mít všechno nejlepší a mít všeho nejvíc. Vůbec ne. Pokud ale skutečně, opravdově a niterně toužíme v každodenním životě opustit něco dobrého pro to lepší, je to také v absolutním pořádku.

Obrázek: 4fd12445d220d64312d2de6883fe5d4a96c5e923
Zdroj: pixabay.com

Co vlastně znamená chtít to lepší? Je to přirozený vývoj osobnosti, vývoj člověka. Není to nic, za co bychom se měli omlouvat. A přesto se mnohdy bojíme si to lepší vzít nebo to alespoň chtít. Cítíme se nepatřičně. Je nám žinantní zatoužit po něčem lepším. Vedle druhých se cítíme, jako bychom se nad ně povyšovali. Často máme tendenci si myslet, že by nám mělo stačit to, co přeci jiným stačí.


Chceme-li ale pro sebe to lepší, nemusíme se za to stydět a už vůbec ne to obhajovat. Cestu za něčím lepším klikatí spousta překážek, které budeme muset překonat. Každá překlenutá překážka znamená osobní růst. A osobní růst vždy vede k něčemu lepšímu, i když to na začátku třeba neumíme pojmenovat. Jen musíme sebrat odvahu a uvědomit si, že tahle touha po něčem lepším není o rozmazlenosti, ale o kvalitě vlastního života. O kouzlu okamžiku, o intenzivním prožitku a paradoxně o pokoře i skromnosti. Hned si ukážeme, proč tomu tak je.

Drahé boty jako příklad

Dlouho jsem byla přesně ten sysel, který si každý rok běžel koupit nové funkční boty až tehdy, když bylo skutečně potřeba. Pořád jsem si říkala: „Vždyť jsou dobré. Jsou dobré a ještě vydrží.“ Myslela jsem si, že dražší boty zrovna já nepotřebuju, uchodím přeci boty normální. Mně tohle stačí. A blahosklonně jsem se plácala po rameni, jak jsem spořivá a vážím si věcí. To, že jsem ale zlikvidovala tisícovku ponožek, zničila si nohy a najezdila x kilometrů autem jenom proto, abych nemusela mokrým městem běhat ve vetchých botách, už jsem nezapočítala. No, boty nakonec samozřejmě zase nevydržely a přišlo zlomové DOST!
 

nazouvání bot

Bylo mi tehdy stydno, když jsem procházela dveřmi obuvi a mířila ke značkovým botám. Ještě více stydno mi bylo, když jsem si zkoušela boty jedny dražší než druhé. Peněženku jsem pevně tiskla k tělu a připadala jsem si, jako bych na čele měla vytetováno, že jsem snob. Snob, který si sem arogantně přišel naporoučet nejdražší boty, které jsou k dostání.


Políval mě studený pot, když mi nějaké neseděly a já si musela vyzkoušet další stejně drahé. Samozřejmě jsem se tvářila teatrálně skromně, aby každý věděl, že to dělám poprvé. Drahé boty jsem nakonec bleskurychle zaplatila na pokladně a běžela si to domů vyčítat pod peřinu.
 

Jenže ouha, přišel moment uvědomění. Nikdo, ale vůbec nikdo si mě po celou dobu nakupování nevšímal. Byl to jen můj pocit, hloupé předsudky o tom, že pro sebe přece nemůžu koupit lepší boty, když ty staré jsou dobré a ostatní v nich také chodí. Jak se na mě budou ostatní dívat, když vyměním to dobré za to lepší? Nijak. Nikdo se nedíval vůbec nijak. To jen já jsem se pasovala do role, jako by se kolem mě točil svět. Jenže se netočí. Abyste to nejlepší mohli dávat, musíte pro sebe to nejlepší také chtít.


Navíc, ty lepší boty bezchybně a spolehlivě slouží už čtvrtý rok. S těmi nekvalitními "dobrými" botami by se tohle nikdy nestalo. Dokolečka bych sypala peníze do bot, které jsou sice dobré, ale nic nevydrží. Kdybych tyhle prošustrované peníze vzala a vyhodila je oknem, investovala bych je ušlechtileji. Teď jsem však konečně za uspořené peníze mohla udělat radost svým blízkým a obdarovat je sem tam drobnostmi. Jen tak, protože upekli skvělý chleba nebo protože svítilo slunce.

Nebojte se reakcí okolí

Jako příklad jsme si dali boty. S těmi je to jednoduché. Vyměníte dobré za lepší. Ale je to tak se vším.

  • Vyměnit dobré za lepší neznamená například opustit vztah, který je sice dobrý, ale mohl by být lepší. Naopak. Změňte něco ve stávajícím vztahu a vytvořte vhodné a pozitivní prostředí k tomu, aby se z dobrého stalo lepší.
  • Totéž práce. Je dobrá, ale toužíte po lepší? Tak se nebojte překážek, neleňte, zlepšete své dovednosti a usilujte o její zlepšení.
  • Vaše zdraví i tělo volají po lepším jídelníčku? Zjistěte si o tom něco, odložte nechuť, obavu z neznámého nebo lenost a začněte vařit, stravovat se lépe.

Nebojte se reakcí okolí, když si půjdete pro to lepší. Je-li to vhodné pro vás, váš osobní pocit i kvalitu života, pak veškeré argumenty proti ustojíte. Odhodlat se k tomu, abyste udělali tuto změnu, chce odvahu, odhodlání, rozhodnutí a první krok. Věřte, že pak se začnou ve vašem životě dít neuvěřitelně pozitivní věci. 

Reklama

Podobné články

Obrázek: d64e670e8af2750508cf854fd9702d2335afb253
Obrázek: 1695a08bbcfa8fd46c11a12ff212a21baf9bb50a
Obrázek: 39fc41e714b945b0ab96888025d746d2920564e2
Obrázek: 4ca0c359b159ad4dc16445b06a2aa277178ebddc
Obrázek: 06d0fba5a35dd92bf4b15794df842a5420cee562