Válčíte s šedinami? Několik tipů jak nad nimi vyzrát!

Jeden z důvodů, proč k nám do kadeřnictví míří klientky s železnou pravidelností mezi 4-6 týdny, je zakrýt, zlikvidovat, zahladit, prostě zneškodnit ty nepěkné, “věkpřidávající” šedivé vlasy. Odrost je nemilosrdný a ještě je dokázané, že šedivé vlasy rostou o něco málo rychleji než ty přírodní!

Obrázek: 720c7c5b60a59a722f2fbc375d6282db0fa271dd
Zdroj: freepik.com


Když se to pravdivě vezme, my kadeřníci vlastně máme díky těmhle přirozeným věcem a touze vypadat mladě a krásně, zajištěné živobytí. Už je o tak, my se vlastně můžeme radovat. Ono totiž zakrýt dobře šediny je někdy oříšek i pro kadeřníka a v domácích podmínkách to většinou nedopadá nejlépe. My máme svoje metody (však jsme nestudovali nadarmo) a na každého navíc trochu jinou.

U každého člověka v jiném věku (díky dědičnosti a všem těm vlivům od nemocí, stresu, životosprávy...) přestanou melanocyty (pigmentové buňky) produkovat melanin – přírodní barvivo vlasu – a dá se laicky konstatovat, že vlas je "prázdný". Vznikají prázdné dutinky, kde odrazem světla vnímáme bílou barvu. V kombinaci s různým zbytkovým pigmentem mnoho variant bílo-šedé a šedé.
 

Kdy přichází šediny?

Moje nejmladší klientka s 50% šedin, což už je hodně vidět, byla jen 24 letá slečna! Zato moje babička si ještě v 70 letech přelévala po každém mytí vlasy odvarem z kaštanových lupenů a stačilo jí to na zakrytí asi 20% bílých vlasů, Ano, v tomhle je příroda nespravedlivá! Někde jsem četla, že pokud při početí dítěte má jeden z partnerů šedivé vlasy, je větší pravděpodobnost brzkého šedivění potomka. Asi nás kadeřníky, díky dnešnímu trendu starších rodičů, čeká docela dost práce!
 

Několik způsobů, jak se jich na chvíli zbavit

Jak jsem psala, barvení šedin má svoje pravidla, nejde o to je probarvit jenom odstínem, který se nám líbí, ale vrátit jim do hloubky základní pigment. Na to je potřeba opravdu BARVA! Tónování (přeliv) to neumí, ten zakryje u každého jinak, ale vždy pouze transparentně. Jednoduše nepronikne dostatečně do hloubky vlasu. Do určitého procenta šedin, cca 20%, je přeliv dostačující.

Ještě pozor na jednu věc – slovo “přeliv”, “tónování” se vyskytuje na drogistických barvách, zákaznice si myslí, že se jedná o šetrné tónování, ale jakmile najdete na krabičce použitý 6% a vyšší oxidant, je to barva! Barvu navíc poznáte po měsíci také jednoduše – odrost je “uřízlý”, tedy přesně ohraničený, u přelivu je přechod pozvolnější, jemný.

Hena a jiná organická barviva si také neporadí s šedinami, vždy je individuálně natónují (někdy i do nečekaných odstínů).

 


Snadné vychytávky na domácí použití

Co ještě funguje pro lehké zakrytí šedin a to i na odrost během návštěvy kadeřníka jsou přímé pigmenty v barvených šamponech a balzámech. Podle barvy vlasů můžete vybírat například z Color šamponů značky Alcina a kondicionérů. Doporučuji nechat chvíli produkty působit, zvýší se tak účinek.

A co je opravdová záchrana mezi barvením? Barvené pudry! Pro optický klam na konturách, temeni a v pěšince tohle funguje. Máme to vyzkoušené, drží od mytí do mytí, zvládnou i pot při sportu nebo menší deštík. Někdo si oblíbil suchou verzi – pudr a někdo naopak postřik. Oba fungují stejně, je to o vyzkoušení. Aplikace je na suché vyfoukané vlasy.
 

Vlasové pudry

Vlasové pudry sou miniaturní jemné vlásky, vyrobené z organického keratinu, které mají elektrostatické nabití pro ulpění na vlasové pokožce a vlasech. Praktikujete jemnými poklepy na lahvičku a “pudrujete” vlasy. Pomalu a jemně. Pak bříšky prstů opatrně promněte u pokožky. Doporučuje se lehce přelakovat, ale z praxe, není to úplně nutné. Vybírat můžete z několika odstínů.
 

  • Pokud si nevíte rady, který odstín si vybrat, pošlete nám fotku vlasů s odrostem (shop@gleid.cz). Pokusím se správně poradit.


Přeji nešedivět, ale mnohem víc hodně radosti v životě!


Aktualizováno: 10.9.2022

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 26a0521e46cdb8f3199ef72f0c48f07f3d70b2e6
Obrázek: a0c2aeace9693f0bc743e0f5a6c1aff46882ea8e
Obrázek: 57d16924963a42d65ab5facf64bef37e5edda7f0
Obrázek: 0addc7ef9c9b8e77e2a701984c90ab87c03cd67d
Obrázek: 5fb91be3c848e642dd8b9324ec30970542103030